Mondriaanhuis – Amersfoort
Mondriaanhuis – Amersfoort

Amersfoort, mooie stad. Nadat wij de fotowandeling hebben gelopen besluiten wij het Mondriaanhuis te bezoeken. Bij Mondriaan denken wij alle twee aan “Victory Boogie Woogie”. Aan de geel, blauwe en rode vlakken. Als wij onze tas in een kluisje hebben gestopt gaat er een wereld voor ons open.

Amersfoort, Huis, Mondriaan, Mondriaanhuis, Museum, Museumkaart, Tijd voor Amersfoort,

De kortegracht in Amersfoort

Filmzaal

De start van het museum is in de filmzaal, in zes minuten worden wij meegenomen op een reisje door de tijd. Piet Mondriaan, geboren in het huis waar wij nu zitten. Toen hij begon met schilderen maakte hij landschappen. Wij kijken elkaar enigszins verbaast aan. Landschappen? Later in het intro komen (gelukkig) toch de herkenbare kleuren voorbij. Zijn laatste werk maakt hij nooit af.

Landschap, Museumbezoeker, Museumbezoek, Mondriaan, Amersfoort, Tijd voor Amersfoort

Kijken bij de collectie van het museum

Levensloop

Het Mondriaanhuis is zijn echte geboortehuis. Hij woont hier met zijn zus en broers. Zijn vader is hoofdonderwijzer & tekenleraar. Op latere leeftijd verhuist hij naar Amsterdam, om in 1912 naar Parijs te vertrekken. Daar ontdekt hij het kubisme.

Tijdens de eerste wereldoorlog is hij in Nederland, zijn vader is ziek. Maar kan door de oorlog niet terugkeren naar Parijs. In 1917 wordt kunstenaarsgroep “de stijl” opgericht. In het jaar 2017 werd er op verschillende plaatsen in Nederland stil gestaan bij dit feit, zoals te lezen op de blog van Vera Wandelt.

In 1938 vertrekt Mondriaan naar New York. Als hij in 1944 sterft is de Victory Boogie Woogie nog niet af.

Amersfoort, Tijd voor Amersfoort, Museum, Museumkaart, Verf, Kwasten, Koffer

Verf spullen

Museum

Het is verdeeld in verschillende vertrekken, de filmzaal, de collectie, Piet Mondriaan zijn levensloop. Maar ook zijn huis in Parijs is hier nagebootst. Bijzonder. Echt heel erg gaaf om daar te zijn. Je waant je ineens heel dicht bij hem. Voor het vervolg van het museum moet je een verdieping naar boven. Daar kom je terecht in een ruimte waar je mag plaatsnemen om mee genomen te worden in de wereld van Piet Mondriaan. Een kubus in het midden van de zaal is het middelpunt van deze voorstelling.

Amersfoort, Mondriaan, Mondriaanhuis, Museum, Museumkaart, Kubisme, Neoplatonisme

Een blik in het huis

Als wij de voorstelling verlaten, kom je in het atelier terecht. Hier kunnen kleine Pietjes oefenen. Het is gezellig druk met kinderen die tekenen, knippen en plakken of met Lego ware Mondrianen op de muur maken.

Mondriaan, mondriaanhuis, Amersfoort, Tijd voor Amersfoort, Provincie Utrecht, VVV, MuseumKaart

Tijdens de voorstelling

Aan het eind van onze tour door het museum hebben wij een hele nieuwe man leren kennen, het verhaal achter de Victory Boogie Woogie. Het verhaal achter de kunstenaar. Voor kinderen is er een leuke speurtocht, deze werd vol enthousiasme om ons heen gedaan. Ben je in Amersfoort, sla dit museum dan zeker niet over.

Amersfoort, Mondriaanhuis, Tijd voor Amersfoort, Museum kaart, museumblog, MuseumSelfie, Piet Mondriaan, Kortegracht

Groeten uit het Museum

Tot de volgende blog!

Groet Jeanine (& Peter)

Geef een reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest