Keramiekmuseum – Leeuwarden
Keramiekmuseum – Leeuwarden

Made in Holland. 400 jaar wereldmerk. Deze expositie is tot eind juni nog te zien. Opgedeeld in vier onderdelen, Delfts Blauw, Maastrichts Aardewerk, Art- Nouveau & Dutch design. Op de één of andere manier denk ik, hm keramiek museum? Is dat echt wel wat? Deze gedachte is al heel snel weer verdwenen. Het is zo leuk! Er is zo ontzettend veel te zien, ik probeer de highlights er uit te lichten. Maar het beste wat je kan doen is naar Leeuwarden gaan en het met eigen ogen bekijken.

Na het wandelen van de Nassauroute door Leeuwarden gaan wij het stadspaleis van binnen bekijken. De Princessehof was vroeger de thuisbasis van Maria Louise van Hessen – Kassel, vrouw van Johan Willem Friso van Nassau – Dietz stadhouder van Leeuwarden. Tevens directe voorouder van onze Koning Willem Alexander. Tegenwoordig is het een keramiek museum. De vorstelijke voorouders zijn echter niet vergeten. Je kan hier zo aanschuiven en het bestek Fries zilver, gebruiken om je aardappels uit de Chinees porseleinen schalen te scheppen , bij wijze van spreken uiteraard.

Maria Louise. Van Nassau. Geschiedenis, Leeuwarden, Keramiek museum,
Kamer van Maria Louise.

Princessehof, Prinsentuin, Stadspaleis, Leeuwarden, Marijke Meu, Maria
Kamer van Maria Louise.

Na de eetkamer van Maria Louise gaan wij kijken bij het andere keramiek wat dit museum rijk is. Van Fries- tot Vietnamees keramiek. Het is hier allemaal te vinden. Wat bij mij in de smaak valt is het keramiek uit Maastricht. Zo ontzettend kleurrijk. Dit is oorspronkelijk een Engelse techniek, de decoraties werden gedrukt i.p.v. geschilderd. Petrus Regout heeft deze techniek naar Maastricht gehaald en ontwikkeld. Maastrichts Boerenbont neemt ook een vlucht als exportproduct en Regout verkoopt het tot aan Japan.

Maastricht, Boerenbond, Keramiek museum Friesland, Leeuwarden, Friesland, Keramiek
Maastrichts boerenbont

Ook het keramiek uit Friesland heeft een eigenruimte in het museum. Het Makkumer aardewerk wordt hier benoemd, daar ben ik ooit al eens geweest. De details weet ik niet meer. Misschien tijd om daar weer eens te kijken aankomende tijd. In de 17e eeuw groeit de populatie in Friesland, en daarmee ook de vraag naar producten. Het begon met schalen en tegels. Maar groeide uit tot versierde vergieten en stoofjes.

Tegeltjes, Keramiek, Fries, Friesland
Fries Keramiek. Tegeltjes met verschillende voorstellingen

Opvallende verschijningen:

De Meest in het oog springende ”setje” vazen zijn toch wel de enorme exemplaren die op de wereldtentoonstelling te zien waren in Parijs. Oorspronkelijk werden ze gemaakt voor de vredesconferentie op Huis den Bosch dat plaatsvond in mei 1899. De Letter W staat voor Wilhelmina de N staat voor Tsaar Nicolas II, initiatiefnemer van de vredesconferentie.

Koningin Wilhelmina, Vredesconferentie, Staar Nicolas II, Wereldtentoonstelling,
De enorme vazen met de letter NII & W.

Nog een setje waar ik even twee keer naar moest kijken. Echt? Spinnen? Jakkes. Maar eigenlijk is dit wel een heel gaaf setje. Het zou niet misstaan op een Halloween High Tea. Het is ongelooflijk dun materiaal het zal niet voor niks eierschaalporselein heten, in mijn keuken zou er al het één en ander gesneuveld zijn vrees ik. Maar jullie moeten dit echt even zien:

Spinnen, Keramiek, Thee, Bijzonder,
Bij welke tante zou jij dit servies voorgeschoteld krijgen?

Dutch Design

Niet alleen in Nederland wereldberoemd, maar ook ver daarbuiten is het Dutch design opgevallen. Er komen studenten van overal ter wereld naar Nederland om te kunnen studeren aan de Dutch Academy Eindhoven. Sinds de jaren 90 is Dutch Design een begrip. Bij de ontwerpen is het idee vaak belangrijker dan de uitwerking, dit resulteert vaak in grappige, kritische vormgeving. Deze ontwerpmentaliteit is verbonden aan Nederland. de buitenlandse studenten vermengen het weer met eigen culture invloeden.

Dutch Design

Wij hebben aan het eind van ons bezoek tijd te kort. Het museum sluit om 17.00 uur. Wij waren nog niet eens uitgekeken. Het is een groot museum, waarbij je in elke zaal weer een verrassing voorgeschoteld krijgt. Neem de tijd voor dit museum. Het is echt jammer als je hier iets mist.

Bedankt voor het lezen.

Groet Jeanine!

Geef een reactie

4 Reacties

 1. AnneMarie

  Mooi informatief blogje. Ga hem bewaren. Misschien kunnen we het zelf eens gaan bekijken.

  Antwoord
 2. Els

  Wow, wat leuk! Helaas zijn mijn vriend en ik vorige jaar net op vakantie in Friesland geweest.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Wat een leuke vakantie bestemming. Wie weet in de toekomst weer eens. Heb je alvast één uitje om te ondernemen. Groetjes Jeanine.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vakantie Tips – Noord Nederland – JaJoFotografie - […] Hele blog lezen? : Keramiek Museum Leeuwarden […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest