Vakantie 2018
Vakantie 2018

Op 3 juli vertrekken wij naar het Harz in Duitsland. Dit noordelijk gelegen berggebied is ons verblijf voor de komende 10 dagen.

Wij logeren op Camping Oderbrücke in Hattorf am Harz. Normaal gaan wij altijd met de tent, maar eigenlijk hebben wij altijd slecht weer. Dus ik reserveer een blokhut op de camping. Als wij aankomen krijgen wij de sleutel van ons onderkomen. Wat een geweldige locatie. Hier komen wij deze tien dagen wel door.

Wij zijn op vakantie altijd best actief. Dus de langste hangbrug van de wereld willen wij wel bedwingen. Maar ook het museum over oost en west Duitsland heeft onze interesse gewekt.

Hangbrug Titan

Wow! Langs een stuwdam, zeker 80 meter boven de grond hangt dit gevaarte. Voor 6 euro mag je heen en terug over deze hangbrug. Mijn man heeft hoogtevrees maar hij gaat toch! Heel erg stoer. Onderweg nemen wij semi nonchalant een selfie.

Op onze eerste vakantiedag hebben wij dit maar vast in de pocket. In datzelfde dorp zijn ook twee grotten. Één van de twee bezoeken wij. In de Baumannshohle mag je geen foto’s maken, beetje flauw natuurlijk. Maar goed, deze druipsteengrot vind je in Rübeland vlak bij Wernigerode.

Mijnmuseum Rammelsberg

Het grootste museum van Duitsland, tot 1988 nog in werking. Dit mijnmuseum is heel speciaal, het is echt apart dat dit nog zo kort geleden dienst deed. Wij hadden graag een tour met de trein willen doen, alleen deze was al helemaal vol voor deze dag. De tip is dus, zorg dat je een dag eerder alvast je kaartje voor je favoriete rondleiding bemachtigd. Het was een uur rijden, helaas voor ons dus niet haalbaar. Wij deden een korte rondleiding, met de gids in een (te klein) bakje naar boven waar het proces na ontginnen begon.

Dus zit jij op vakantie in de buurt van Goslar, vergeet dit museum niet te bezoeken.

Goslar, Museum, Duitsland, Mijn,

Mijn museum in Goslar

Eénhoorngrot & waterbron Rhumequelle

Een plek waar je heel fijn kan wandelen is bij het éénhoorngrot. Bij Herzberg am Harz ligt deze grot, omgeven door mythes. Wij besluiten om niet ín de grot te gaan kijken, maar één van de wandelingen te doen die hier in het gebergte ligt. Wel moet ik even plassen bij het beginpunt van de wandeling, hier kan je ook een kopje koffie met iets lekkers nuttigen. Maar de WC is echt de 50 cent meer dan waard.

De Rhumequelle kan je prima samen met het eenhoornhol bezoeken. Deze waterbron is prachtig qua kleur. En ondanks dat er 5000 liter water per minuut naar boven wordt gepompt door moeder natuur, zie je daar nagenoeg niks van. Normaal gesproken kan je een rondje om deze bron lopen, alleen wordt dat nu verhinderd door een kapotte brug. Wij moeten dezelfde weg terug lopen. (Misschien is het inmiddels verholpen en kan het wel weer?)

Grenslandmuseum in Duderstadt

Oost en west Duitsland, hoe zat het ook alweer? Na de tweede wereldoorlog werd duitsland verdeeld onder de VS & Rusland. Ten tijde van de koude oorlog is de muur en het ijzeren gordijn door Duitsland getrokken. Het grenslandmuseum was vroeger ook daadwerkelijk een grenspost. Het hokje staat nog op de parkeerplaats, deze kan je ook bekijken zonder het museum te bezoeken, het is een soort samenvatting. Maar het bezoek was wel de moeite waard. De uitkijkpost was een bloedheet hok, onvoorstelbaar dat daar een 12 tal soldaten zat om te kijken of er niemand de grens over durft te steken. Bizar. Alweer een jonge geschiedenis.

Oost en west Duitsland, Grenzlandmuseum, Museum, Duitsland, Harz

Een stuk grens, letterlijk

grenzlandmuseum, Oost & West duitsland, Museum, Harz

Grensovergang. Hier kan je naar binnen zonder het museum binnen te gaan.

Harz, Grenzlandmuseum, Museum, Duderstadt

Vanuit de uitkijkpost gezien

Duderstadt

Wauw! Wat een plaatje.. Geweldige stad die je echt moet (niks moet) bezoeken.

vanaf de stadsmuur in Duderstadt

Slot Harzberg

Het slot dat je vanaf de weg in het dorp al trots bovenop de berg ziet staan hebben wij ook een bezoekje gebracht. De entree is 3 euro. De meneer aan de kassa heeft heel enthousiast vertelt over het museum en wat wij op welke verdieping kunnen verwachten. Ridders en prinsessen hebben hier gewoond. De Welfven familie zijn een adelijk geslacht dat omstreeks 1158 het slot hebben verworven. Uit dit geslacht komen verschillende koningen op de troon in Europa. Koning George de eerste is daar een voorbeeld van, in 1714 werd hij koning van Engeland.

De stadsnijverheid komt aan de orde op een verdieping hoger. Je kan hier zelf op een ouderwetse weegschaal hoefijzers wegen en leren werken met een schuifmaat. Als je piano of orgel kan spelen mag je dat zelfs proberen. De geweerproductie heeft de overhand in deze stad, de jacht speelt een belangrijke rol in dit gebied omstreeks 1738. Net als de productie van hout.

St Andreasberg

Voor iedereen die van een beetje spektakel en snelheid houdt ga dan naar boven op de St Andreasberg. Neem dan de skilift. Eenmaal boven geniet dan zeker even van het uitzicht, schaapjes en de mountainbikers voordat jij weer afdaalt met de rodelbaan. Echt zo tof om te doen.

St Andreasberg is niet de enige in dit gebied met een rodelbaan. In Hahneklee kan je op de Erlebnisberg ook het één en ander doen. Je kan hier met driewielers de berg af scheuren, maar ook de metalen rodelbaan is erg tof! In de uitkijktoren hebben wij zicht op een regenbui. Gaaf om te zien!

Hier eten wij in een typisch berghutje alvast ons avondeten.

Berghut op de St. Andreasberg

Geocache trail

Vlak bij de camping ligt een 3km lange geocache trail. Bestaande uit 6 caches. Je loopt een rondje om de Oderpark-see. Wij hebben alle 6 de caches gevonden. Althans, één van de zes zat zo vast (door de warmte?) dat wij onze naam niet op de logrol hebben kunnen schrijven. Aan het eind van de ronde kom je bij de visvereniging, de vereniging heet ”Gut biss”. Hier is ook een vrij te gebruiken buiten fitness. En een speeltuin met waterweg voor de kinderen.

Geocache, Geocaching, Harz, Oderpark-See, Oderpark, Schatzoeken

Gevonden schatten

Wij hebben ontzettend genoten van dit gebied. En van deze vakantie. Er is nog heel veel te ontdekken, het zou maar zo kunnen dat wij nog eens terug keren naar het Harz.

Wat is jouw favoriete vakantieland, -stad of -streek? Leuk voor de inspiratie!

Groet, Jeanine.

Geef een reactie

4 Reacties

 1. Wanda

  Leuke tips! Zorgt ervoor dat ik absoluut nog een keer terug wil naar het Harz. Wij zaten zelf in maart een keer een weekend in Wernigerode, het kasteel daar is echt leuk om te bezoeken. Verder zijn we toen nog naar Goslar geweest en naar Brocken, de hoogste berg in die regio.

  Antwoord
 2. Danielle en Freddy

  Wat een mooie blog , zo komen we zelf ook nog wat te weten, we hebben nog niet alles kunnen bezoeken 😁

  Antwoord
 3. natuurfreak

  Wat een fijne foto’ s van dit mooie gebied.Het was vast een super vakantie

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest