Telescoop Route – Lhee

Wandelen over het Dwingelderveld wij doen dat graag en regelmatig. Ik schreef er al verschillende blogjes over. Meestal starten wij bij de Natuurpoort in Spier. Nu hebben wij een dorpje verder geparkeerd en zijn wij daar begonnen met onze 4 km lange wandeling.

Lhee

Lhee is een buurtschap in de gemeente Westerveld in Drenthe. De adressering valt onder Dwingeloo. Wij rijden hier door voor wij parkeren. De boerderijen zijn er prachtig. Er staan ook een aantal te koop en wij mijmeren over een boerderijtje met geitjes, kippen en een hondje. Alleen zo’n rietendak lijkt mij zo eng. In het openlucht museum in Arnhem staat een oud dorpsschooltje die tot omstreeks 1950 in Lhee heeft gestaan.

Telescoop route

De parkeerplaats komt al snel in beeld, de witte route hebben wij thuis al uitgekozen om te lopen. Het eerste stuk voert ons door het bos. De regen van de afgelopen dagen doet de dennengeur versterken. Het ruikt hier heerlijk. Als je een hond bezit mag deze in het eerste stuk vrij rond rennen, als wij bij het klaphekje komen word je verzocht de hond aan te lijnen. Als snel zien wij na het het klaphekje de enorme telescoop waar de wandeling zijn naam aan dankt. De Telescoop kan je op, vrijwel elke zondag, in de zomer, bezoeken van 13.30 tot 16.00. Voor actuele openingstijden klik op deze link.

Telescoop, Wandelen, Dwingelderveld, Route, Drenthe, Nationaal Park
Telescoop aan de rand van het Dwingelderveld

Bankjes

Ook het aantal mensen is hier niet van de lucht. Wat een drukte zeg. Veel fietsende touristen, de één groet vrolijk terug, de ander fietst stoicijns langs. Sommigen zijn afgestapt om even op een bankje bij te komen. Het is echt een gezellige drukte. Er zijn genoeg zitplekken, maar als wij aan komen komt het leukste bankje vrij. Een mega hoge bank, als ik ga zitten voel ik mij klein. Het uitzicht is geweldig! Recht over het Dwingelderveld.

Telescoop Route, Wandelen, Dwingeloo, Drenthe, Westerveld
Het uitzicht vanaf de bank.
Telescoop Route, Lhee, Dwingeloo, Drenthe, Wandelen
De hoge bank

Schaapjes en droogte

Wij pakken de route weer op. In de verte zien wij de schaapjes van de naast gelegen schaapskooi al lopen. Luid mekkerend komen ze onze kant op. Het opperhoofd van de kudde heeft ontzettend grote hoorns. Wat een knapperd.

Na deze leuke onderbreking, de snelste 4 km gaat het niet worden, komen wij op een stuk waar ik een vennetje had verwacht. Tot wij beseffen dat de ven helemaal opgedroogd is. Bizar. Er liggen een eind verder op een paar grote keien. Ik heb ergens gelezen dat dat keien zijn die in de ijstijd hierheen gevoerd zijn en normaal onder water liggen. Er groeien zelfs jonge heideplantjes “in” de ven.

Droogte, Heide, Drenthe, bloei, Augustus
Heide “in” de ven
Droogte, Wandelen, Telescoop, Route, staatsbosbeheer
Alles ziet er dor en droog uit.
Telescoop Route, Lhee, staatsbosbeheer, Wandelen
Dit was een ven. Nu uitgedroogd.

Toch water en bos

Wij laten dit troosteloze stukje natuurgebied achter ons en vervolgende de weg. Niet heel veel verder is er alsnog water. Het Smitsveen is een Pingoruïne. Een cadeautje uit de ijstijd. De naam Smitsveen stamt waarschijnlijk af van de eigenaar of vervener van dit gebied, ook zijn hier sporen van bewoning gevonden. Duidelijk op dit stuk van de wandeling zijn de twee grafheuvels.

Smitsveen, Grafheuvel, Drenthe, Lhee, Dwingelderveld.
Grafheuvel, Smitsveen op de achtergrond

Wij lopen om het Smitsveen heen en komen op een breed wandelpad, met naastgelegen fietspad. Eigenlijk moet je hier even links van het pad af lopen richting het water. Daar kijken wij even bij de waterkant naar de rode libelle, die mij steeds te snel af is voor een foto. Als wij doorlopen komen wij langs een eland, die wil wel graag op de foto. Daarna komen wij weer perfect op de route uit.

Eland, drenthe, Kunst, Wandelroute
De Eland

Het laaste stuk lijkt veel op het begin, heerlijk geurende dennen, wat ben ik toch blij dat ik tussen de bomen woon. De weg is hier wel een stuk robuuster dan het stuk over het Dwingelderveld. Wij lopen hier een stukje verkeerd. De pijl op het bordje zegt rechtdoor. Er zijn twee weggetjes, voor ons gevoel is de meest rechtse weg rechtdoor. Dit bleek een mountainbike pad. Het overkomt mij nooit! (Wel dus, praktisch elke route en áltijd is het een mountainbike pad.) Oeps! Geen tegenliggers gelukkig. Wij hebben na een klim pas door dat het niet goed komt. Weer terug en lopen dan maar het pad naar links. Dat blijkt de goede te zijn.

Telescoop Route, Lhee, Drenthe, Wandelen
Bospad
Telescoop Route, Drenthe, Wandelen, Lhee
Stevig pad omhoog de boomwortels vormen een soort trap

Uiteindelijk lopen wij er ruim een uur over. En maken wij van vier, vijf kilometer. Dankzij het uitstapje. Het is altijd goed toeven op het Dwingelderveld, ook dit startpunt is zeker de moeite waard. Er beginnen hier zeker nog twee andere wandelroutes.

Het adres van het startpunt is: Oude Hoogeveensedijk 3.

Liefs, Jeanine.

4 gedachten over “Telescoop Route – Lhee

Voeg uw reactie toe

  1. Drenthe is toch weer mooi (mooie foto’s)! Sinds het Jacobspad-avontuur van afgelopen jaar ben ik er niet meer geweest. Snel weer verder op het Westerborkpad, dan kom ik er vanzelf, ergens in het najaar…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: