Binqer Duurzaamheid & Interieur – Gastblog
Binqer Duurzaamheid & Interieur – Gastblog

De eyecatcher in jouw interieur

Afval, niet het meest sexy onderdeel in je huis. Het is lelijk, het stinkt, het plakt, het voelt nattig aan en als je het te lang laat staan loopt het vanzelf weg. Maar helaas, je ontkomt er niet aan. Jaarlijks produceren we gemiddeld bijna 490 kilo afval per persoon per jaar. Daarom kun je afval misschien maar beter gaan waarderen en het zien als iets heel moois. Want dat kan het zeker zijn. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Gemaakt van afval

Steeds vaker krijgen dingen een tweede leven. Een van de bekendste vormen is het (ver)kopen van tweedehands producten zoals kleding en meubels, maar er is veel meer mogelijk. Oud papier en plastic wordt nieuw papieren plastic. Parfum, zeep en andere verzorgingsproducten kunnen gemaakt worden van sinaasappelschillen, kleding en tassen van petflesjes, en het zink uit batterijen kan worden gebruikt om dakgoten van te maken.

Begin bij de bron

Voordat er nieuwe producten gemaakt kunnen worden van afval, zal het eerst goed gescheiden moeten worden om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Dat begint in de meeste gevallen bij de bron. Jij kan daar je steentje aan bijdragen. Wees daarom zorgvuldig in het scheiden van je afval. De meest gebruikelijke afvalstromen die gescheiden worden zijn papier, PMD, GFT+E, glas en restafval. Je hoeft daarbij niet een hele milieustraat in- of rondom je huis te bouwen. Het kan veel kleinschaliger.

Kies de juiste afvalbak

Een afvalbak heeft niet echt een goed imago, maar gelukkig zijn er tegenwoordig zoveel mooie modellen in verschillende trendy kleuren dat ze steeds vaker gezien worden als een eyecatcher in je interieur. Het is een echt meubelstuk geworden. Maar welke afvalbak past nu bij mij? Modern of retro? Groot of klein? En hoeveel vakken wil je?

afval emmer, in een moderne strakke keuken. De afvalemmer past goed in het interieur.
Joseph Joseph Totem Max 60 liter

Formaat, bediening, plaatsing en functionaliteiten zijn belangrijke aandachtspunten bij het vinden van de juiste prullenbak. Laten we eerst eens kijken naar het aantal personen in je huishouden of op je werkplek. Gemiddeld gooit een persoon 10 tot 15 liter afval per week weg. Een gedeelte hiervan is thuis en het andere gedeelte op het werk of school. Tip: zorg niet voor een te grote prullenbak, want dit heeft een grotere kans op het ontstaan van nare geurtjes of fruitvliegjes. In de keuken is een afvalbak tussen de 20 en 60 liter het meest gebruikelijk

Afval Emmer, in een moderne keuken, duurzaam afval scheiden, in een mooi interieur
EKO EcoCasa III Recycling pedaalemmer

Bedenk ook hoeveel afvalstromen je wilt scheiden. Je kunt ervoor kiezen om voor iedere stroom een aparte afvalbak neer te zetten of één prullenbak met meerdere vakken. Zo kun je PMD, GFT en restafval kwijt.  

Mocht je hem toch niet in je woning willen zetten, dan kun je er altijd nog voor kiezen om je prullenbak weg te werken in je keukenkastje. Kies dan voor een inbouwmodel. Of zet de afvalbak in je garage.

‘’Sesam open u’’

Even terug naar die eyecatcher.  Hoe wil je dat hij opent? Als je met je handen vol staat kan het handig zijn om de prullenbak met een voetpedaal te kunnen openen. Het is ook nog eens erg hygiënisch. Of heb je liever een afvalbak met een sensor?

Niet te vergeten

De afvalzak. Ook deze zijn er in verschillende soorten en maten. Gelukkig! Want zo is er voor iedere afvalbak ook een passende zak. De meest bekende afvalzakken zijn wellicht de grijze KOMO huisvuilzakken met een inhoud van 60 liter. Biozakken van 100% biologisch afbreekbaar materiaal worden veel gebruikt om GFT afval en etensresten in op te vangen. 

Kortom er zijn zoveel dingen waar je jouw bak op kunt uitkiezen. Het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt, en vergeet niet: een afvalbak mag gezien worden!


Ben jij mijn volgende Gast?

Lijkt het jou leuk om ook een gastblog te schrijven, twijfel niet en neem contact op: Je mag mijn mailen jajofotografie@gmail.com of via deze link een bericht.

De onderwerpen waar je over mag schrijven zijn:

  • Dagje uit – dierentuin, stedentrip, museum e.d.
  • Wandelen, leuke wandeling / bos, kustpad, paaltjesroute
  • Bedrijf, schrijf een verhaal over jouw zaak.
  • Interieur / wonen deel je foto’s, tips & promoot je insta
  • DIY Ben jij super handig en vind je het leuk om dat hier te delen?
  • (Mentale) – gezondheid. Wil je vertellen over Burn-out / depressief zijn of een aandoening die meer aandacht verdient?
  • Planten, vertel over je mooiste, moeilijkste, uitdagende groene vriend in een blog
  • Fotografie, heb jij leuke en handige tips die je wil delen?

Geïnteresseerd geraakt? Mail naar jajofotografie@gmail.com of reageer via het contactformulier op deze website.

Groet Jeanine, @Thuis_bij_jajo

Eerder verschenen gastblogs zijn:

DIY Tips @Wonen_Angel

Pettercreation – Leeratelier

Sanne’s plantenbieb Veendam

Kim – Housz.nl -verhuizen op kleur

Sandra – Wandelen in de natuur

Yamie Sparidaans – verbouwen

Carmen – Mealpreppen

Kim – Interieur & meer

Tinneke – Inrichting & Tips

Sandra – Line Art

Anouska Verbeek – Wonen

Tom – Droogbloemen & Flessentuin

Geef een reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest