Blog

Broekerveiling – Broek op Langedijk
Gepubliceerd op: 1 november 2018
Geplaatst door: Jeanine Bijker

De Broekerveiling in Broek op Langedijk. Wij kwamen vroeg in de middag aan en omdat het herfstvakantie is hebben wij geluk. Er is een rondleiding, de boot vaart en wij mogen mee dingen op de veiling. Een volledig en drukke middag in dit museum.

Rondvaart

Als wij een plekje in de boot hebben gevonden en de motor draait, verlaten wij de veiling. Richting het rijk der 1000 eilandjes, de eilandjes zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt. De bodem van het moeras blijkt vruchtbare grond te zijn en de groentes groeien hier dan ook goed. Denk aan kolen, witte en rode. De mensen die hier wonen zijn arm en het leven is zwaar. Ze moeten rondkomen van de opbrengsten uit de groente die zij kweken.

De huizen werden in de loop van de tijd gebouwd op de dijk. Deze huizen staan er nog steeds. Het is leuk om hier tussen de eilandjes door te varen, met motor. Vroeger ging dat net als het bouwen van de eilandjes met de hand. Bizar, wat een werk. Ook het zaaien van de zaden ging met de hand.

Molen, Oossterdel, Broek op Langedijk, Broekerveiling,

Molen Oosterdel

Rondleiding

In de herfstvakantie zijn er extra rondleidingen. De vrijwilliger die ons meeneemt voor de rondleiding vertelt enthousiast over de geschiedenis. Het eerste wat hij ons laat zien is een filmpje van 8 minuten, dit filmpje is zó creatief gemaakt. Op onderstaande foto kan je zien dat het filmpje live gefilmd wordt. Na deze leuke intro krijgen wij uitleg over de eilandjes. Dat de zonen mee gaan om eerst de zaden aan te geven en als ze 18 zijn bouwen ze zelf ook een eiland. Deze ligt vaak een heel eind verder op, omdat er door de jaren heen steeds eilanden bij komen door andere families. Ook hebben alle eilanden een naam, daardoor weet iedereen van wie welk eiland is.

Broekerveiling, Groete, Broek op Langedijk, Noordholland

links de camera die filmt.

Vervolgens gaan wij naar de lighallen, deze zijn boven het water gebouwd. De boten liggen hier te wachten tot zij via loting naar het veilinghuis mochten varen. Het is een doorvaarveiling. Dus als jij je waar hebt aangeboden onder de klok, dan voer je het gebouw uit. Tijdens de rondleiding krijgen wij ook uitleg over de gereedschappen, een mollenvanger, bewatering tijdens droge zomers, hele bijzondere stukken hebben wij gezien. Ook was er herkenning, de klompen op plankjes gebruiken wij ook nog steeds.

Broekerveiling, Broek op langedijk, Museum, Noord - Holland.

De klomp op een plankje

Veiling

Als klap op de vuurpijl hebben wij ook plaatsgenomen in de veilingbanken. Eigenlijk is dit best spannend om te doen. De klok die hier bedacht is, wordt nu overal gebruikt. Hij gaat van een begin bedrag naar beneden, je kan dus koopjes op de kop tikken als je het goed doet. Iedereen in onze groep drukt mij veel te vroeg. Ik had wel graag iets willen kopen, maar helaas ging dit niet door.

Het werd erg leuk gebracht. Prima uitleg gehad over het ontstaan van de veiling. Een beetje humor werd hier niet geschuwd.

Broekerveiling, Broek Op langedijk,

Op de veiling

Als laatste hebben wij een bezoek gebracht aan Bram & Betty. Kijk nou eens wat een schatjes dit zijn. Ze zijn gek op klokhuizen van appels.

Broekerveiling JAJO(168)

Betty & Bram

Wij hebben ons echt heel goed vermaakt. Dit is een superleuk museum, er is veel te zien en te beleven. Binnenkort opent hier het pakhuis van sinterklaas. Dat wordt vast ook erg spannend!

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 144 andere abonnees

Geef een reactie

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Weperbult – ommetje lopen op de grens van Friesland

Weperbult – ommetje lopen op de grens van Friesland

Zondagmiddag rond een uur of vier, waar gaan wij even een rondje wandelen? Na een blik op de kaart zie ik dat er op een kleine 15 minuten rijden een mooi gebiedje ligt. 100x zijn wij hier al langs gereden op weg naar andere bestemming. Nu zetten wij de auto op de...

Lees meer
Gastblog: Inrichting en tips van Tinneke

Gastblog: Inrichting en tips van Tinneke

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
Wandelen  in Petten aan zee – Noord – Holland

Wandelen in Petten aan zee – Noord – Holland

De laatste kans om te wandelen in de zon, langs het strand en door de duinen. Het is de laatste woensdag van deze zomer. Wat een bizarre zomer, wat is het een warme laatste zomerdag. Peter en ik zijn een midweek in Petten. Geen actieve vakantie, met mooie stukken...

Lees meer

Pin It on Pinterest