Gastblog Pettercreations – Het atelier van Tamara
Gastblog Pettercreations – Het atelier van Tamara

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je aan te melden voor het schrijven van een gastblog met een aantal onderwerpen die op mijn blog passenDeze keer staat het atelier van Tamara centraal.

Dit keer is het een gastblog in ”interview-stijl”

Wie ben jij? Naam, gezin, omschrijving van jezelf, provincie, leuke weetjes over jou..

Hi ik ben Tamara Petter en woon in het mooie Friesland samen met mijn bijna man Harmon en zoon Sem. Ja ik zeg bijna man want in 2020 hebben we twee keer onze trouwdatum verzet in verband met covid. Dus we proberen het 18 juni van dit jaar nog eens, driemaal scheepsrecht toch? Ik kom van origine uit Haarlem en heb in Friesland echt mijn plekje gevonden. We wonen in een woonboerderij die we helemaal verbouwd hebben en waar ik een atelier aan huis heb. Op Instagram kan je de creaties bekijken @pettercreations

Je bent eigenaar van Pettercreations, hoe omschrijf je je bedrijf? 

PETTER creations is een leeratelier waar we de mooiste voornamelijk leren artikelen maken zoals tassen, woonaccessoires, brillenkokers, sieraden, kids artikelen en nog veel meer. We maken kleine collecties, leveren beperkt aan een aantal leuke winkels en maken veel op maat.

Hoe lang geleden ben je begonnen? 

In 2016 ben ik begonnen met het maken van sieraden. Gewoon aan de keukentafel omdat ik het leuk vond. Voor mijn verjaardag kreeg ik een workshop shopper tas maken. Ik had nog nooit een naaimachine aangeraakt maar na de workshop had ik de smaak te pakken. Dus een naaimachine gekocht. In 2017 zijn we naar de woonboerderij verhuisd en al snel kwam het idee om een eigen atelier te beginnen, we hadden immers genoeg ruimte. Toen kwam er al snel een industriële machine en kon ik met echt leer aan de gang. In 2018 1 september hebben we het atelier dan ook echt geopend met een feestelijke opening en daar was de officiële start van PETTER creations.

Hoe is het ontstaan? 

Ik ben altijd wel aan het freubelen geweest en aan het tekenen. In huis ben ik ook vrij handig dus doe ook veel zelf. Op een gegeven moment ben ik aan de slag gegaan met het maken van wat sieraden. Vooral omdat er best veel leuks te koop was maar altijd is standaard maten. Wat als je nu slankere polsen hebt of juist wat voller. Daar is het idee ontstaan en ging ik aan de slag met wat maatwerk producten. Super leuk! En ja na die ene workshop ontstond ook het idee om dan tassen op maat te gaan maken, net ietsjes groter of met een langere band. Precies zoals jij hem zoekt zo maken we hem. Dat vind ik overigens nog steeds het leukste om te doen. Samen leer uitzoeken, bedenken hoe het moet worden en dat dan in perfectie uitvoeren.

Waar komt de naam Pettercreation vandaan ? 

Als je een bedrijf begint dan moet je natuurlijk een naam hebben en dat is me wel een proces geweest eigenlijk een die nog steeds loopt. Met de sieraden zijn we begonnen met Beautiful Bracelets maar met een eigen atelier werd het veel omvattender en hebben we gezocht naar een naam die passend is en daar ontbreekt dan alle creativiteit die er achter die naaimachine wel is. Eigenlijk is het dus een beetje afgezaagd maar is het gewoon mijn naam met iets erachter. Stiekem vind ik het wat lang en denk ik erover om er gewoon Petter van te maken of iets totaal out of the box te verzinnen maar voor  nu laten we het nog maar even zo er wordt het steeds meer herkent.

Welke item vind je het leuks om te maken?

De maatwerk items. Het is iedere keer weer zo leuk om samen iets tot stand te laten komen en waar te kunnen maken wat de klant in zijn hoofd heeft. En dan vooral de hele speciale items zoals een tof tasje voor de insuline van een jongedame of een tas die goed om de rolstoel past. Dat soort dingen maken de klant blij en mij dus blij. Daarnaast is het gewoon heerlijk om achter de naaimachine te zitten, iets moois maken aan het eind van de rit dat is waar het voor mij omgaat.

Kan je omschrijven hoe je te werk gaat? De klant neemt contact op en dan…. 

Dat verschilt natuurlijk maar voor maatwerk zoeken de mensen mij veelal via social media op. Zij hebben een verzoek, een idee en vragen wat er mogelijk is. Bij mij is er eigenlijk niets onmogelijk. Soms is het nieuw maar ik ga de uitdaging altijd aan. Normaal is het leuk als iemand naar het atelier kan komen, dan kun je samen wat schetsen en kan de klant zelf zijn leer uitzoeken. Vooral even voelen en de kleur goed zien zijn belangrijk. Nu tijdens covid gaat bijna alles digitaal dus is er veel contact, schetsen en plaatjes over en weer en stuur ik vaak wat staaltjes op zodat ze thuis rustig kunnen kijken en kiezen. Vooral dat laatste is belangrijk. Een tas op maat gaat is toch meestal wat duurder en daar moet je je wel goed bij voelen. Ik moet zeggen tot nu toe heb ik eigenlijk altijd het gewenste resultaat weten te bereiken en is het toch niet helemaal naar wens dan passen we het toch nog net een beetje aan. 

Zijn er dingen die je heel graag eens wil maken, maar nog niet gemaakt hebt? 

Poeh nee zo uit mijn hoofd niet. Dat vind ik juist ook het leuke mijn klanten komen heel vaak met de ideeën. Zoals onlangs de hondenhalsband, zou ik zelf niet eens aan denken want ik heb geen hond en nu is het een van de best verkochte artikelen van het moment. Dus dank daarvoor klanten voor jullie super leuke ideeën.

Als alle mensen mogelijk zijn, voor wie wil je dan graag wat ontwerpen? Wat zou dat zijn & waarom..?

Nou heel eerlijk blijf ik dat het liefst gewoon voor mezelf en mijn klanten doen. Ik heb geen ambitie om een groot merk te worden. Wel om meer naamsbekendheid te krijgen om zo meer maatwerk te gaan doen dus probeer ik daar veel tijd in te investeren. Natuurlijk zou ik wel eens een weekje mee willen werken bij een van de grote rassenmerken als Dior of Mulberry en ja toch eens zien hoe ze die Birkin mag maken staat nog wel op het wensen lijstje.

Wij kennen elkaar van Instagram, hoe zijn sociale media belangrijk voor jouw bedrijf? 

Heel belangrijk. Eigenlijk het allerbelangrijkste. Ik denk dat 90% van de klanten via socials bij mij terecht komen. Want ja een atelier in een klein dorpje in Friesland loopt je niet even langs. Dus hiermee krijg ik naamsbekendheid. Het is wel veel werk want ik ben geen fotograaf en op socials draait het wel om hoe je product op de foto staat. Gelukkig heb ik daar veel hulp bij van lieve vrienden en vriendinnen die daar beter in zijn dan ik, en blijf ik ook daar iedere dag weer bijleren. Zo onlangs me maar weer eens verdiept in het maken van een reel en die zoon van mij is 10 en kijkt lachend mee.

Heeft corona invloed op je werk, zo ja hoe? Bijvoorbeeld, sta je normaal op markten? Of heb je nu meer contact met je klanten?

Ja heel veel. Vooral bij maatwerk is het afspreken in het atelier fijn voor de klant. Het zien en voelen van het leer is echt een mooi proces voor het maken van die tas. Je moet daar een goed gevoel bij krijgen. Dus dat mis ik wel en probeer ik zo goed mogelijk op te lossen. Verder sta ik inderdaad wel op beurzen, daar was ik in 2019 eigenlijk net mee gestart. Super leuk om te doen en voor 2020 stonden er drie op de agenda en was ik zoekende naar wat er bij mij past maar dat staat nu op een laag pitje. Dat pakken we dus weer op als het weer mag.

Wil je zelf nog iets toevoegen waar ik niet aan gedacht heb te vragen? Dat mag! 

Je wilde nog weten hoe ik aan de namen van mijn tassen kom? Nou dat is wel een leuk verhaal. Natuurlijk ben ik daar niet uniek in en zijn veel merken die op die manier werken maar bij mijn zijn het altijd namen die ergens aan verbonden zijn. Dus het kan zijn dat een klant een model bedenkt en ja dan vernoemen we de tas. Of zoals gewoon een naam van iemand die mij lief is. Soms voel ik gewoon een naam bij een tas, dat klinkt dan misschien wel weer heel suf maar toch is dat zo.


Bedankt voor het leuke inkijkje in het atelier Tamara.

Ben jij mijn volgende Gast?

Lijkt het jou leuk om ook een gastblog te schrijven, twijfel niet en neem contact op: Je mag mijn mailen jajofotografie@gmail.com of via deze link een bericht achterlaten.

De onderwerpen waar je over mag schrijven zijn:

 • Dagje uit – dierentuin, stedentrip, museum e.d.
 • Wandelen, leuke wandeling / bos, kustpad, paaltjesroute
 • Bedrijf, schrijf een verhaal over jouw zaak.
 • Interieur / wonen deel je foto’s, tips & promoot je insta
 • DIY Ben jij super handig en vind je het leuk om dat hier te delen?
 • (Mentale) – gezondheid. Wil je vertellen over Burn-out / depressief zijn of een aandoening die meer aandacht verdient?
 • Planten, vertel over je mooiste, moeilijkste, uitdagende groene vriend in een blog
 • Fotografie, heb jij leuke en handige tips die je wil delen?

Geïnteresseerd geraakt? Mail naar jajofotografie@gmail.com of reageer via het contactformulier op deze website.

Groet Jeanine, @Thuis_bij_jajo

Eerder verschenen gastblogs zijn:

Sanne’s plantenbieb Veendam

Kim – Housz.nl -verhuizen op kleur

Sandra – Wandelen in de natuur

Yamie Sparidaans – verbouwen

Carmen – Mealpreppen

Kim – Interieur & meer

Tinneke – Inrichting & Tips

Sandra – Line Art

Anouska Verbeek – Wonen

Tom – Droogbloemen & Flessentuin

Geef een reactie

2 Reacties

  • Jeanine Bijker

   Fijn dat het in de smaak valt. 🧡 Dat vind ik dan weer leuk om te lezen ! 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest