Kazemattenmuseum – Kornwerderzand

Kornwerderzand, aan het begin van de Afsluitdijk ligt dit dorpje wat ontstaan is tijdens de bouw van de dijk in de jaren 20 van de vorige eeuw. De Afsluitdijk was nodig door een gebrek aan landbouwgrond en aan veiligheid. De stormvloed van 1916 was ook een aanleiding om de Afsluitdijk aan te leggen. Tijdens de aanleg van de dijk is Kornwerderzand ontstaan als werkeiland.

De kazematten die tijdens de bouw meteen zijn geplaatst in verband met de eerste wereldoorlog. De soldaten voelden zich veilig op deze moderne verdedigingslinie. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn de kazematten gebombardeerd, in mei 1940.

kazematten, Prikkeldraad, Afsluitdijk, Friesland, Tweede wereld oorlog.
Het kazemattenmuseum.

De dagen op de kazematten worden als saai omschreven. Als je dit museum bezoekt, dan kan je een kijkje nemen in de kazematten, hier lees je verhalen van de veteranen. Om de dagen door te komen waren ze aan het biljarten en schaken. Het is hier zo laag en benauwend, ik kan mij niet voorstellen hoe het moet zijn om hier gelegerd te zitten met veel mannen in smalle stapelbedjes. De muren zijn 3 meter dik, de binnenmuren en deuren 1,5 meter. Geen licht en lucht te zien.

Wij volgen de aangegeven route in het museum, het zijn oranje soldaatjes dus niet te missen. Wij nemen een kijkje in de bunker die dienst deed als keuken, ik schrik weer eens van een pop in het museum, dat heb ik zo vaak, ze staan ook altijd stiekem om de hoek.

Kazematten, Tweedewereloorlog, Emaille, Militair
poppen in het museum….

In de meidagen van 1940 worden de kazematten aangevallen door de Duitsers, er vliegen vliegtuigen over en vanaf de Frieze kust worden kanonskogels afgevuurd. De hulp van de kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau werd ingeroepen. Na een succesvolle actie keert de kanonneerboot om, hierna wordt de boot gebombardeerd vlak voor Callantsoog. Er komen 17 mensen om het leven. Een monument voor de opvarende staat bij de ingang van het museum.

De verhalen die hier opgetekend zijn laten je weer even beseffen dat wij  leven in vrijheid. De omgeving is zo anders dan het gevoel wat je in het museum beleefd. De frisse wind in je haren iedere keer als je een bunker uitstapt, de zon die schijnt. Binnen is het een andere wereld. Mocht jij een keer de afsluitdijk oversteken, bezoek dit museum dan op deze gave locatie. Je hebt geen idee wat er zich op hier heeft afgespeeld. Dit verhaal mag niet vergeten worden.

kazematten, kornwederzand, kanon, tweede wereldoorlog, fotografie
Een kanon vanuit de kazematten.
Kazematten, Afsluitdijk, Museum, Museumblog,
Een anekdote die je in de bunker kan lezen. Deze gaf mij kippenvel.

2 gedachten over “Kazemattenmuseum – Kornwerderzand

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: