Blog

Kazemattenmuseum – Kornwerderzand
Gepubliceerd op: 27 oktober 2018
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Dagje uit | Museum | Stedentrip

Kornwerderzand, aan het begin van de Afsluitdijk ligt dit dorpje wat ontstaan is tijdens de bouw van de dijk in de jaren 20 van de vorige eeuw. De Afsluitdijk was nodig door een gebrek aan landbouwgrond en aan veiligheid. De stormvloed van 1916 was ook een aanleiding om de Afsluitdijk aan te leggen. Tijdens de aanleg van de dijk is Kornwerderzand ontstaan als werkeiland.

De kazematten die tijdens de bouw meteen zijn geplaatst in verband met de eerste wereldoorlog. De soldaten voelden zich veilig op deze moderne verdedigingslinie. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn de kazematten gebombardeerd, in mei 1940.

kazematten, Prikkeldraad, Afsluitdijk, Friesland, Tweede wereld oorlog.

Het kazemattenmuseum.

De dagen op de kazematten worden als saai omschreven. Als je dit museum bezoekt, dan kan je een kijkje nemen in de kazematten, hier lees je verhalen van de veteranen. Om de dagen door te komen waren ze aan het biljarten en schaken. Het is hier zo laag en benauwend, ik kan mij niet voorstellen hoe het moet zijn om hier gelegerd te zitten met veel mannen in smalle stapelbedjes. De muren zijn 3 meter dik, de binnenmuren en deuren 1,5 meter. Geen licht en lucht te zien.

Wij volgen de aangegeven route in het museum, het zijn oranje soldaatjes dus niet te missen. Wij nemen een kijkje in de bunker die dienst deed als keuken, ik schrik weer eens van een pop in het museum, dat heb ik zo vaak, ze staan ook altijd stiekem om de hoek.

Kazematten, Tweedewereloorlog, Emaille, Militair

poppen in het museum….

In de meidagen van 1940 worden de kazematten aangevallen door de Duitsers, er vliegen vliegtuigen over en vanaf de Frieze kust worden kanonskogels afgevuurd. De hulp van de kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau werd ingeroepen. Na een succesvolle actie keert de kanonneerboot om, hierna wordt de boot gebombardeerd vlak voor Callantsoog. Er komen 17 mensen om het leven. Een monument voor de opvarende staat bij de ingang van het museum.

De verhalen die hier opgetekend zijn laten je weer even beseffen dat wij  leven in vrijheid. De omgeving is zo anders dan het gevoel wat je in het museum beleefd. De frisse wind in je haren iedere keer als je een bunker uitstapt, de zon die schijnt. Binnen is het een andere wereld. Mocht jij een keer de afsluitdijk oversteken, bezoek dit museum dan op deze gave locatie. Je hebt geen idee wat er zich op hier heeft afgespeeld. Dit verhaal mag niet vergeten worden.

kazematten, kornwederzand, kanon, tweede wereldoorlog, fotografie

Een kanon vanuit de kazematten.

Kazematten, Afsluitdijk, Museum, Museumblog,

Een anekdote die je in de bunker kan lezen. Deze gaf mij kippenvel.

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 146 andere abonnees

Geef een reactie

2 Reacties

 1. Villasappho

  Ik kreeg de tip al eens bedankt voor het beeld erbij. Ik zet hem op mn lijstje niet die pop das gewoon een griezel.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Erg hè, ow ik schrok er zo van! Het is echt een museum waar je “snel” voorbij rijdt. Dat is echt jammer.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Een muur verven in de bijkeuken

Een muur verven in de bijkeuken

Een muur verven klinkt niet als een enorme klus. Dat is het ook bepaald niet, maar ik had het ook nog nooit gedaan. Ik voel mij net Pippi Langkous; “ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik dat wel kan.” Om te kunnen beginnen.. De voorbereidingen zijn al...

Lees meer
Boterkoek van Abel Bakt.

Boterkoek van Abel Bakt.

Abel Bakt brengt geluk in de brievenbus! Wat een fijne verrassing om een boterkoek uit de brievenbus te halen.Na mijn revalidatie-dag kom ik moe thuis, het is intens om jezelf opnieuw te leren kennen en te ontdekken wat wel en niet kan. Uit gewoonte kijk ik in de...

Lees meer
Gastblog Pettercreations – Het atelier van Tamara

Gastblog Pettercreations – Het atelier van Tamara

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest