Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig
Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Het boek van Marleen Hartog draagt de titel Skoftig, dat woord is in 2014 gekozen tot mooiste woord in het West-Fries, Skoftig. De betekenis is vet, cool of tof. Een positieve krachtterm dus. Skoftig is de eerste thriller van de in West Friesland geboren Marleen Hartog. Een tweede staat op de planning en ook zijn er al een aantal non-fictie boeken verschenen. Ik heb het boek mogen ontvangen zodat ik kan deelnemen aan de blogtour die de hele maand september door Nederland beweegt. Elke dag verschijnt er een blog of (insta)post die je laat kennismaken met Skoftig & schrijfster Marleen Hartog.

Stap jij in deze draaimolen?

Een zoektocht. Een ontvoering. Een zelfdoding.

Een gezin dat uit elkaar spat. Een moord. (Of meer dan één…)

Het boek Skoftig scherp in beeld, op de achtergrond de mooie oude haven van Hoorn.
Waar het boek deels afspeeld

Skoftig

Ik val meteen met de deur in huis. Ik heb het boek nog niet uitgelezen…. Niet omdat het niet leuk is, in tegendeel. Maar ik kán nog steeds niet zo goed lezen als ik had gehoopt. Dit komt door mijn hersenschudding. Ik lees in slow motion en kost mij veel energie. Desalniettemin is het zó leuk om te lezen, dat ik steeds een hoofdstukje lees. Dat kan heel goed, want de hoofdstukken zijn heel fijn behapbaar en niet enorm lang. Ik hebt op deze manier wel extra veel plezier aan een boek, om het positief te houden. én, het plot verklappen lukt echt niet.

Hoe het boek begint kan ik wel met jullie delen. Het is een terugblik naar een gebeurtenis in de jaren 90. Het is uiteraard een beetje vaag. Niet duidelijk wie je meeneemt in die tijd, waarom en wat de gevolgen zijn van deze introductie. Leuk, de spanning zit er meteen in. Dat dit boek een puzzeltocht is blijkt in de volgende hoofdstukken, met een blik op het verleden en spanning voor de toekomst. Daar houd ik van. Kom maar op!

Verder in het boek maak je kennis met Laura, die in Hoorn woont en haar familie in een dorpje in Noord-Holland. De eerste hoofdstukken gaan over Micha een jonge man die meteen in een vreemde situatie beland omtrent een vriend, die situatie ontwikkeld zich snel. De personen wisselen zich in snel tempo af. Maar toch blijft het voor mij heel duidelijk wie wie is. En dat vind ik echt onwijs knap het hele boek is snel en vlot geschreven. Ik ben oprecht benieuwd wat er op de volgende pagina staat, laat staan naar de ontknoping die ik zoals gezegd nog niet ken.

Hoorn

Het leest zo leuk en fijn de herkenning vind ik heel grappig, verjaardagen met een stukje kaas. Het is levendig en beeldend geschreven ik ben een beelddenker en ik maak heel makkelijk beelden bij de passages in de hoofdstukken. De plaatsen in het boek zijn ook echt. Helemaal leuk als je die plaatsen kent. Hoorn bijvoorbeeld. Super mooie stad met zijn oude haven. Wij zijn net een midweek in Noord-Holland geweest en het boek was mee. De foto’s in deze blog heb ik speciaal in Hoorn gemaakt.

Hoorn is een Prachtige stad met een rijke historie. In de 17e eeuw floreerde de stad die door de ligging perfect op de route lag voor de handelsroutes van de VOC. Op het kleine stukje wat wij van Hoorn hebben gezien was het duidelijk aanwezig. Een aantal jaar geleden, voor het bestaan van mijn blog heb ik samen met mijn moeder hier al eens het museum bezocht.

In de haven van Hoorn, deels speelt het boek Skoftig hier af. Kermis Hoorn, Bootjes in de haven, onder een blauwe lucht.
Oude haven in Hoorn

Vervolg

Marleen Hartog heeft voor zij haar thriller debuut maakt, ook nog drie andere boeken geschreven waaronder :

Anders wonen – Verhalen van paradijsvogels

Een hutje op de hei, een plekje in de natuur. Eenvoudiger leven. Uit de ratrace van méér en sneller. Velen dromen ervan, sommigen zetten daadwerkelijk de stap. In ‘Anders wonen’ vind je unieke verhalen van paradijsvogels die kozen voor een minder gangbare manier van wonen en leven.

Maar voor de thrillerliefhebbers is er óók goed nieuws. Er komt een nieuw boek aan in het genre waar ik echt heel erg dol op ben, thrillers!

Ben je benieuwd naar anderen die meedoen aan deze blogtour? De aftrap werd gegeven op de pagina van Koukleum.nl. Een leuk interview kan je lezen op booksandparis.blogspot.com Op instagram & facebook wordt de #Skoftig30 gebruikt om alles te bundelen. Ook kan je het boek uiteraard bestellen op www.marleenhartog.nl of volg Marleen op instagram

Dit boek is kermis.

Dit boek is Skoftig.

Vind het het leuk om dit boek door te delen op pinterest? Pin deze foto gerust.

Geef een reactie

2 Reacties

 1. Marleen Hartog

  Wat een leuke blog heb je ervan gemaakt, Jeanine! En de toepasselijke en mooie foto’s maken het helemaal af. 🙂
  Succes met herstellen en bedankt.

  Antwoord
  • Jeanine Bijker

   Leuk je reactie te lezen Marleen, dank je wel daarvoor. Fijne dag vandaag. Groet Jeanine.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest