Norg – blauwe paaltjes route
Norg – blauwe paaltjes route

Na mijn persoonlijke update merk ik toch dat het mij goed doet te schrijven. Ik ga proberen het op te pakken door een kleine wandelblog te publiceren. Wij zijn onlangs in het mooie dorp Norg gaan wonen. Wat is een betere manier dan ter voet de nieuwe omgeving te ontdekken. Al snel komen wij
erachter dat er hier een viertal wandelingen zijn uitgezet. Wij starten met de kortste 5 km – blauwe paaltjes route.


De start van deze route is achter de kerk. Als je met de auto naar Norg komt, kan je op de Brink je auto parkeren. Hier zijn ook leuke terrasjes om na de wandeling lekker neer te ploffen. Maar eerst: Aan de wandel.

De paaltjes die wij volgen hebben een blauwe kleur en brengt ons meteen in een prachtig oud stuk van Norg. Op oorkondes uit de middeleeuwen komt de naam “norche” al voor. Op een boerderij in het dorp prijkt het bouwjaar 1717, dit is de oudste datering die ik ontdekt heb tot nu toe. Als je tussen de oude boerderijen doorslingert bereik je de es. Ook de Essen gaan al eeuwen mee, de oudste zijn vermoedelijk rond de jaren 650 – 750 na Christus ontstaan. Een es is niks meer en niks minder dan een verkaveling. Door de essen ontstaan er blokken landbouwgrond, soms van verschillende eigenaren. Tegenwoordig zijn het dus ook mooie wandelwegen.

Een deel van de skyline van Norg is te zien op deze foto. De es slingert richting het standpunt en de wolken glijden voorbij. Dit is vrij in het begin van de Blauwe paaltjes route vanuit Norg.
Op de Es in Norg

Bij het betreden van de es, verlaat je het dorp en kom je al snel een picknicktafel tegen. Als je hier even gaat zitten heb je een mooie blik op het dorp, de skyline is ook bij zonsondergang erg prachtig.
Wij vervolgen de weg richting het Norgerholt. het pijltje wijst hier naar links en je dient de straat over te steken. Als je kiest om hier niet over te steken maar 100 meter door te lopen dan kan je aanschuiven bij dinercafe Norgerhout, voor een lekkere koffie, lunch, gebakje.

Op mijn bordje ligt een karamel cheesecake, en een chocolade decoratie met discospikkels + een dot slagroom. Het ziet er feestelijk uit, en was er lekker van smaak.
Gebakje bij Norgerhout is heerlijk. Ik heb het even getest.

Vervolg je de route (na de koffie) zoals aangegeven dan loop je het prachtige oerbos Norgerholt in, een mooie route door de bossen. Totaal andere omgeving en gevoel dan hiervoor op de es. Bij het verlaten van het bos zie je het dorp Westervelde voor je liggen. Als je net denkt het dorp te
bereiken steekt de pijl op het blauw paaltje daar een stokje voor.. Rechtsaf!


Die afslag nemen is zeer de moeite waard. Hier wacht namelijk hét Drentse symbool op jou. Uiteraard is dat het hunebed. In Westervelde ligt hunebed D2, dit is een kleine variant. In mijn zoektocht naar informatie over dit stukje geschiedenis kom ik op een leuke site terecht, waar je naast de optie Nederlands en Engels ook in het Drents je informatie kan vergaren over de prehistorische grafmonumenten. www.hunebednieuwscafe.nl. Bij het hunebed D2 staat een bankje waar je je versnapering kan nuttigen.

Hunebed D2, tussen Westervelde en Norg. Er ligt één deksteen op de dragende stenen. Er missen minstens twee dekstenen. Als je de blauwe paaltjes route volgt, kom je langs dit prehistorisch grafmonument.
Hunebed D2, bij Westervelde

Wij zetten voort over wederom een stukje es, richting de bossen van het Norgerholt. Hier kronkelt de weg een tijdje door. Tot er opeens een prachtige ven verschijnt. Wat een verassende wending in deze wandeling. Prachtig schittert de weerspiegeling van de bomen uit het oerbos in het
water. Aan de overkant kom je weer een bankje tegen. Hier zit ik na deze wandeling regelmatig even te denken, te rusten, genieten van de zon. En van Mick, die hier ook altijd even zijn witte poten zwart maakt.

Mick, de Australische Sheppard, staat aan de ven bij Westervelde uit te kijken over het water. Hij was hier aan de wandel op de blauw paaltjesroute vanuit Norg.
Mick aan de ven, met inderdaad deze keer nog witte poten.


Het laatste stuk es brengt je weer naar de dorpskern, daar wachten de gezellige terrasjes van hotel Karsten en het Wapen van Norg. Als je liever een ijsje hebt kan je terecht bij Cafetaria Succes of
verderop bij de Baander


Geniet van je verblijf in het mooie oude Norg!
Groet Jeanine!

Pinterest afbeelding, gebruik deze foto om op Pinterest te delen

Geef een reactie

6 Reacties

 1. Stien den Braber

  Hallo Jeanine, mooie foto´s weer. Een gebakjes-test-wandeling lijkt mij ook wel wat. Fijn weekend, Stien

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Goedemorgen Stien. Ja heerlijk hoor, zo’n wandeling. Fijn weekend.

   Antwoord
 2. Janet

  Als de boel hier een klein beetje op regel is, ga ik hem lopen.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Leuk Janet! Mooie manier om je nieuwe omgeving te leren kennen. Vond het er verrassend! Veel plezier alvast.

   Antwoord
 3. verawandelt

  Dag Jeanine, goed om te lezen dat je weer met bloggen en wandelen bent gestart! Groetjes Vera

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Hallo Vera. Dank je wel voor je reactie. Hopelijk volgen er weer wat meer kilometers.

   Groet Jeanine.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest