DAF museum – Eindhoven

In mijn vorige museumblog heb je kunnen lezen over het Philips museum. Voor mij veel minder bekent is de geschiedenis van DAF in Eindhoven. Hier is een museum gevestigd op de Tongelersestraat 27. Wij hebben het bezocht tijdens een weekendje Eindhoven.

DAF

Waar de letters DAF voor staan had ik nooit kunnen bedenken. het betekend: D = Doorne, A= Aanhanger, F= Fabriek. Van Doorne’s Aanhanger fabriek, zo begon het DAF avontuur. In eerste instantie, en daar beginnen wij ook onze museumtour, begint het als een reparatie bedrijf. In een werkplaats ban de bierbrouwer Valk. De D van Doorne behoort tot Hub en Wim, zij zijn broers en de grondlegger van DAF.

DAF, DAF museum, Eindhoven, Brabant,
Werkplaats waar het allemaal begon

Het museum is groot, je kan hier ook feesten en partijen geven. Er is een marktplein nagemaakt. In de etalages kan je de sinterklaasgeschenken bekijken die de werknemers door de jaren heen hebben gekregen. Er zijn ook verzamelaars, die alles van DAF sparen. Van glazen, stropdassen, miniaturen en speldjes. Je kan het zo gek niet bedenken of het is aanwezig in het museum. Wat ik ook heel leuk, zeg goed, vind is het stukje verkeersveiligheid. Je kan hier bekijken hoeveel verschil het maakt of je verlichting hebt op je fiets. Dit stukje is voor kinderen, maar ook de ouders en volwassenen kunnen hier nog even de 10 gouden verkeersregels lezen. Met stip op 1: Heb respect voor elkaar. Dat lijkt mij heel makkelijk te realiseren.

Royal

De koninklijke familie heeft ook een DAF als vervoersmiddel gehad. (wellicht nog wel) Maar de grote blauwe koninklijke bus van Prinses Beatrix, die dienst deed van 1991 t/m 2006, staat in het museum. Maar veel leuker vind ik het kleine strand autootje Kini, dat dienst heeft gedaan op de vakanties in Italië. In 1967 heeft Wim van Doorne dit voertuig geschonken, ter gelegenheid van de geboorte van Koning Willem – Alexander. Dit autootje heeft inmiddels dan ook de naam Willem – Alexander gekregen. Tijdens de kennismaking tour van Koningin Maxima in 2001 hebben de huidige koning en koningin plaats genomen in dit leuke voertuig.

DAF KINI, Kini, Willem - Alexander, DAF Museum, Strandauto, Italie
De Willem – Alexander

DAKAR

In de jaren 80 werd Jan de Rooy gevraagd of hij in een DAF de Parijs – Dakar rally wilde gaan rijden. Hij stemde toe, en gaf het klassement het nakijken. Wij staan te kijken en te lezen voor deze monsters van vrachtwagens, geprepareerd voor het racen door de woestijn. Ze zijn groot en imposant. Wij lezen helaas ook het treurige verhaal van Kees van Loevezijn. Hij verongelukt tijdens een rally van Parijs naar Dakar. Andere Tijden sport maakt hier een documentaire over.

Dakar, Parijs Dakar, Woestijnrace, Truck, Vrachtwagen, Museum,
Dakar
DAF, DAF museum, Dakar truck, Eindhoven
Dakartrucks links onder in beeld

Het DAF museum is zeker een leuk. Wij zijn hier wel even zoet. Met de museumkaart mag je gratis naar binnen. Anders betaal je als volwassene €9,- euro. Waar wij erg om moesten lachen was de “Dafferaria”. Geweldig!

Dus ben jij in Eindhoven voor een weekendje weg, of lekker op vakantie in Brabant? Grijp je kans!

Liefs Jeanine.

3 gedachten over “DAF museum – Eindhoven

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: