Weekendje zuid Limburg.
Weekendje zuid Limburg.

Op het vakantiepark Schin op Geul zijn wij eind maart een lang weekend. Wij komen aan op Vrijdag. Vanaf Assen is het ruim drie uur rijden, incl. een stop. Als wij alles op de goede plek hebben gelegd, het bed hebben opgemaakt maken wij gebruik van het voordelige aanbod om in het restaurant te eten. Wij eten altijd vrij vroeg, dat is een dingetje uit het noorden heb ik mij wel eens laten vertellen. Voordelen; er is niemand je hoeft niet te wachten, je bent mooi op tijd weer weg. Dat laatste was het doel, wij hadden het plan om nog foto’s te maken in Valkenburg.

Valkenburg

Toen wij uit de auto stapten zagen wij de hele toffe uitgelichte ruïne. Daar lopen wij in eerste instantie een ronde omheen. Echt een mooie foto locatie kunnen wij niet vinden. Dan besluiten wij de andere kant op te gaan het dorp in. Hier is het erg mooi. Wij lopen onder de stadspoort ‘’de geulpoort’’ door en staan dan op de brug over de Geul. Een prachtig fotoplekje. Ook het VVV gebouw is heel erg mooi.

Valkenburg, Nachtfoto, Long Exposure, Zuidlimburg, Visit Zuidlimburg, Visit Limburg, Weekend Weg, Vakantiepark,
De Geul


Geulpoort, Nacht foto, Limburg, Valkenburg, Zuid Limburg, Visit Zuid Limburg
Stadspoort – de Geulpoort

Margraten

Zaterdagochtend gaan wij naar Margaraten. De Amerikaanse begraafplaats ligt er keurig bij, strakke gazons, keurig onderhouden. Geen grasje tussen de tegels. Perfect verzorgd dus. Als wij via de trap het ereplein oplopen zien wij meteen de dertig meter hoge toren met het bronzen beeld daarvoor, dit beeld is de rouwende moeder. In de toren is een kapel gevestigd.  Je weet echt niet wat je meemaakt als je de grote toren voorbij loopt en alle witte kruizen ziet. Heel erg indrukwekkend. De marmeren kruizen staan in een waaiervorm op de begraafplaats. Er liggen 8301 Amerikanen begraven. Wij lopen rechtsom en zien daar één van de zes graven waar Medal of Honour op staat.  Wij lopen via de flink wapperende Amerikaanse stars and stripes, terug richting de ingang.

Stars and stripes, Honour, Respect, World War 2, WW2, Margraten, Herdenken, Oorlog, Tweede Wereld Oorlog, Graven, American War Cementery, Amerikaanse begraafplaats. Zuid Limburg, Limburg
Margraten
American War Cementery, World war two, World War 2, Herdenken, Bevrijding, 4 Mei, 5 Mei, Herdenken, Margraten, Limburg, Zuid Limburg, Marmeren Kruis, Waaiervorm, Soldaten, Soldier, Hero, Honour, Amerikaanse begraafplaats
Waaiervorm – Margraten
Margraten, Stars and Stripes, Amerikaanse begraafplaats, American Cementery, Honour, Peace, Vrede, Herdenken, Gedenken, Bevrijding, Vrijheid, Freedom, Monumenten, Memorial Day
stars and stripes op de begraafplaats in Margraten
Margraten, Ereplein, Limburg, Amerikaanse Begraafplaats, Tweede wereld oorlog, Monument, Eer, Honour,
De rouwende moeder. Het beeld wat op het ere plein staat

Maastricht

De volgende stad die wij aandoen is, hoe kan het ook anders, Mastricht. Ongetwijfeld niet zo handig om dit op zaterdag te doen. Mensen wat een drukte. Daardoor voelde ik mij vrij ongelukkig in deze prachtige stad. Ik heb er niet van kunnen genieten. Hoewel wij aankwamen over de Maas. Je hebt hier een gaaf zicht over de stad. Dat maakt wel weer een hoop goed. De boekwinkel in de Dominicaner kerk is tof! Dit Gotische bouwwerk is een feest om te bezoeken. Wij hebben hier dan ook even goed rondgekeken. Je kan achterin de kerk neerploffen voor een kopje koffie.

Maastricht, Doeminicanerkerk, Dominicanenkerk, Boekenwinkel in Kerk, ZuidLimburg, Limburg,
Dominicaner kerk – nu boekenwinkel
Maastricht, Blik op Maastricht, Visit Limburg, Zuid Limburg, Weekendje weg, Uit in Nederland
Zicht op Maastricht

Wij hebben geluk met het weer, dus wij gaan op het terras zitten. In Limburg wil ik  maar één ding bij de koffie…. Vlaai! En ze zijn niet zuinig hier. Het is een complete lunch. Na deze stevige taart lopen wij naar het stadspark Kempland. Drie keer raden wat wij hier tegen komen…… Een Koninklijke boom! Niet voor de kroning van Wilhelmina, maar een piepklein boompje ter gelegenheid van de kroning van onze huidige koning Willem Alexander. Toch apart dat deze bomen ineens opvallen in de wandelingen die ik maak. Sinds de Nassauroute in Leeuwarden en de Wandeling door Veenhuizen is dit al de derde boom in afzienbare tijd.

Vlaai, Limburg, Koffie, Bier, Biertje, Visit Zuid Limburg, Even uitrusten
Pauze
Kroning Willem Alexander, Koning, Koningsboom, Maastricht, 30 April 2013, Appeltjes van Oranje
De Koningsboom Ter ere van de inhuldiging van Koning Willem Alexander

Drielandenpunt

Als laatste in deze blog over ons weekend in Limburg het Drielandenpunt bij Vaals. Tevens is hier het hoogste punt van Nederland te vinden. Het is uiteraard super toeristisch. En toch hebben wij hier rondgelopen. Het is natuurlijk best leuk om in drie stappen in drie landen te kunnen zijn. Van België, naar Duitsland terug naar Nederland.

Er loopt een weg met de naam Vierlandenpunt. Wij snappen niet waarom, éénmaal thuis toch even googelen waarom dat is: Van 1839 tot 1919 was het drielandenpunt een vierlandenpunt. Nederland, België en Pruisen (later Duitsland) grensden hier toen aan het ministaatje Neutraal Moresnet. Na de Eerste Wereldoorlog vonden er diverse grenscorrecties plaats tussen België en Duitsland en werd Neutraal Moresnet bij België gevoegd. Sindsdien is het vierlandenpunt bij Vaals een drielandenpunt geworden. (Bron Wikipedia)

Er zit ook een VVV in de vorm van een vlinder, deze kan je van bovenaf als zodanig herkennen. Daarvoor moet je dus de uitkijktoren eigenlijk beklimmen. Die staat overigens in België. Bij de Nederlandse VVV Kan je ook het doolhof in. Aangezien mijn richtingsgevoel niet zo heel goed is sla ik die even over.

Het was leuk om hier te kijken ik had het  niet willen missen. Dus als je in Zuid-Limburg bent kan ik je dit aanraden. Bedenk wel dat het ‘’maar’’ één paal is waar je eigenlijk naar komt kijken. Voor de Geocachers onder ons, er ligt hier ook eentje! Die hebben wij nog wel even gelogd natuurlijk

Drielandenpunt, Vaals, Duitsland, Belgie, Hoogste punt van Nederland. Toerist, Zuid Limburg, Visit Zuid Limburg
Bij het Drielandenpunt

Geef een reactie

4 Reacties

 1. Wendy Schuchmann

  Wat een leuk weekendje weg. Je hebt mooie plekken bezocht. Zelf ben ik jaren geleden twee keer in Zuid-Limburg geweest: een keer een weekendje en een keer op vakantie. Veel gewandeld en mooie stadjes bezocht. Ook het Drielandenpunt, Kasteel Hoensbroek, Fluweelengrot Valkenburg.
  In Maastricht ben ik alleen overgestapt. Een volgende keer wil ik echt de stad in en Boekhandel Dominicanen bezoeken.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Dank je wel. Wij zijn ook nog lang niet uitgekeken. Misschien gaan wij de volgende keer wel wat langer. Heerlijke omgeving. Fluwelengrot hebben wij ook gedaan. Kasteel Hoensbroek schrijf ik op.

   Groetjes Jeanine.

   Antwoord
 2. Els

  Wat leuk zo’n weekendje Limburg. Veel komt me bekend voor. Vroeger gingen we veel naar Limburg.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Leuk om te lezen. Wij zijn nog lang niet uitgekeken. Wij willen zeker nog eens terug.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dierentuin Aken (DL) – JaJoFotografie - […] jij een weekendje in Limburg? Dit kan op je to-do […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest