Wandelen in Yde – Hondstongen 4,5 km
Wandelen in Yde – Hondstongen 4,5 km

Na het nodige speurwerk op het wereld wijde web kwam ik een wandeling op het spoor, dat vlak bij ons huis blijkt te liggen. Op nog geen 12 ”auto-minuten” rijden is ligt het natuurgebied Hondstongen. Wij gaan wandelen in Yde. De parkeerplaats vind je op deze locatie. Het is gelegen vlak bij het vliegveld van Eelde & bij het dorpje Yde.

Natuurreservaat Hondstongen

wandelroute beekdal de Hondstongen. Wij parkeren de auto aan de Veenweg. Het beginpunt van de wandeling kan je bijna niet missen. Er staat een groot startsein, met de naam van de wandeling erop en het aantal kilometers. Je stapt over een vee rooster, het land op waar ook de grote grazers staan. Ze zijn op afstand. Maar onmiskenbaar schotse hooglanders. Prachtige beesten.

De hond mag mee op deze wandeling. Mits aangelijnd, wat prima is voor ons, en Mick vind het ook uitstekend.. Genoeg te snuffelen tussen de uitwerpselen van die mega koeien & hondjes die hier voor hem hebben gewandeld.

”Het beekdal van de Runsloot is in natuurgebied De Hondstong tussen Vries en Yde amper honderd meter breed. Als door een wonder werd aan het eind van de jaren zestig bij de ruilverkaveling Vries zo’n anderhalve kilometer van de oude Runsloot gespaard en kreeg Het Drentse Landschap de kans om zich erover te ontfermen. Begin jaren negentig werd een natuurontwikkelingsproject aan de noordwestkant van het terrein gestart om de hoge zandgronden langs de beek hun oude functie terug te geven. De snelheid waarmee de natuur haar plek hier weer inneemt, verbaasde zelfs de grootste optimist”. bron: www.dehondsrug.nl

Wandelen in Yde

Als wij de eerste nattige meters hebben doorlopen verlaten wij het stukje beekdal weer middels een vee rooster. Wij lopen over de es, met aan weerzijden landerijen, boerderijen in de verte. Tjilpende vogels en en mede wandelaars. Ook hier komen wij meer medemensen tegen dan ooit tevoren op een route.

Yde is een dorpje geleden tussen Vries & Eelde. Het ligt in de gemeente Tynaarlo dat op delen tegen de Groningse grens aanligt. Het dorp telt 850 inwoners en in de volksmond wordt het Yde-De Punt genoemd. In het midden van het dorp ligt een tamelijk grote brink. Aan de rand van het dorp ligt de wandeling die wij lopen. Heerlijk wandelen in Yde.

Wij volgen de route naar een stuk verharde ondergrond. Deze weg slingerd voort, totdat wij op een kruising komen waar een bordje staat ”meisje van Yde”. Die weg volgen wij.

Onderweg is er aan bankjes geen gebrek, dus naast wandelen in Yde kan je ook heel goed even uitrusten en genieten in Yde.

Het labyrint – De gebroken cirkel

Tijdens het wandelen in Yde komen wij ook langs het kunstwerk, de gebroken cirkel. Het is een kunstwerk gemaakt door Derk den Boer. Op zijn website zie ik dat hij meer werken in de regio heeft gemaakt. Leuke ontdekking. Ik ga er zeker even op letten als ik in de buurt ben.

De gebroken cirkel is een labyrint op de vindplek van het meisje van Yde. Het Meisje van Yde, werd in het veen gevonden in het jaar 1897, twee arbeiders vonden haar lichaam bijna 2000 jaar lang heeft het onder het veen gelegen. In het Drents museum is ze sinds 2020 weer te zien.

Ik loop het labyrint volledig door. Peter en Mick kijken liever toe, om zo even bij te komen van de kilometers die wij al hebben afgelegd..

Geocaching

Op dit traject is het ook mogelijk om tijdens de wandeling een Geocache te lopen. De naam ”Hondstongen” is gekoppeld aan deze leuke Geocache-wandeling. de Geocode is : GCVAMN Wij hebben hem gelopen en gevonden.

Onlangs zijn er in de kop van Drenthe een 7 verhaallijnen uitgezet. Waaronder een verhaallijn over het meisje van Yde. Tijdens het wandelen in Yde komen wij ook verschillende mensen tegen die deze nieuwe Geo-routes lopen. Ben heel benieuwd naar deze leuke verhalen, naast het meisje van Yde zijn er bijvoorbeeld ”TT-Assen” en ”Berend Botje” caches die je middels Geocaching kan opspeuren. Ben je nieuwsgierig naar deze verhalen? je vind ze op de website www.drenthe.nl

Tevens vlakbij, in De Punt is een trail langs het Noord-Willems-Kanaal uitgezet. Dat lijkt mij ook zeer de moeite van het lopen waard. Deze trail vind je onder de naam BloemenEnBeestjes. De eerste van 20 heeft geo-code GC96XN6 . Ik kan dus niet zeggen hoe hij uitpakt, maar ik zag ineens iets nieuwe op mijn Geocache app.

Weer bij de Auto

Uiteindelijk hebben wij er ruim een uur over gedaan. Uiteraard hebben wij bij het labyrint wat langer stil gestaan. Net als bij het info bordje van van het meisje van Yde. Ook als wij vetrekken, komt er alweer een nieuwe auto om onze plek weer te vullen.

Wat ons betreft zeker het lopen waard.

Onlangs verschenen wandelblogs in de regio Noord – Nederland:

Apemeer Oude-Willem / Appelscha

Wandelen Acht van Amen

Tot een volgende blog!

Groet Jeanine.

Door te wandelen in Yde kom je langs dit labyrint. Het is een monument gemaakt door Derk den Boer.

Geef een reactie

1 Reactie

  1. Cecile

    Ziet er een leuk tochtje uit en idd tegenwoordig zwieren de cachen de pan uit. 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest