Blog

DAF museum – Eindhoven
Gepubliceerd op: 16 augustus 2018
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Geen categorie

In mijn vorige museumblog heb je kunnen lezen over het Philips museum. Voor mij veel minder bekent is de geschiedenis van DAF in Eindhoven. Hier is een museum gevestigd op de Tongelersestraat 27. Wij hebben het bezocht tijdens een weekendje Eindhoven.

DAF

Waar de letters DAF voor staan had ik nooit kunnen bedenken. het betekend: D = Doorne, A= Aanhanger, F= Fabriek. Van Doorne’s Aanhanger fabriek, zo begon het DAF avontuur. In eerste instantie, en daar beginnen wij ook onze museumtour, begint het als een reparatie bedrijf. In een werkplaats ban de bierbrouwer Valk. De D van Doorne behoort tot Hub en Wim, zij zijn broers en de grondlegger van DAF.

DAF, DAF museum, Eindhoven, Brabant,

Werkplaats waar het allemaal begon

Het museum is groot, je kan hier ook feesten en partijen geven. Er is een marktplein nagemaakt. In de etalages kan je de sinterklaasgeschenken bekijken die de werknemers door de jaren heen hebben gekregen. Er zijn ook verzamelaars, die alles van DAF sparen. Van glazen, stropdassen, miniaturen en speldjes. Je kan het zo gek niet bedenken of het is aanwezig in het museum. Wat ik ook heel leuk, zeg goed, vind is het stukje verkeersveiligheid. Je kan hier bekijken hoeveel verschil het maakt of je verlichting hebt op je fiets. Dit stukje is voor kinderen, maar ook de ouders en volwassenen kunnen hier nog even de 10 gouden verkeersregels lezen. Met stip op 1: Heb respect voor elkaar. Dat lijkt mij heel makkelijk te realiseren.

Royal

De koninklijke familie heeft ook een DAF als vervoersmiddel gehad. (wellicht nog wel) Maar de grote blauwe koninklijke bus van Prinses Beatrix, die dienst deed van 1991 t/m 2006, staat in het museum. Maar veel leuker vind ik het kleine strand autootje Kini, dat dienst heeft gedaan op de vakanties in Italië. In 1967 heeft Wim van Doorne dit voertuig geschonken, ter gelegenheid van de geboorte van Koning Willem – Alexander. Dit autootje heeft inmiddels dan ook de naam Willem – Alexander gekregen. Tijdens de kennismaking tour van Koningin Maxima in 2001 hebben de huidige koning en koningin plaats genomen in dit leuke voertuig.

DAF KINI, Kini, Willem - Alexander, DAF Museum, Strandauto, Italie

De Willem – Alexander

DAKAR

In de jaren 80 werd Jan de Rooy gevraagd of hij in een DAF de Parijs – Dakar rally wilde gaan rijden. Hij stemde toe, en gaf het klassement het nakijken. Wij staan te kijken en te lezen voor deze monsters van vrachtwagens, geprepareerd voor het racen door de woestijn. Ze zijn groot en imposant. Wij lezen helaas ook het treurige verhaal van Kees van Loevezijn. Hij verongelukt tijdens een rally van Parijs naar Dakar. Andere Tijden sport maakt hier een documentaire over.

Dakar, Parijs Dakar, Woestijnrace, Truck, Vrachtwagen, Museum,

Dakar

DAF, DAF museum, Dakar truck, Eindhoven

Dakartrucks links onder in beeld

Het DAF museum is zeker een leuk. Wij zijn hier wel even zoet. Met de museumkaart mag je gratis naar binnen. Anders betaal je als volwassene €9,- euro. Waar wij erg om moesten lachen was de “Dafferaria”. Geweldig!

Dus ben jij in Eindhoven voor een weekendje weg, of lekker op vakantie in Brabant? Grijp je kans!

Liefs Jeanine.

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 145 andere abonnees

Geef een reactie

3 Reacties

 1. Villasappho

  Ik wilde de 2 genoemde musea ook bezoeken maar heb het bij het Philipsmuseum gehouden. De Dafjes komen nog.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Fijn om nog iets achter de hand te hebben. En wat in het vat zit….
   Fijn weekend,
   Groet Jeanine.

   Antwoord
 2. verawandelt

  Wat een leuk museum! Helaas was het dicht toen wij een weekendje in Eindhoven waren. Weer een reden om terug te gaan. Fijn weekend. Groeten Vera

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
Gastblog: Het huis verbouwen – Yamie Sparidaans

Gastblog: Het huis verbouwen – Yamie Sparidaans

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest