Lheederzandroute

Het werd weer tijd om op pad te gaan, met een vriendin spreek ik af om een wandeling te doen. Dwingeloo is voor ons mooi op de helft. Wij spreken af bij het beginpunt van de blauwe wandeling. Aangekomen op de locatie die de website van Staatsbosbeheer aangeeft zien wij geen startpunt en geen blauwe route. Wel een rode en een gele route, wij besluiten de gele te volgen. Op goed geluk.
Lheerderzandroute, Lhee, Dwingelderveld, OerDrenthe, Staatsbosbeheer, natuur monumenten
Bospad
Als wij net op pad zijn zie ik in mijn ooghoek iets wat ik heel lang zoek, zelfs speciaal voor op pad ben gegaan zonder resultaat. Ijshaar. Hier ligt het dan. Zó gaaf dat ik natuurverschijnsel eens van dichtbij kan bekijken. De omstandigheden zijn dus optimaal in dit stukje bos.

“IJshaar kan ontstaan als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt. In het hout komen schimmels voor en bij de stofwisseling van deze schimmels komt onder andere water vrij dat door zeer kleine openingen in het hout (houtstralen) naar buiten wordt geperst. Het naar buiten geperste water bevriest tot een haarachtige structuur. Een hoge luchtvochtigheid is noodzakelijk voor de succesvolle vorming van ijshaar zodat het naar buiten geperste water niet kan verdampen en voor bevriezing beschikbaar blijft”(bron Wikipedia)
Lheerderzandroute, Lheerderzand, Dwingeloo, Wandelronde,Wandelen, Drenthe, OerDrenthe
Ijshaar
Mijn vriendin is gelukkig erg geduldig als ik voor de zekerheid nog even wat extra foto’s maak. Thuis gekomen vind ik nog dat ik wel wat meer foto’s had kunnen maken. Hopelijk een volgende keer.
Omstreeks 1905 was het gebied een zandvlakte. Het is onderweg verassend heuvelig, het verschil in hoogte valt echt op. En dat voelen wij dan ook in onze benen. Heuveltje op heuveltje af. Maar het is heerlijk om zo in het bos te lopen, frisse wind, mooie natuur, goed gezelschap.
Boomschors, Boomschimmel, Wandelen, Lhee, Lheerderzandroute, Lheerderzand, Dwingelderveld
Boomschimmel

Wij komen op een gegeven moment op een enorme parkeerplaats dit lijkt wel de start van onze route. Hier staat ook het bord die zegt dat geel de “Lheederzandroute” is. Wij lopen maar verder en ook verderop komen wij bij een startpunt van jawel, de blauwe route. Dit is vlakbij waar onze auto geparkeerd staat. Maar hier is dus het echte beginpunt. (Ook geel en rood kan je hier starten)
Dwingelderveld, Lheerderzandroute, Lheerderzand, Wandelen, OerDrenthe, Staatsbosbeheer, Natuur monumenten,
De startpunten van drie routes

Volgende keer spreken wij dus hier af. De vraag heb ik ook uitstaan naar Staatsbosbeheer. Ik ben benieuwd waarom deze parkeerplaats niet als beginpunt op de website staat. Als ik het weet, dan voeg ik het antwoord toe.

Tot een volgende wandeling!
Groet, Jeanine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: