Evertsbos – Eext – 5km
Evertsbos – Eext – 5km

Als wij net buiten Eext aankomen op de aangegeven parkeerplaats aan de Galgwanderveen, gaan wij te voet verder. Deze wandeling dankt zijn naam aan de familie Everts, zij waren houthandelaren en hebben op de heidegrond bomen gepoot voor de handel. Familie Everts kocht dit grondgebied in 1911. Zestig jaar later wordt het toch eigendom van Staatsbosbeheer.

Eext, Evertsbos wandeling, Drenthe, Wandelen Drenthe, Mooi Drenthe, Typisch Drents, JaJoFotografie, Fotografie Drenthe, Staatsbosbeheer, Route Drenthe, Ping ruïne, Eext, Krater, IJstijd.
De krater vormige vijver. Zogenoemde Pingoruïne.

Al snel staan wij tussen de springende kikkers. De kikkers wonen in de overblijfselen van de ijstijd.  Een echte Pingoruïne, toen het ijs verdween bleef een krater met water over. Het is een keurig ronde cirkel.

Kikkers, Eext, Evertsbos wandeling, Drenthe, Wandelen Drenthe, Mooi Drenthe, Typisch Drents, JaJoFotografie, Fotografie Drenthe, Staatsbosbeheer, Route Drenthe
Hoeveel kikkers zie jij?

Langs de grafheuvels over smal slingerende paden komen wij uit bij een laan, wij moeten hier rechts, toch gaan wij links. Daar is namelijk het onderduikershol, althans dat was het ooit. Nu staan er keien rechtop. De dertien keien symboliseren de gevallen verzetsmannen en -vrouwen, tijdens de tweede wereld oorlog. Wat een bijzondere plek, hier op de heide. Het informatie bord aan het hek bij de ingang laat weten dat het hol per toeval ontdekt is. Er zijn toen drie mensen opgepakt. Voor het hele verhaal: klik hier.

Eext, Evertsbos wandeling, Drenthe, Wandelen Drenthe, Mooi Drenthe, Typisch Drents, JaJoFotografie, Fotografie Drenthe, Staatsbosbeheer, Route Drenthe, Onderduikerhol, Monument Onderduikershol.
Monument bij het onderduikershol.

Wij vervolgen onze weg over de laan en komen wij officieel via een wildrooster op de heide, wat een geweldig stukje van de route. Als de heide hier in bloei staat moet het hier adembenemend mooi zijn. Het is nu echt kurkdroog. Dat lijkt mij toch een grote zorg. Één vonkje is genoeg voor een ramp. Er hangt op het moment van lopen een donderbui, met fantastische wolken, te wachten om los te breken.

Eext, Evertsbos wandeling, Drenthe, Wandelen Drenthe, Mooi Drenthe, Typisch Drents, JaJoFotografie, Fotografie Drenthe, Staatsbosbeheer, Route Drenthe, Camping, Camping De Hondsrug,
Toegang tot de Heide. De route kan ook vanaf camping ”De Hondsrug” gestart worden.
Eext, Evertsbos wandeling, Drenthe, Wandelen Drenthe, Mooi Drenthe, Typisch Drents, JaJoFotografie, Fotografie Drenthe, Staatsbosbeheer, Route Drenthe, Jacobsladder, Wolken, Stapelwolk, weer fenomeen.
De Jakobsladder

Ik maak hier een foto van, wat mij later verteld wordt op Instagram, een jakobsladder is. Er zijn verschillende verklaringen voor dit weer fenomeen. Beide komen van Wikipedia

‘’een weersverschijnsel waarbij een invallende lichtbundel van de Zon door een gat in een omgeving met voldoende schaduwpartijen straalt. De schaduw wordt meestal veroorzaakt door bewolking waar een lichtstraal doorheen breekt en via een gat op het aardoppervlak schijnt.’’

Of

‘’ De term Jakobsladder is ontleend aan het verhaal in Genesis 28:10-22 in de Hebreeuwse Bijbel, waarin Jakob ergens onder de open hemel in slaap viel en in een droom een ladder zag die tot in de hemel reikte en waarop Gods engelen afdaalden en opstegen. Ook zag Jakob de Heer bij zich staan en hoorde Hem de beloftes die eerder aan Abraham waren gedaan herhalen, inclusief de toezegging dat God hem altijd zou beschermen. Toen Jakob wakker werd, trok hij de conclusie: “Dit is zeker, op deze plaats is de HEER aanwezig. Dat besefte ik niet. Wat een ontzagwekkende plaats is dit, dit is niets anders dan het huis van God, dit moet de poort van de hemel zijn!”

Eext, Evertsbos wandeling, Drenthe, Wandelen Drenthe, Mooi Drenthe, Typisch Drents, JaJoFotografie, Fotografie Drenthe, Staatsbosbeheer, Route Drenthe,

Als wij de heide verlaten komen wij in het Strubbenbos. Dit is apart. Wij lezen in de beschrijving dat hier geen rechte tak of boom te vinden is. Dat komt doordat de schapen er aan gegeten hebben. Ook is het al eeuwen oud, maar het zijn kleine dunne stammetjes. Wij lopen hier wel een beetje met verbazing rond. Stiekem zoekend naar een recht stukje boom, niet gevonden. Echt heel erg leuk. Nog nooit eerder zoiets gezien. Het is zo langzamerhand alweer een zeer bijzondere wandeling aan het worden. Je weet voor je ergens start natuurlijk nooit wat een route je brengt, maar deze is halverwege al erg bijzonder.

Eext, Evertsbos wandeling, Drenthe, Wandelen Drenthe, Mooi Drenthe, Typisch Drents, JaJoFotografie, Fotografie Drenthe, Staatsbosbeheer, Route Drenthe,
Het Strubbenbos

Het stuk van de route langs de Es is een mooie en voor mij onverwachte afwisseling in deze route, Ineens kijken wij tot de torenspits van Anloo. Wat is Drenthe toch mooi, ruimtelijk, wijds. Ik hou er van. Toch loopt de route het bos weer in. Wij komen als klap op de vuurpijl ook nog het hunebed tegen. 5000 jaar geleden is dit hier als graf neergelegd door het volk van de trechterbekercultuur. De eerste boeren in Noord Europa. Nu, heeft het de naam D11. En volgens mij mist er op de eerste drie stenen een deksteen. Nu kan er in 5000 jaar wel wat veranderen, maar waar zou die gebleven zijn?

Eext, Evertsbos wandeling, Drenthe, Wandelen Drenthe, Mooi Drenthe, Typisch Drents, JaJoFotografie, Fotografie Drenthe, Staatsbosbeheer, Route Drenthe, over de Es, Es, Essen in Drenthe
Route over de Es.
Eext, Evertsbos wandeling, Drenthe, Wandelen Drenthe, Mooi Drenthe, Typisch Drents, JaJoFotografie, Fotografie Drenthe, Staatsbosbeheer, Route Drenthe, D11, Hunebed D11, Hunebedden. Hnebed Drenthe,
Het Hunebed dat ineens op ons pad ligt.

Wij besluiten op dit stuk een doorsteekje te maken, het donderend geraas van de onweersbui komt nu wel erg dichtbij. Het laatste stuk van de route pakken wij wel weer op door de gele paaltjes. Maar het komt niet echt meer bij mij binnen. Wij moeten dus nog eens terug voor het laatste deel.

Eext, Evertsbos wandeling, Drenthe, Wandelen Drenthe, Mooi Drenthe, Typisch Drents, JaJoFotografie, Fotografie Drenthe, Staatsbosbeheer, Route Drenthe, Varen, Spinneweb, Flora en Fauna, Ontpopt

Geef een reactie

1 Reactie

  1. Inge Felix

    Wat heb je dit stukje “sprekend”geschreven, inclusief de mooie foto’s erbij. Het is net alsof ik de route nu zelf bewandeld hebt, zie alles zo voor me dankzij jou blog, heel leuk J!!
    Xx Inge

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest