Apemeer – Oude Willem / Appelscha
Apemeer – Oude Willem / Appelscha

Zondagochtend, onze dag bij uitstek om er op uit te trekken voor een wandeling. Althans, dat was ruim een jaar geleden vaste prik. Wij gaan het hopelijk de komende tijd weer een beetje oppakken. Zaterdag had ik een route gevonden, niet te ver met de auto, ook niet meer dan 5km lopen, want ja… De auto moet ook weer terug naar huis. Mijn oog valt op de route Apemeer bij Oude Willem, onder de rook van Appelscha.

De navigatie heeft ons prima naar het begin punt gebracht. Wij hebben de auto geparkeerd bij Boscamping Appelscha. Een heel mooie witte boerderij met rode kozijnen en rieten dak. Echt een plaatje. De borden, waar de twee routes starten, kan je niet missen. Het eerste stuk lopen is alsof je je op een statige laan bevind, met aan weerszijden bomen, een zandpad & fietspad maken het plaatje compleet.

Drents – Friese Wold

Er liggen 30 gemarkeerde wandelroutes, dat is meer dan 130 kilometer wandelplezier. Als je deze 4 km Apemeer wandeling te kort vind, óf te lang dan verwijs ik je naar de website van het Nationaalpark Drents Friese Wold. Via voorgenoemde link vind je alle wandelingen op een rijtje. Het Drents Friese Wold is al bewoond sinds de ijzertijd, het hunebed en de grafheuvels die je op diverse locaties kan vinden zijn stille getuigen van deze rijke cultuur historie. Het hele nationaal park strekt van Diever tot Appelscha op de grens van Drenthe en Friesland. Met in Appelscha het informatie centrum Terwisscha, daar starten tal van wandelingen, zowel een route voor alles op wielen, en een wandeling speciaal voor natte neuzen.

Nadat wij de mooie laan verlaten lopen wij op smalle bospaden die slingeren tussen de hoge bomen. De lagere bosschages vormen hier soms ware erehagen waar wij tussendoor mogen lopen. Het is hier ontzettend stil, het enige wat wij horen is het fluiten van vogels & ritselende bladeren. En natuurlijk blaft Mick af en toe om de stilte te verbreken…

Apemeer

Wij komen wat mensen tegen in tegenovergestelde richting. Meestal op de routes waar wij paaltjes volgen is dat niet het geval. Maar wij hebben het wandelnetwerk Friesland gespot, deze pijlen wijzen de kant op waar wij net vandaan komen. Ook valt het op dat er meer mensen op de been zijn dan een jaar geleden. Veel auto’s langs de weg, veel mensen op de paden. Dat is niet erg, maar het valt op. De wereld draait door, ook als je er niet echt deel van uitmaakt. Gelukkig maar..

De naam van de wandeling, Apemeer doet vermoeden dat wij langs een meertje komen, of langs apen… meer apen misschien? Nee, flauwekul natuurlijk.. Water, dat verwacht ik te zien.. de contouren van het meer zijn super duidelijk. Maar helaas staat het meertje zo goed als leeg. Onwijs jammer natuurlijk en het wijst ook op de droogte waar mee gekampt wordt. Op de eerste foto hieronder zie je het vleugje water..

Het laatste stukje

Het laatste stukje van deze Apemeer wandeling is aan de andere kant van de weg, ofwel aan de kant waar de auto staat. Het eerste wat wij bij deze wandeling hebben gedaan is oversteken, die mooie laan op. Hier komen wij ook weer een stuk verharde ondergrond tegen, de rest van deze wandeling gaat veelal over zand en bospaden. Ook hier verlaten wij al snel weer de stevige vloer om af te slaan naar een mooi bospad. Hier werden wij nog wel even ”opgeschrikt” door elektrische scooters! Die hoor je niet aankomen … 😉 Leuke dingen zijn het, misschien moeten wij ons ook eens op die manier verplaatsen, in de mooie omgeving van Appelscha.

Als wij nog een keer links afslaan zien wij de boscamping Appelscha alweer tevoorschijn komen. Wij twijfelen een beetje of het mogelijk is om hier een ijsje te scoren. Maar ik ga toch even op onderzoek uit.. Dat loont, want hier kan je een koffie to go halen, maar ook een lekker ijsje. Deze eten wij op in de auto. Echt fijn om weer op pad te zijn!

Liefs Jeanine.. Tot een volgende blog!

nieuwsgierig naar meer wandelingen die wij hier in de omgeving hebben gemaakt?

Geef een reactie

14 Reacties

 1. Tessa

  Mooie wandeling hebben jullie gemaakt. Ik hou daar erg van

  Antwoord
  • Jeanine Bijker

   Leuk te lezen Tessa! Heerlijk om op pad te zijn. Fijne avond!

   Antwoord
 2. Lindaschrijfthetop

  Wat een leuke wandelroute tips. Ik ben er nog nooit geweest maar het ziet er prachtig uit.

  Antwoord
  • Jeanine Bijker

   Dank je wel Linda, het is echt een prachtig gebied.

   Antwoord
 3. Larissa

  Mooie foto’s en mooie wandeling. Heerlijk als je er van houdt.

  Antwoord
  • Jeanine Bijker

   Dank je wel! Je moet het idd wel leuk vinden om te doen. Anders wordt het een lange tocht denk ik.. 😉 Fijne dag!

   Antwoord
 4. Jadis

  Wat een plaatjes en dat ijsje daar heb ik nu wel zin in haha!!

  Antwoord
  • Jeanine Bijker

   Dank je wel! Haha, ja, kan mij er iets bij voorstellen.

   Antwoord
 5. Larissa

  Mooie foto’s en mooie wandeling. Heerlijk als je er van houdt!

  Antwoord
 6. Manon

  Wat heb je mooie foto’s gemaakt.. en dat ijsje ziet er inderdaad meer als verdiend uit haha.

  Antwoord
  • Jeanine Bijker

   Dank je wel. Hopelijk is het snel weer ijsjes weer.

   Antwoord
 7. rachel

  wat ziet het er daar mooi uit! daar zou ik ook wel willen wandelen! helaas wat voor ver ons maar je weet maar nooit!

  Antwoord
  • Jeanine Bijker

   Jammer is dat he, sommige dingen zijn echt te ver weg om te doen. Helaas. Gelukkig kan je zo een beetje mee genieten.

   Antwoord
 8. cecile

  Mooie wandeling Jeanine, en inderdaad aan de naam verwacht je toch een meer te zien en geen plasje. Die electrische scooters vind ik wel leuk, maar ik ben bang dat je dan toch veel van landschappen, mooie fotos gaat missen want alles gaat dan veel sneller aan je voorbei. Maar wel leuk om zo en dan eens uit te proberen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest