Vakantie Tips – Noord Nederland
Vakantie Tips – Noord Nederland

Wat is er veel te doen in het Noorden. Het is vakantietijd, ook als je niet óp vakantie bent maar in het Noorden woont kan je rustig verder lezen. Wij bezoeken regelmatig musea in het Noorden, maar wandelen hier ook veel. Misschien zit er een tip bij die jij nog niet kent.

Grid Grafisch Museum

Groningen is rond 1900 een stad die goed gedijt bij het drukken. Een grafische stad, het is dé inkomstenbron van veel industrieën. Kartonfabriek, papierfabriek, drukkerijen. Ook de provincie vaart hier wel bij. Natuurlijk is het vandaag de dag nog steeds een creatieve stad met het Minerva, en andere grafische opleidingen.

Nadat ik mijn jas heb opgehangen loop ik naar het eerste deel van het museum. Daar wordt mij uitgelegd hoe de drukpersen anno 2018 werken. Erg gaaf om het resultaat te zien. Het museum drukt haar eigen aankondigingen op deze manier. Super tof!

Het hele blog lezen? : Grid Grafisch Museum

Grafisch Museum Groningen

Arboretum Assen


Ofwel, bomentuin. In 1997 is er in Assen een initiatief ontstaan om deze tuin te realiseren. In 2005 is hij officieel geopend. Het Arboretum heeft bomen uit drie werelddelen. Amerika, Azië en Europa zijn vertegenwoordigd.

Het werelddeel Azië is het eerste dat ik aandoe. Als ik de roze paaltjes, vanaf de parkeerplaats bij de Drentse golf & countryclub volg, doemt er al snel een rode tempel op. Boven op een heuveltje, aan het water staat dit Chinese bouwwerk te pronken. Liever Assen vanaf boven bekijken? Klim rustig naar boven in de uitkijktoren, het uitzicht de moeite waard.

Hele Blog lezen? : Arboretum Assen

Keramiek Museum Leeuwarden

Made in Holland. 400 jaar wereldmerk. Deze expositie is tot eind juni nog te zien. Opgedeeld in vier onderdelen, Delfts Blauw, Maastrichts Aardewerk, Art- Nouveau & Dutch design. Op de één of andere manier denk ik, hm keramiek museum? Is dat echt wel wat? Deze gedachte is al heel snel weer verdwenen. Het is zo leuk! Er is zo ontzettend veel te zien, ik probeer de highlights er uit te lichten. Maar het beste wat je kan doen is naar Leeuwarden gaan en het met eigen ogen bekijken.

Nog een setje waar ik even twee keer naar moest kijken. Echt? Spinnen? Jakkes. Maar eigenlijk is dit wel een heel gaaf setje. Het zou niet misstaan op een Halloween High Tea. Het is ongelooflijk dun materiaal het zal niet voor niks eierschaalporselein heten, in mijn keuken zou er al het één en ander gesneuveld zijn vrees ik. Maar jullie moeten dit echt even zien:

Hele blog lezen? : Keramiek Museum Leeuwarden

Spinnen, Keramiek, Thee, Bijzonder,
Bij welke tante zou jij dit servies voorgeschoteld krijgen?

Nassau Route Leeuwarden

Een stedentrip op een uurtje rijden van ons huis. Wij gaan Leeuwarden ontdekken. Dat doen wij te voet. Bij de VVV kopen wij een kaart met vier wandelroutes langs alle hotspots van de Friese hoofdstad. Als wij in Leeuwarden zijn is het weer niet heel fantastisch, beetje regen, beetje zon, beetje wind. Onze keus valt op de Nassauroute. Op de kaart staan 10 punten aangegeven die iets over de Oranjes vertellen.

Op het plein staat het Stadhouderlijk Hof, dit kasteel was tot 1971 in het bezit van de koninklijke familie. Anna van Nassau en haar man stadhouder Willem Lodewijk van Nassau zijn hier in 1587 gaan wonen. Het hof blijft in de familie omdat de nakomelingen het erven. Zo wordt er ook een tuin aangelegd. De Prinsentuin. in de twintigste eeuw doet het hof dienst als ambtswoning voor de commissaris van de Koningin in Friesland. sinds 1996 is er een hotel gevestigd.

Hele blog lezen? : Nassau Route Leeuwarden

Chihuly Groninger Museum


Dale Chihuly is al meer dan vijftig jaar actief kunstenaar. In de jaren 60 komt hij voor het eerst in aanraking met glas. Hij schrijft zich in voor een glasblaas programma aan de University of Wisconsin. Daar krijgt hij de kans om technieken te leren die gebruikt werden door meesterglasblazers. In 1971 is hij medeoprichter van de Pilchuck Glass School.

De vroege werken van Dale Chihuly lijken veel op leven in zee. Ik moest denken aan de doorzichtigheid van kwallen, maar ook aan de vormen van schelpen. Het ziet er heel dun en breekbaar uit. Heel erg mooi dat deze schalen in een groep samen staan. Deze seaform-serie is ontstaan per toeval. Hij was aan het experimenteren met een ijzeren mal.

Hele blog lezen? : Chihuly Groninger Museum

Dale Chihuly , Glass, Glaskunst, Groninger Museum, Museum, MuseumBlog,
Gaaf!!

Wandelen Door Veenhuizen

Op zondagochtend besluiten wij op pad te gaan. Het weer is fijn, lekker zonnetje. Wij volgen de borden die naar het gevangenismuseum leiden, daar zit namelijk ook het informatiecentrum bovendien starten alle wandelroutes die Veenhuizen rijk is hier. Wij kijken naar de afstand van de routes en nemen de middenweg, 3,3 km. De rode paaltjes routes. Bij het informatiecentrum kopen wij voor €1,- de routebeschrijving met uitleg. Er verschijnt binnenkort een nieuw routeboek met alle routes in Veenhuizen. Maar deze was nu nog niet gedrukt.

Leuk stoer stukje route is dit. Houten, enigszins in verval geraakte, garagedeuren. Met spinnenwebben en mooie in vierkantjes verdeelde ramen in de muren. Ik hou van dit soort hoekjes. Wij steken een smal bruggetje over en komen uit bij de voormalige elektriciteitscentrale. Hij staat niet geheel stil, de vrijwilligers laten de machines nog geregeld draaien en op speciale dagen is het toegankelijk voor bezoekers. De Elektriciteitscentrale is aangemerkt als rijksmuseum en is onderdeel van het Gevangenismuseum

Hele blog lezen? : Wandelen door Veenhuizen

Houtzagerij, Veenhuizen, Wandelen, Paaltjesroute. Drenthe, Mooi Drenthe, Tips, Pauperparadijs
Stoer stukje route. Heel tof.

Heb jij een favoriet uitje in het Noorden van Nederland? Laat het mij weten, wellicht ga ik het bezoeken en beschrijven.

Bedankt voor het lezen. Fijne vakantie gewenst!

Groet Jeanine.

vakantietip, Noord Nederland, Tips, Vakantie, Uitjes, WAndelen, Museum, Pinterest, pin

Geef een reactie

4 Reacties

  1. kool-family

    Ik ken Noord-Nederland niet echt, dus kan geen tips geven, maar ik kijk uit naar jouw tips!

    Antwoord
  2. Leen

    Super leuk kende het nog niet, vooral het Grafisch Museum lijkt me leuk. Ga ik volgende keer eens een bezoekje brengen 🙂 Liefs Leen

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest