Wandelen in Petten aan zee – Noord – Holland
Wandelen in Petten aan zee – Noord – Holland

De laatste kans om te wandelen in de zon, langs het strand en door de duinen. Het is de laatste woensdag van deze zomer. Wat een bizarre zomer, wat is het een warme laatste zomerdag. Peter en ik zijn een midweek in Petten. Geen actieve vakantie, met mooie stukken wandelen, zoals wij die van ons zelf gewent zijn, maar slenteren langs het strand, genieten van een blikje drinken in de duinen terwijl de zon in de zee zakt. De wachtrij voor de strandtent schrikt ons toch een beetje af. Het is een prachtige omgeving. Noord Holland. Wij komen hier vaker, een lang weekend in oktober met mijn ouders, broer en schoonzus is inmiddels een vaste prik geworden. behalve dit jaar, alles is anders.

Petten aan Zee – Wandelen aan zee.

Wij hebben voor 5 dagen een chalet gehuurd op camping de watersnip. Een wandeling willen wij eigenlijk toch wel maken deze mini-vakantie. Peter vindt al snel een wandeling vanuit Petten. Door het wandelnetwerk dat hier is uitgezet knopen wij uiteindelijk twee routes aan elkaar. Daardoor starten wij vlak bij de camping met de route, de eerste kilometer voert ons langs de volkstuinen, er is veel bedrijvigheid rond het middag uur. En in de sloot plonsen de kikkers vanaf de wal het water in. Aan het einde liggen de voetbalvelden van Petten. Vervolgens gaat de route door een woonwijk, dat vind ik altijd leuk, ik hou van de natuur, maar ook van de gezelligheid in wijken in Nederland.

Op het plein waar het startpunt van de wandeling eigenlijk is lezen wij dat Petten door de jaren heen verschillende keren is wederopgebouwd. Door speling van het water, maar ook in de tweede wereldoorlog bleef het kustplaatsje niet vrij van ellende.

Uit de boeken….

Uit: Wat een pracht; Monumenten en Bezienswaardigheden in de gemeente Zijpe
Auteur: L.F. van Loo

Het huidige dorp is al het vierde Petten. Het derde, op enige honderden meters te zuidwesten van het tegenwoordige, werd op last van de Duitse bezetter in 1943 afgebroken omdat daar de Atlantkwall moest komen — een compleet dorp verdween…

Aan het begin van de 15e eeuw was er sprake van Petten aan de Zijpe (Pethem bi der Zipe) — het meest noordelijk; in de eerste helft van de 14e eeuw zou het gelijktijdig met het verzanden van de Zijpe-monding verlaten of ondergestoven zijn. Voorts lag toen wat zuidelijker Petten aan het Hondsbos, dat in 1421 bij de Elisabethsvloed verloren ging.

Het meest zuidelijk lag Petten in Nolmerban, waarschijnlijk in 1452 verloren gegaan.
Petten aan het Hondsbos was het eerste Petten. Het tweede Petten, oostelijk van het eerste, spoelde weg in 1625 — ruim honderd huizen verdwenen toen.

Citaat uit het bovengenoemd boek afkomstig van de website: www.zijpermuseum.nl

Richting de Kernreactor.

Wij lopen het dorp uit waar wij vriendelijk toegeroepen worden door dorpsbewoners, zwaaiend verlaten wij het dorp. Via een camping in de duinen richting een prachtig natuurgebied die je als fietser razendsnel voorbij dendert. Daarom hou ik óók van wandelen. Hier staat een bankje in de stilte omringd door duinen en ritselend riet. Als wij dit vennetje weer verlaten krijgen wij de Kerncentrale in zicht. Wat ik oprecht niet wist is dat er in deze kern reactoren medicatie en gezondheidsonderzoeken worden bewerkstelligd. Ik heb op de website www.30000perdag.nl een kijkje genomen om er iets meer over te leren. Door op de verschillende gebouwen op de website te klikken ontdek je van alles.

Wandelen door de duinen bij Petten, Hier ligt een prachtig vennetje waar je tijdens de wandeling even lekker kan zitten,

De laatse horde voor wij bij de zee zijn

Nou, en dat is een pittige klim. Peter die hanteert nog steeds de camera dus er is een hele happy foto van mij als ik boven op deze, gevoelsmatige berg sta. Het is strandslag Pettemerduinen. Naast de reactor. Ik kan de oorsprong van deze, toch echt wel grotere duin dan gemiddeld niet vinden. Zou het de natuur zijn, of toch menselijk handelen. Ik ben benieuwd als je het weet laat het horen in een reactie onder dit bericht.

Maar uitzicht op ”die berg” was wel heel erg mooi! Prachtig, nadat wij de afdaling inzetten die toch een stuk vlotter verloopt gaan wij even zitten op het strand met onze zelf meegebrachte koffie en een welverdiend broodje. Heerlijk het ruizen van de zee, dat heeft wel een zeer ontspannende werking op mijn gemoed.

Halverwege …

Altijd opbeurend, ”wij zijn halverwege”. Deze wandeling kan je zowel rechts- als linksom lopen, wij kozen ervoor om met wind mee over het strand te lopen. Wij waaien met de wind in de rug richting de strandtent Zee & Zo. Wij hebben hier op Peter zijn verjaardag ’s avonds, al heel vroeg een maaltijd gegeten. Doordat wij heel vroeg waren was er geen rij, en een fijn plekje binnen voor ons beschikbaar. Heerlijk eten & drinken. Leuke, vriendelijke bediening. Echt wel de moeite waard even binnen te wandelen als je in de buurt bent.

Wandelen over de duinen

Wij kuieren weer verder, de wandeling komt ook langs de uitkijkduin. Een fenomenaal uitzicht over het strand, de Noordzee & het dorpje Petten. Een aantal jaar geleden is dit punt hier aangelegd, het zijn een flink aantal treden die je moet bedwingen, maar je krijgt er heel veel voor terug. Het is een mooi plekje voor een zelf meegenomen versnapering, kopje koffie, broodje, slokje water. Wat neem jij mee als je gaat wandelen?

Er loopt een heel smal paadje waar de route officieel langs gaat. Maar wij lopen over het bredere, wandelpad naast het fietspad, en houden scherp in de gaten waar het volgende paaltje oppopt. Dit duurt lang, maar het is prachtig, de blik op de zee, mooie wapperende duinen. Echt genieten!

Officiële wandelpad in de route, over de dijk kan je een heel eind wandelen, als het ware loop je over het dorp.
officiële wandelroute Prachtig pad.

Wij laten de zee en duinen achter ons en stappen door de polder in. Hier moeten wij heel spannend, bij de schapen door het weiland lopen. Ze mekkeren verder niet, dus ze hebben ons geaccepteerd nemen wij aan. Als wij het laatste stuk hebben gelopen komen wij alweer bij de rotonde aan waar wij drie uur geleden onze start hebben gemaakt.

Echt een onwijs mooie route als je in de buurt van Petten woont, of je vakantie daar doorbrengt tip ik deze wandeling zeker.

Heel graag tot snel, naar een volgende blog!

Liefs Jeanine.

Geef een reactie

2 Reacties

 1. Vera

  Dag Jeanine, wat een leuke blog en wandeling! Wij wandelen momenteel het Nederlands Kustpad en komt ook door Petten. Groeten Vera

  Antwoord
  • Jeanine Bijker

   Wat leuk Vera. Wat een mooie tocht om te lopen, prachtig langs de kust. Fijn weekend. Groet Jeanine.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest