Nassauroute – Leeuwarden
Nassauroute – Leeuwarden

Een stedentrip op een uurtje rijden van ons huis. Wij gaan Leeuwarden ontdekken. Dat doen wij te voet. Bij de VVV kopen wij een kaart met vier wandelroutes langs alle hotspots van de Friese hoofdstad. Als wij in Leeuwarden zijn is het weer niet heel fantastisch, beetje regen, beetje zon, beetje wind. Onze keus valt op de Nassauroute. Op de kaart staan 10 punten aangegeven die iets over de Oranjes vertellen.

Leeuwarden, Nassauroute, Oranje, Hofplein, Pinsentuin

Grachten in Leeuwarden

Grote- of Jacobijnekerk

Hier start de route, wij lezen buiten op het informatiepaneel met oranje kroontje dat deze kerk het oudste monument van de stad is. In 1300 is er begonnen met de bouw, dat heeft twee eeuwen in beslag genomen.

De stadhouders van Friesland liggen hier in de grafkelders, samen met Breda & Delft zijn deze kelders uniek in Nederland. Alle stadhouders zijn voorouders van het koninklijkhuis van nu. Namen als Casimir, Friso, Louise en uiteraard Willem zijn een duidelijke link. Maria Louise, ofwel Marijke Meu is de laatste Nassau die wordt bijgezet in de grafkelder, zij speelt een belangrijke rol in Leeuwarden. De grafkelder is ter ere van het vijftigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina hersteld.

Graflekder, Jacobijnkerk, Nassauroute, Wandelen, Stedentrip

Grafkelder in de Jacobijnekerk

grote kerk, jacobijnkerk, Leeuwarden, nassauroute

Glas-in-lood ramen in de kerk

De glas-in-lood ramen dateren uit de jaren zeventig, elke stadhouder heeft zijn eigen raam. De stadhouders waren Willem Lodewijk Graaf van Nassau, Ernst Casimir Graaf van Nassau, Johan Willem Friso prins van Oranje & Nassau, Maria Louise Van Hessen – Kassel. Glas-in-lood ramen blijf ik fascinerend vinden. Ze vertellen een verhaal. Erg gaaf. Ook de schilden van de stadhouders hangen onder de ramen. De wandelroute is maar 1,6 km. Wat misschien wel kort is. Maar wij zijn in deze kerk al geruime tijd binnen. Op een uitstekend moment, het hoost!

Marijke Meu, Maria Louise, johan Willem Friso, Schild, Grote kerk, Jacobijnkerk

Twee van de Schilden.

Waalse kerk

Wij vervolgen de route naar de Waalse kerk. De vrouw van erfstadhouder Willem IV van Oranje Nassau, Anna van Hannover bekostigd het orgel in deze kerk. De kerk is vandaag niet toegankelijk, dus wij bekijken het orgel op het informatie bordje aan de gevel. De kerk valt helemaal weg in de straat. Het is zo’n mooi stukje Leeuwarden, je waant je bijna niet in Nederland.

Waalse kerk, Leeuwarden, Grote kerkstraat

Waalse kerk

Hofplein

Volgende puntje op de kaart is nr5 het Hofplein. Wij treffen hier een enorme boom, met een prachtig hek erom heen. De appeltjes van Oranje sieren het hek en fonteintje. Op de fontein staat te lezen dat deze boom is geplaatst ter ere van de troonsbestijging van koningin Wilhelmina op 30 augustus 1898.

Hofplein, Leeuwarden, Nassauroute, Oranje, Nassau

Hofplein

Op het plein staat het Stadhouderlijk Hof, dit kasteel was tot 1971 in het bezit van de koninklijke familie. Anna van Nassau en haar man stadhouder Willem Lodewijk van Nassau zijn hier in 1587 gaan wonen. Het hof blijft in de familie omdat de nakomelingen het erven. Zo wordt er ook een tuin aangelegd. De Prinsentuin. in de twintigste eeuw doet het hof dienst als ambtswoning voor de commissaris van de Koningin in Friesland. sinds 1996 is er een hotel gevestigd.

Keramiek museum – Princessehof

Het Princessehof is van oudsher het stadspaleis van Maria – Louise. In 1731 heeft Maria Louise, ook wel Marijke Meu genoemd, dit pand gekocht. Zij verzamelde veel keramiek daardoor is er nu een keramiek museum gevestigd. Maria Louise was een graag geziene verschijning in haar tijd. Het verhaal gaat dat zij snoep uitdeelde aan de straatkinderen. Zij werd al jong weduwe, haar man Johan Willem Friso stierf al op jonge leeftijd. Maria – Louise werd 77 jaar. In Leeuwarden zijn zij haar nog niet vergeten. In 2015 was het Maria – Louise jaar dat jaar was het 250 jaar geleden dat zij stierf. Koning Willem Alexander onthulde dat jaar een muurschildering van Marijke Meu. Makers van dit kunstwerk zijn L.J van Tuinen & Roy Schreuder.

Maria- Louise, Marijke Meu, Leeuwarden,

Muurschildering Maria Louise

Prinsentuin

Nog steeds de buien trotserend lopen wij nu richting de Prinsentuin. Zo’n 150 jaar lang was deze tuin niet toegankelijk voor publiek. Hij werd aangelegd door Willem Frederik van Nassau als eerbetoon aan de Tachtigjarige Oorlog in de 17e eeuw. Het is een mooie tuin, ongetwijfeld. Vandaag ziet het er een beetje troosteloos uit, de krokussen hebben de bloemen gesloten en de treurwilg waait mee op de vlagen van de wind. Er is er een plek om koffie te drinken, de koperen tuin. En in de zomermaanden juli en augustus kan je met een pond, gedreven door de zon, de Noordersingel bereiken over het water.

Prinsentuin, Nassauroute, Nassau, Oranje, Wandelen, Stedentrip, Leeuwarden

Prinsentuin

Na onze wandeling lopen wij terug naar het centrum. In de stadswaag eten wij een (heel toepasselijk, in alle opzichten) oranjekoek en drinken wij een kopje koffie. Als wij daarna weer opgewarmd zijn besluiten wij het Keramiek museum te bezoeken. Daarover volgt ook nog een blog.

Bedankt voor het lezen!

Groet Jeanine.

Koffie verkeerd, Cappucinno, Oranjekoek, Stadswaag Leeuwarden

Koffie met Oranjekoek bijde Stadswaag in het centrum van Leeuwarden

Geef een reactie

2 Reacties

 1. Waar was Paulien?

  Leeuwarden staat nog steeds op mijn lijstje en dankzij jouw foto’s zet ik het toch weer wat hoger. Misschien binnenkort in combinatie met Groningen.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Leuk om te horen! Wij waren ook echt verrast door Leeuwarden. Leuke combi Groningen – Leeuwarden. Zeker doen. Groetjes!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Keramiekmuseum – Leeuwarden – JaJoFotografie - […] het wandelen van de Nassauroute door Leeuwarden gaan wij het stadspaleis van binnen bekijken. De Princessehof was vroeger de…
 2. Wandelen door Veenhuizen – JaJoFotografie - […] Leuk detail op deze route. Er staat hier ook een koningslinde voor de kroning van koningin Wilhelmina. Deze bomen…
 3. Weekendje zuid Limburg. – JaJoFotografie - […] Willem Alexander. Toch apart dat deze bomen ineens opvallen in de wandelingen die ik maak. Sinds de Nassauroute in…
 4. Vakantie Tips – Noord Nederland – JaJoFotografie - […] Hele blog lezen? : Nassau Route Leeuwarden […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest