Blog

Grid – Grafisch Museum Groningen
Gepubliceerd op: 25 november 2018
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Dagje uit | Museum

Afgelopen week was ik in Groningen, na een rondje centrum besloot ik binnen te stappen bij het GRID. Het Grafisch Museum in Groningen.

Groningen is rond 1900 een stad die goed gedijt bij het drukken. Een grafische stad, het is dé inkomstenbron van veel industrieën. Kartonfabriek, papierfabriek, drukkerijen. Ook de provincie vaart hier wel bij. Natuurlijk is het vandaag de dag nog steeds een creatieve stad met het Minerva, en andere grafische opleidingen.

In de winkel van het museum was een workshop aan de gang, hiervoor was ik te laat. Maar eigenlijk zou ik de volgende keer wel willen deelnemen. Zo leuk om creatief bezig te zijn. De museumwinkel is groot, veel boeken met creatieve uitlatingen. Genoeg te vinden om je creativiteit op los te laten.

Nadat ik mijn jas heb opgehangen loop ik naar het eerste deel van het museum. Daar wordt mij uitgelegd hoe de drukpersen anno 2018 werken. Erg gaaf om het resultaat te zien. Het museum drukt haar eigen aankondigingen op deze manier. Super tof!

GRID Grafisch Museum Groningen, Grafisch Design, Drukpers,

Aankondigingen van de huidige expo, gedrukt ín het museum

Naast de moderne drukpers zijn er ook hele oude, het idee dat er vroeger zo boeken werden gedrukt. Wat een werk. Bladzijde 10 van boek X 100 keer drukken. Vervolgens alle letters van bladzijde 11 plaatsen en weer met de hand 100 keer afdrukken. Niet te doen! Ik heb samen met de rondleider een Sinterklaasliedje gedrukt.

Grid Grafisch Museum Groningen, Drukpers, Grafisch Design, Groningen, Museumkaart

Sinterklaasliedje gedrukt op een oude drukpers. En het entreekaartje.

Ode aan de Lino

Een wedstrijd onder jongeren, de hele boven verdieping die je kan bereiken via een gave wenteltrap, hangt vol met kunstwerken. Het maken van linosnede is een hele kunst op zich. Er hangen hele mooie plaatjes tussen. In sprekende kleuren, actuele onderwerpen.

In het kader 100 jaar de ploeg, is er aandacht voor deze grafische kunst vorm. Ploeglid Jan Gerrit Jorden introduceerde 100 jaar geleden op school de linosnede. In Groningen zijn er dit hele jaar extra festiviteiten omtrent 100 jaar de ploeg. Begin dit jaar schreef ik een blog over de expositie van de Avant garde in Groningen.

Grid Grafisch Museum Groningen, Raam, Spiegeling, Museum, Museumkaart

Spiegeling in het raam

De ode aan de Lino is nog tot 2 december te bekijken. Ook een rondje door het mooie centrum van Groningen is een aanrader. En prima te combineren met een museum bezoek.

GRID Grafisch Museum Groningen, Museumkaart, Papengang

Papengang – Groningen

Welk creatieve museum vind jij leuk?

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 146 andere abonnees

Geef een reactie

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vakantie Tips – Noord Nederland – JaJoFotografie - […] Het hele blog lezen? : Grid Grafisch Museum […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Een muur verven in de bijkeuken

Een muur verven in de bijkeuken

Een muur verven klinkt niet als een enorme klus. Dat is het ook bepaald niet, maar ik had het ook nog nooit gedaan. Ik voel mij net Pippi Langkous; “ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik dat wel kan.” Om te kunnen beginnen.. De voorbereidingen zijn al...

Lees meer
Boterkoek van Abel Bakt.

Boterkoek van Abel Bakt.

Abel Bakt brengt geluk in de brievenbus! Wat een fijne verrassing om een boterkoek uit de brievenbus te halen.Na mijn revalidatie-dag kom ik moe thuis, het is intens om jezelf opnieuw te leren kennen en te ontdekken wat wel en niet kan. Uit gewoonte kijk ik in de...

Lees meer
Gastblog Pettercreations – Het atelier van Tamara

Gastblog Pettercreations – Het atelier van Tamara

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest