WesterEs Wandeling – Appelscha
WesterEs Wandeling – Appelscha

Wandelen in het Drents – Friese Wold. Absoluut geen straf, sterker nog het is een echte tip. Op de navigatie zie ik dat ik binnen een half uur vanaf Assen in Appelscha kan zijn. Dichterbij dan ik dacht. Op de carpool van Beilen stap ik bij mijn vriendin in de auto en rijden we het tweede deel samen. De start van de route is bij de “Tip Appelscha” aan de Boerenstreek, dit is de rand van het dorp. Je kan je auto hier gratis parkeren.

Het plein in Appelscha.

Deze wandeling loopt niet enkel door de natuur, maar ook door Appelscha en over de westeres. Hier staan huizen en boerderijen. Het is een leuke afwisseling met de natuur. Ineens horen wij het ratelen van achtbaankarretjes gevolgd door jolig gegil. Wij zijn net attractiepark Duine zathe gepasseerd. Hier begint ook het wandelpad met de naam Kerkepad, dit pad is opgenomen in de wandeling door toedoen van de Lionsclub Ooststellingwerf en het wandelevenement Appelstap. Door de opbrengsten van het wandelevenement is het pad open gesteld en is er een picknickbank geplaatst. Langs het pad lopen de schapen, er zijn veel lammetjes die hier lekker dartelen en zelfs genieten van de zon.

Appelscha, Lammetjes, Schapen, Drenthe, Mooi Drenthe, Wandelen, Wandelroute Appe
Heerlijk in de zon
Lammetje, Drenthe, Appelscha, Friesland, Drents Friese Wold, Bossen, Platteland, Natuur
Mooie mama met haar lammetje

Wij lopen hier tussen de typische geurende landerijen, echt op de es. Het pad is smal, er passeert ons een trekker met tank. Wij zwaaien even naar de boer en vervolgen onze weg. Aan het eind komen wij weer op de verharde weg uit. Deze steken wij over en lopen richting buurtschap Aekinga. Het bos van het Drents Friese Wold doemt op. De heuvels zijn hier best aardig voor het platte Friese land. Wij komen dan ook menig mountainbike pad en zelfs trailrunners tegen. Het Drents Friese Wold is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land.

Wandelen in Friesland, Drents Friese Wold, Appelscha, WesterEsRoute, Wandelen in Drenthe, Mooi Friesland, Mooi Drenthe
Het is een route waar de hond mee mag
Drents Friese wold, Drenthe, Friesland, Appelscha, Wandelen,
Heuvels in het Drents Friese Wold

Het natuurgebied is 6500 hectare groot. In dit gebied kom je uiteraard bos, maar ook zandverstuivingen en heide tegen. Wij hebben maar een klein deel gezien. Als wij bijna aan het eind van de wandeling zijn zien wij de Bosbergtoren. Als wij bij de ingang komen blijkt dat wij bij de VVV een ticket kunnen kopen. De volgende keer kopen wij voor aanvang van de wandeling alvast een ticket, zodat wij aan het eind van de wandeling kunnen genieten van het waarschijnlijk fantastische uitzicht.

De Bosbergtoren

Wij sluiten ons rondje af met een cappuccino en cheesecake bij ’t Scha. Scha betekend bos, ook meteen een verklaring voor wat Appelscha betekent. Oorspronkelijk hoorde Appelscha tot graafschap Drenthe. Er stonden toen enkel wat boerderijen rond de boerenstreek. Aan deze Boerenstreek hebben wij dus heerlijk even zitten kletsen, onder het genot van ons hapje en drankje. Gelukkig zaten wij droog want het begon toch te hagelen. Niet normaal. Voor iedereen die mij op Instagram volgt heeft het filmpje kunnen zien in mijn story’s.

Bedankt voor het lezen! Tot een volgende wandeling.

Cappucino, Cheesecake, ' T Scha, Horeca Appelscha, Appelscha, Wandelen, Staatsbosbeheer, Koffie, Thee, Drenthe, Friesland, Drents Friese Wold.
Even genieten
pinterest, Appelscha, Hond, Wandelen, Drents Friese Wold, Westeres wandeling,
wandelen over de es.

Geef een reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest