Gastblog: Carmen @het.suiker.huisje – Meal preppen
Gastblog: Carmen @het.suiker.huisje – Meal preppen

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je aan te melden voor het schrijven van een gastblog met een aantal onderwerpen die op mijn blog passen.

Met veel trots geef ik dan nu het woord aan:

Carmen van @het.suiker.huisje

Leuk dat je op deze gastblog hebt geklikt. Je zou het misschien niet verwachten maar schrijven is niet mijn sterkste kant. Dit geeft mij als dyslect wel de motivatie om alles eruit halen wat erin zit. Met deze positieve instelling wil ik jou inspireren: alles is mogelijk als je maar in jezelf gelooft. ❤

Mijn naam is Carmen Suiker. In het dagelijks leven werk ik fulltime in de zorg en woon ik samen met mijn “beste” vriend Gavin in het mooie Noord-Brabant. Mijn Instagram account @het.suiker.huisje ben ik bijna een jaar geleden begonnen. Dit om mijn familie en beste vrienden mee te nemen in ons avontuur van ons eerste huisje en het proces van de verbouwing te laten zien. Niet veel later kreeg ik veel vragen over organizen, recepten en meal preppen. Dit ben ik ook gaan delen! Ik blijft het bijzonder vinden om anderen hiermee te mogen inspireren. Vooral over het meal preppen krijg ik dagelijks veel vragen. Dit is dan ook het thema van deze blog.

Carmen, @Het.suiker.huisje, De Eerste gastblogger op mijn vernieuwde website is Carmen.

Wat is nu eigenlijk meal preppen?
Restjes eten in de koelkast of vriezer plaatsen. We doen het allemaal wel eens, zodat je dit op een later moment nog lekker kunt opeten. Eigenlijk kun je dat een beetje vergelijken met meal preppen. Meal preppen betekent niets meer dan je maaltijden geheel of deels voor te bereiden voor een andere dag in de week. De maaltijden kan je dan in de koelkast bewaren en vervolgens binnen 2 dagen nuttigen of invriezen. Dat laatste doe ik het liefst!

Je kunt er voor kiezen om een deel van een maaltijd voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan fruit voor smoothies, de voorbereiding van een pastasaus of groenten en vlees. Dit is handig wanneer je dit later wil gebruiken in een gerecht of de houdbaarheidsdatum van groente en vlees bijna verloopt. Je kunt het ook als hele maaltijd voorbereiden zoals: soep, avondmaaltijden, ovenschotels, oats ect. Je wint tijd, omdat je de geprepte maaltijd alleen nog maar hoeft op te warmen of zo in de oven kan plaatsen.

Op de foto staan bakjes met eten erin, zodat ze in de vriezer gestapeld kunnen worden. Dit gastblog neemt je mee in de wereld tegen voedselverspilling

Wanneer is meal preppen handig?
Druk, weinig tijd, onregelmatig werken, op en neer met de kids, gezonder willen eten, afvallen, meer structuur of eerlijk gezegd totaal geen zin. Meal preppen zorgt ervoor dat je ondanks alle drukte of andere redenen toch bewust, gezond, gevarieerd en lekker kan eten met alle belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Wil je meal preppen om bewust gezonder te eten? Dan weet je zeker dat er voor de hele week gezonde maaltijden voor je klaarstaan. Zo kom je niet in de verleiding om toch een makkelijke en minder gezonde maaltijd te eten. Ik zeg ook altijd: you can’t live a full live on an empty stomach.

10 tips die je helpen om te beginnen met meal preppen:

1. Reden:

Ga eens bij jezelf na waarom jij graag zou willen beginnen met meal preppen. Wil je het bijvoorbeeld doen voor meer regelmaat in je leven of om gezonder te eten? Een concreet doel geeft je de motivatie om ook echt te starten en daarmee houd je het ook langer vol. Gun jezelf ook wat tijd! Een nieuwe gewoonte aanleren kost minimaal 21 dagen.


2. Planning:
Plan voor jezelf een dag in, waarop je de tijd hebt om de maaltijden voor te bereiden. Denk er ook over na hoeveel maaltijden je van tevoren wil klaarmaken: heb je bijvoorbeeld bepaalde dagen geen tijd om te koken of eet je die week buiten de deur? Houd hiermee rekening in je planning. Zelf maak ik altijd op maandag 3 a 4 verschillende maaltijden voor de dagen waarop wij een avonddienst hebben.

3. Bakjes:
Voor het meal preppen is het onwijs fijn om allemaal dezélfde bakjes te gebruiken. Dit bespaart niet alleen veel plek in de koelkast/diepvries. Het ziet er ook nog eens opgeruimd uit. Kies voor een bakje met een deksel die goed afsluit en ook altijd voor BPA-vrije producten.


4. Weekmenu:
Maak een boodschappenlijstje voor de gerechten die je wil klaarmaken en schrijf erbij op welke dagen je welke maaltijd gaat eten. Dit geeft regelmaat en zo kun je tijdens het bereiden alles makkelijk bij elkaar zoeken. Lees ook tip 6 om voedselverspilling tegen te gaan.

5. Multitasking:
Maak goed gebruik van je keukenapparatuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de oven, het fornuis, een airfryer en stomer. Hierdoor kun je in relatief korte tijd meerdere dingen tegelijk bereiden. Terwijl het een in de oven staat, kun je ondertussen bezigzijn met iets anders. Zo ben je binnen een handomdraai klaar.

Gezonde chocolade smoothie, Ziet er heel erg lekker en smakelijk uit. In deze gastblog wordt er vertelt over duurzaam omgaan met voedsel.

6. Geen verspilling van eten:
Voorkom voedselverspilling. Kijk wat je nog in huis hebt en maak op basis hiervan je weekmenu. Ligt er kip of vis in je koelkast of dingen in de vriezer die op moeten? Neem dit mee in je weekmenu en verwerk dit in je recepten. Zo voorkom je dat je onnodig ingrediënten weg moet gooien.

7. Invriezen en/of koelkast:
Het is belangrijk om gekookt, warm eten voor minstens 30 minuten af te laten koelen voordat je het in de koelkast plaatst of invriest. Laat het eten nooit langer dan 2 uur op het aanrecht afkoelen. Dit om bacteriegroei in het eten tegen te gaan. Ook als je het warme eten niet eerst laat afkoelen, heb je kans dat de temperatuur in de koelkast stijgt en daardoor een grote hoeveelheid bacteriën in je eten ontstaat. Zo gaat niet alleen de kwaliteit van deze maaltijd verloren, maar ook van de andere producten in je koelkast.

8. Houdbaar:
Bewaar bereid eten maximaal 2 dagen in de koelkast. Heb je voor meer dan 2 dagen gekookt? Bewaar dit eten dan in de vriezer. Het is dan ongeveer 3 maanden houdbaar. Bewaar geprepte maaltijden op de juiste temperatuur. De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 °C, voor de vriezer is dit -18 °C.
tip: Plak op de bakjes die de vriezer ingaan een stikker met daarop de datum en inhoud.


9. Opwarmen en ontdooien:
Maaltijden de volgende dag nuttigen? Haal ze de avond van tevoren uit de vriezer en plaats deze in de koelkast. Kleine porties kun je ook gemakkelijk ontdooien in de magnetron of in een pannetje. Vergeet niet de maaltijd na de helft van de opwarmtijd om te scheppen wanneer je de magnetron gebruikt. Tip: Laat het eten niet de hele dag of nacht buiten de koelkast ontdooien. Kans op bacteriën en bederf is dan aanwezig.

10. Afwisseling:
Wanneer je kiest voor meal preppen, kies dan bij zowel bij het ontbijt, de lunch en het diner voor variatie en afwisseling. Bak je bijvoorbeeld een hele kip, dan kun je dat met verschillende maaltijden afwisselen. Kip met rijst en broccoli of kip in een salade.

Gastblog van Carmen, eten wat je makkelijk en snel kan opwarmen en eten, ideaal tijdens drukke dagen.

Vind je het lastig om nu meteen te beginnen met meal preppen? Begin dan met de restjes. Vries deze in zodat je altijd een bakje achter de hand hebt, mocht dit nodig zijn. Heel veel succes! Ik hoop dat je iets aan de tips hebt. Bedankt voor het lezen van mijn gastblog.

Ben jij mijn volgende gast ?

Lijkt het jou leuk om ook een gastblog te schrijven, twijfel niet en neem contact op: Je mag mijn mailen of via deze link een bericht achterlaten.

 • Dagje uit – dierentuin, stedentrip, museum e.d.
 • Wandelen, leuke wandeling / bos, kustpad, paaltjesroute
 • Bedrijf, schrijf een verhaal over jou zaak
 • Interieur, deel je foto’s, tips & promoot je insta
 • DIY Ben jij super handig en vind je het leuk om dat hier te delen?
 • Planten, vertel over je mooiste, moeilijkste, uitdagede groene vriend in een blog
 • Fotografie, heb jij leuke en handige tips die je wil delen? Vertel het in een gastblog

Hopelijk hebben jullie net zo van deze fantastische eerste gastblog genoten als ik. Dank je wel Carmen voor je leuke tips en mooie foto’s!

Geef een reactie

6 Reacties

 1. Heleen

  Leuk om te lezen! Wat dat betreft gaat er hier echt nog teveel eten weg 😕

  1
  Antwoord
  • Jeanine Bijker

   Echt een eye-opener deze blog. Ik ga er ook beter op letten. Groet Jeanine. 🍜

   Antwoord
 2. Janet

  Leuke gastblog!
  Hier gaat ook nog té veel eten weg

  Antwoord
  • Jeanine Bijker

   Herkenbaar hoor, deze tips zijn echt handig. Nog even beter bewust zijn van voedselverspilling.

   Antwoord
 3. Angelina

  Leuke blog met goeie tips!

  Antwoord
  • Jeanine Bijker

   Helemaal mee eens! Goed om eens over na te denken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest