Weperbult – ommetje lopen op de grens van Friesland
Weperbult – ommetje lopen op de grens van Friesland

Zondagmiddag rond een uur of vier, waar gaan wij even een rondje wandelen? Na een blik op de kaart zie ik dat er op een kleine 15 minuten rijden een mooi gebiedje ligt. 100x zijn wij hier al langs gereden op weg naar andere bestemming. Nu zetten wij de auto op de parkeerplaats bij de Weperbult.

Ommetje op oud vuil

Wij lopen richting, een voor ons nog, onbekende bestemming. Onze hond Mick is ook gezellig mee. Al snel zien wij waarom de Weperbult zijn naam draagt. Voor Nederlandse begrippen is dit inderdaad een bult te noemen. Vandaag komen wij ineens aan hoogtemeters op onze wandeling. Er zijn hele mooie slingerende paden aangelegd, al snel komen wij aan bij een kunstwerk met een windvaan in de vorm van een vis.

Weperbult nabij veen huizen kan je heerlijk wandelen, Er staat een Monument met een Vis als windvaan boven.
Kunstwerk door: Ids Willemsma

Het monument is aangeboden na de voltooiing van de eindafwerking van de voormalig stortplaats Weperpolder. Wij lopen dus op afval, tussen 1970 & 1994 is het in gebruik geweest als vuilstort in Friesland. Nu is het een recreatieve locatie geworden. Je hebt een heel mooi uitzicht op de toppen van de bomen en op het Fochteloërveen.

Weperbult toegelicht

De Weperbult is een voormalige vuilstortplaats gelegen in buurtschap Weperpolder de nabij Weper en De Knolle, in de gemeente Ooststellingwerf

Huisvuil uit de provincie Friesland werd hier gestort. De vuilstort is in gebruik geweest tussen 1970 en 1994. Nadat hij buiten gebruik genomen is, is hij op natuurlijke wijze ingepast in het landschap. Boven op de bult is een kunstwerk neergezet van Ids Willemsma.

Naast de bult staat een waterzuivering die het water uit de bult zuivert. Daar wordt ook het afgevangen afvalgas verbrand in een gasturbine waarna de geproduceerde elektriciteit teruggevoerd wordt in het net. De warmte wordt gebruikt om de gebouwen te verwarmen.

bron: Wikipedia
Geweldige wolken boven de Weperbult. Echt een fenomenaal  uitzicht
Ook Mick vermaakt zich op de Weperbult.

Wij hebben hier 45 minuten rondgelopen. Maar je kan ook hier gaan zitten op het bankje wat hier op een prachtige plek staat. Er vliegen gakkende ganzen en de wolken zijn ook indrukwekkend op het moment dat wij hier zijn. Er is zelfs even een regenboog te zien. Je hebt toch een andere blik op de wereld als je je er zo’n 15 meter boven bevind. Voor Nederlandse begrippen kan je hier flink aan je hoogtemeter komen. Er worden ook wel eens hardloopwedstrijden gehouden heb ik gelezen.

Op de Weperbult staat een Picknickbankje. Hier kan je lekker even genieten van het uitzicht,
Rechts het Fochteloërveen.

Wij waren oprecht blij verrast met deze leuke ontdekking op een paar kilometer van huis. Dus mocht je in Assen, Haulerwijk, Norg, Veenhuizen of Oosterwolde wonen dan ligt dit binnen handbereik. Ook voor de vakantiegangers in eigen land; rij er niet langs, maar neem eens een kijkje. Ook voor de Geocachers, stop hier, er ligt een mooie wandeling en een aantal losse cachen

Je kijkt over de bomen die al mooi verkleuren, zicht vanaf de weperbult.

Bedankt voor het lezen van deze blog ! Geniet van het ommetje op hoogte.

Groet Jeanine!

Andere wandelingen die door ons in Friesland zijn gelopen:

Nassau Route – Leeuwarden

Westeres wandeling – Appelscha

Ook leuk om in Leeuwarden te doen:

Keramiek Museum Leeuwarden

Geef een reactie

1 Reactie

  1. Karin

    Hoi Jeanine,
    Mooie foto’s en inderdaad een vlakbij-rondje.
    Kan je iets vertellen over rolstoel toegankelijkheid?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest