Twente wat ben je mooi!

Heerlijk vind ik het in Twente. Vorig jaar hebben wij er een week gekampeerd. Afgelopen donderdag heb ik er met mijn moeder gefietst. Zelfs met 35+ graden, vind ik fietsen prima. De wind waait om je heen, onderweg eten wij een ijsje en tappen verse melk! Wat wil een mens nog meer.

Om 12.00 is er een lunch gereserveerd in Ootmarsum. In de Engels’ tuin genieten wij van een heerlijk broodje met kip, ananas en een lekkere salade daarbij. Mam een een broodje blauwe kaas met peer. Wij hebben ontzettend genoten in dit mooie park. Met een goede bodem stappen wij op de fiets om ons rondje twente aan te vangen.

De knooppunten zijn hier heel goed aangegeven. Thuis heeft mam alvast wat punten opgeschreven zodat wij een beetje richting hebben en niet bij ieder knooppuntenbord moeten stoppen. Omdat het zo vreselijk warm is stoppen wij onderweg wel vaker om even een slokje water te drinken.

Wij komen al snel bij het Almelo – Nordhorn kanaal. Als wij hier links afslaan zijn wij bij het Schuivenhuisje. De stuw tussen de Dinkel en het Almelo – Nordhorn kanaal. Prachtig gebouw, geheel terecht is het een rijksmonument. Van onze kampeer trip vorig jaar wist ik dat hier een geocach lag. Even kijken? Yes! Snel gevonden.

Schuivenhuisje, rijksmonument, Twente, Fietsen, Zomer
Schuivenhuisje langs het kanaal
Schuivenhuisje, Dinkelland, twente, Fietsen, Zomer
Water drinken.. (fotocredit: Jelly Bijker)
Geocach, Schuivenhuisje, Twente, Fietsen, Zomer
Geocache gevonden.

Ook aan dit kanaal ligt ook de Ijskuip! Ik fiets ineens super snel!…. Lekker hoor. Ik ben wel toe aan een ijsje. Naast ijs kan je hier ook het museum van Hennie Kuiper bekijken. Mijn ijssmaken zijn “Boerendans” en “Maxima”. Echt een geniet momentje. Ik vul hier onze flesjes water even bij zodat wij straks nog wat te drinken hebben.

Ijs, Ijskuip, Noord Deurningen, Dinkelland, Hennie Kuiper
Ijsje bij de Ijskuip! Smullen.

De volgende stop is alweer vlakbij, het Klöpkeshoes in Denekamp had mijn mam nog niet gezien.

Geschiedenis
Rond de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was op diverse Twentse boerenerven nog een Klöpkeshoes te vinden. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden. In de roerige tijden van het christendom riepen zij vanuit hun vrome onderkomens de rooms katholieken op tot het bijwonen van geheime kerkdiensten, in de tijd dat Rooms Katholieke kerkdiensten verboden waren. Zij deden dat door op de deuren van de woningen te kloppen, vandaar de naam “klöpke”en “klöpkeshoes”(klopjeshuis) voor hun onderkomens. Aan de Johanninksweg in Noord Deurningen staat ook zo’n klöpkeshoes, die nu als Mariakapelletje is ingericht. (Bron: www.overuit.nl)

Klöpkeshoes, Twente, Fietsen, Geschiedenis, Denekamp
Klöpkeshoes
Klöpkeshoes, MariaKapelletje, Twente, noord-Deurningen , Overijssel
In het Klöpkeshoes – Mariakapelletje

En weer stappen wij op de fiets. Langs de camping waar wij vorig jaar met de tent hebben gestaan. Langs de sterrenwacht. Richting een nieuw stukje Twente voor mij.

Wij komen op een gegeven moment langs een soort schuur. Dit blijkt een vogelkijkhut te zijn. Het informatie bord van natuurmonumenten zegt dat het in de herfst een “pitstop” is voor de vogeltrek. Er komen het hele jaar veel vogelsoorten voor in dit laag gelegen stukje natuurgebied. Denk aan de Grutto, Kemphaan & Kievit.

Vogelkijkhut, natuurmonumenten, Vogels, Dinkelland, Twente
Vanuit de vogelkijkhut
Twente wat ben je mooi, Vogels, Natuurgebied, Natuurmonumenten, Vogelkijkhut
Vanuit de vogelkijkhut

Bijna zijn wij in Duitsland, mijn telefoon sms’t zelfs het “welkom in Duitsland” bericht. Maar wij komen hier toch een leuke stop tegen. Zelf melktappen bij melktapperij Hoogboer. En dat ís lekker! Zoooo! Ik lust geen melk (uit pak..) maar dit is verrukkelijk. Als mijn buurman dit had, kocht ik elke dag zo’n glas melk. Na deze energieboost vliegen wij de laatste kilometers naar de auto.

Verse melk, Koemelk, Boerenleven, Tappen, Smakelijk
Verse melk, van de tap

De auto staat vlak bij Vasse. Voor wij naar huis gaan gaan eten wij bij de watermolen van Bels een heerlijke pannekoek, met appel en rozijnen. Ook het biertje smaakt na 40 kilometer fietsen geweldig!

Pannekoek, pannenkoeken, Pannenkoekenhuis, Biertje, zomer, Warm
Pannekoek bij de Watermolen van Bels

7 gedachten over “Twente wat ben je mooi!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: