Marine museum – Den Helder
Marine museum – Den Helder

Yes! Op maandagochtend is het marine museum in Den – Helder geopend. Dat is helemaal fantastisch en best uniek voor een museum. LET OP; Alleen in het hoogseizoen. Mijn man en ik gaan op de terugweg van ons lange weekend in Callantsoog dit museum bezoeken.

Den – Helder

De stad waar je naar Texel kan varen, de stad waar ik mijn eerste rondje op de racefiets maakte, de stad waar de vuurtoren Lange Jaap heet. En waar het Marine museum gevestigd is op de voormalige marinewerf Willemsoord. Niet te missen, de grote onderzeeboot ligt hier ook. Daarover later meer.

Marine Museum

Wij parkeren de auto op de parkeerplaats die vrij te gebruiken is voor bezoekers van het museum. Via een trap komen wij bij de kassa. Wij krijgen kaartjes mee omdat het museum uit meerdere gebouwen bestaat.

In de eerste ruimte waar wij komen gaan wij terug in de tijd. Grote schilderijen over de scheepvaart hangen hier. Schepen in gevecht met elkaar, rondvliegende kogels en grote witte wolken geven een roerig beeld van het verleden. Als wij verder lopen vordert ook de tijd, voor de tweede wereldoorlog is ruim aandacht en zelfs de koude oorlog heeft een eigen zaal.

slag om kijkduik, een groot doen geschilderd door Jan Quelery. Rechts een portret van Cornelis Maartensz. En links een schilderij van Michiel de Ruyter.

SLag om Kijkduin – Jan Quelery . Rechts een portret van Cornelis Maartensz. Links zie je Michiel de Ruyter.

Tonijn

Wij gaan naar buiten, daar ligt de onderzeeër “De Tonijn”. Als wij de trap afdalen komen wij in een uiterst snelle ruimte, het ruikt naar diesel. Een oude werknemer van de Tonijn doet zijn verhaal, hij verteld over zijn dagen hier. Hoe er geoefend wordt, waar er gekookt wordt en slapen doen ze op hele smalle bedjes die nu opgeklapt aan de zijkant zijn. Wij bewegen ons voort, achter elkaar aan is enige manier. Het is hier zo verschrikkelijk smal. Beangstigend smal. De commandant heeft als enige een eigen hut. Die hut heeft een afmeting van 1.90 bij 1.50 meter.

 

Den Helder, Brug, De ruyter, Marine Museum, Museumkaart
Commandantshut

De Ruyter 

Na ons onderzeeboot avontuur verlaten wij het hoofdgebouw, en gaan op weg naar de Ruyter. De Ruyter is de markante koepel die te bezichtigen is. Tot 1992 was deze grote bol onderdeel van de vloot. In de bol zat een gevaceerde radar. Na de introductiefilm, die het mooie verhaal van deze bol vertelt. kan je met een trap omhoog. Daar zit je midden in de actie zoals dat op de echte brug ook geweest kan zijn. 

De Ruyter, Marine Museum, Den Helder, Museum, Museumkaart
De brug onder de koepel van De Ruyter

Na het bezoek aan de indrukwekkende koepel van De Ruyter lopen wij naar het laatste gebouw van dit leuke, erg actieve museum. Overal worden wij opgewacht door vrijwilligers die iets vertellen over het gebouw dat wij betreden. Zo ook bij het geschutmakerij in dit lang gerekte gebouw lopen wij de trap op. Vroeger was dit een magazijn voor eikenplanken. Later werd het de geschutmakerij. 

over de daken, zie je de koepel van de ruiter. Rechts een toren van Den Helder
De witte koepel van De Ruyter. Het lange gebouw links daarvan is de geschutmakerij

Wij zijn in het hele museum wel een lange tijd zoet. ”Vroeger” als kind ben ik hier al eens geweest. Dat heeft toen veel indruk gemaakt. Ik kan mij sommige dingen, zoals de onderzeeboot nog goed herinneren. Er zijn ook wel nieuwe dingen bijgekomen na die tijd. 

Wat mij betreft een aanrader, wel ”moet” je enige interesse hebben in de geschiedenis van en mét de marine.

Tot de volgende blog! Groet, Jeanine. 

Geef een reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest