Blog

Kazemattenmuseum – Kornwerderzand
Gepubliceerd op: 27 oktober 2018
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Dagje uit | Museum | Stedentrip

Kornwerderzand, aan het begin van de Afsluitdijk ligt dit dorpje wat ontstaan is tijdens de bouw van de dijk in de jaren 20 van de vorige eeuw. De Afsluitdijk was nodig door een gebrek aan landbouwgrond en aan veiligheid. De stormvloed van 1916 was ook een aanleiding om de Afsluitdijk aan te leggen. Tijdens de aanleg van de dijk is Kornwerderzand ontstaan als werkeiland.

De kazematten die tijdens de bouw meteen zijn geplaatst in verband met de eerste wereldoorlog. De soldaten voelden zich veilig op deze moderne verdedigingslinie. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn de kazematten gebombardeerd, in mei 1940.

kazematten, Prikkeldraad, Afsluitdijk, Friesland, Tweede wereld oorlog.

Het kazemattenmuseum.

De dagen op de kazematten worden als saai omschreven. Als je dit museum bezoekt, dan kan je een kijkje nemen in de kazematten, hier lees je verhalen van de veteranen. Om de dagen door te komen waren ze aan het biljarten en schaken. Het is hier zo laag en benauwend, ik kan mij niet voorstellen hoe het moet zijn om hier gelegerd te zitten met veel mannen in smalle stapelbedjes. De muren zijn 3 meter dik, de binnenmuren en deuren 1,5 meter. Geen licht en lucht te zien.

Wij volgen de aangegeven route in het museum, het zijn oranje soldaatjes dus niet te missen. Wij nemen een kijkje in de bunker die dienst deed als keuken, ik schrik weer eens van een pop in het museum, dat heb ik zo vaak, ze staan ook altijd stiekem om de hoek.

Kazematten, Tweedewereloorlog, Emaille, Militair

poppen in het museum….

In de meidagen van 1940 worden de kazematten aangevallen door de Duitsers, er vliegen vliegtuigen over en vanaf de Frieze kust worden kanonskogels afgevuurd. De hulp van de kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau werd ingeroepen. Na een succesvolle actie keert de kanonneerboot om, hierna wordt de boot gebombardeerd vlak voor Callantsoog. Er komen 17 mensen om het leven. Een monument voor de opvarende staat bij de ingang van het museum.

De verhalen die hier opgetekend zijn laten je weer even beseffen dat wij  leven in vrijheid. De omgeving is zo anders dan het gevoel wat je in het museum beleefd. De frisse wind in je haren iedere keer als je een bunker uitstapt, de zon die schijnt. Binnen is het een andere wereld. Mocht jij een keer de afsluitdijk oversteken, bezoek dit museum dan op deze gave locatie. Je hebt geen idee wat er zich op hier heeft afgespeeld. Dit verhaal mag niet vergeten worden.

kazematten, kornwederzand, kanon, tweede wereldoorlog, fotografie

Een kanon vanuit de kazematten.

Kazematten, Afsluitdijk, Museum, Museumblog,

Een anekdote die je in de bunker kan lezen. Deze gaf mij kippenvel.

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 144 andere abonnees

Geef een reactie

2 Reacties

 1. Villasappho

  Ik kreeg de tip al eens bedankt voor het beeld erbij. Ik zet hem op mn lijstje niet die pop das gewoon een griezel.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Erg hè, ow ik schrok er zo van! Het is echt een museum waar je “snel” voorbij rijdt. Dat is echt jammer.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Het boek van Marleen Hartog draagt de titel Skoftig, dat woord is in 2014 gekozen tot mooiste woord in het West-Fries, Skoftig. De betekenis is vet, cool of tof. Een positieve krachtterm dus. Skoftig is de eerste thriller van de in West Friesland geboren Marleen...

Lees meer
Persoonlijke update deel III

Persoonlijke update deel III

Tja, deze persoonlijke update had ik met alle liefde niet gescheven. Maar helaas kamp ik exact vandaag 6 maanden met de gevolgen van een herseschudding. Wat die gevolgen zijn? Ik neem je mee in mijn opgelopen schade & herstel. Er zijn inmiddels dagen waarvan ik...

Lees meer
Esmeer – Bos van de toekomst

Esmeer – Bos van de toekomst

Tussen Huis ter Heide & Veenhuizen in de kop van Drenthe ligt aan de stille kant van de Kolonievaart de wandeling Esmeer, als je met de auto komt ben je een paar 100 meter te gast op het fietspad, houd hier rekening mee. Het is een korte wandeling van 3km. Maar...

Lees meer

Pin It on Pinterest