Groninger Museum – De Ploeg

In mijn blog over David LaChapelle heb ik al geschreven dat dit mijn eerste bezoek aan het Groninger museum is. Het geweldige gebouw op het Museumeiland ligt er uitnodigend bij. Toch was ik nog nooit binnen geweest. Ik val met mijn neus in de boter. Op de beneden verdieping van het Museum is een net, door Koning Willem-Alexander, geopende expositie te zien over kunstkring “De Ploeg” titel van de expositie is: Avant-garde in Groningen.

 

De ploeg – Avant Garde in Groningen 

In 2018 is het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg opricht. Ter gelegenheid daarvan presenteert het Groninger Museum van 26 mei t/m 4 november de grote overzichtstentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928. Centraal staat het spannende culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw waarbinnen De Ploeg is ontstaan. (Tekst www.groningermuseum.nl)

Groninger Museum, Kunst, Art, De ploeg, 100 jaar de Ploeg, Kunstkring
De eerste schilderijen die ik zie

De ploeg

Door het niet toelaten van de inzendingen van onder anderen Jan Wiegers en Georg Martens bij de tentoonstelling ”Groningse kunstenaars en amateurs” wordt het idee geboren zelf een kunstcollectief te beginnen. De Ploeg is een jonge generatie kunstenaars die iets anders willen zien dan de statige portretten en landschappen. Jozef Israël & Mesdag voeren in die tijd de boven toon. De ploeg is in voor een verandering. In de loop van de jaren groeit de ploeg snel. Jan Wiegers, Jan Altink & Alida Pott sluiten aan. Ze hebben allemaal één inspirator; Vincent van Gogh. Op de foto hier onder kan je een glimp opvangen van de op Van Gogh geïnspireerde werken.

De Naam de ploeg ontstaat door dat zij de boel in het gerenommeerde kunstwereldje willen omwoelen. En grond omwoelen die je met een ploeg. Jan Altink bedacht de naam.

Groninger Museum, De ploeg, 100 jaar de ploeg, Groningen, Stadjer,
Doorkijkje

De schilderijen in de blauwe zaal staan midden in de zaal. Dat is omdat de voor én achterkant geschilderd zijn. Weggooien is zonde. (Denk ik..) super leuk effect. Je kan hier dus een om een schilderij heen lopen. Lekker speels.

Kunstenaars

Jan Wiegers – Wij delen onze verjaardag, leuk detail.  In 1920 ontmoet hij tijdens een verblijf in Davos, Ernst Ludwig Kirchner ze raken bevriend. Kirchner is een Duits impressionist, Jan Wiegers raakt geïnspireerd door hem.  

Johan Dijkstra -Als medeoprichter van kunstkring de ploeg in 1918 is hij een grondlegger van dit kunstcollectief, hij richt de kunstkring op samen met Jan Altink. Zijn eerste jaren als kunstenaar zie je veel Frans impressionisme en de stijl van Vincent van Gogh. In 1924 gaat hij over naar het expressionisme. 

Jan Altink – Na de oprichting van de ploeg, wordt hij in 1921 secretaris van de kring. Het Groninger Oerprovincialisme is waar hij mee begon, later werd hij geïnspireerd door Jan Wiegers en nam het expressionisme over. in 1955 kreeg hij de culturele prijs van de provincie Groningen. 

George Martens – Zijn tjalk ‘Alida’ komt veelvuldig voor in de werken die je kan omschrijven als Gronings expressionisme. Veel stadsgezichten en portretten komen voor.  De tjalk Alida ligt vandaag de dag ook in Groningen. Bij het Noordelijk Scheepvaart Museum.

Portretten 

Ze zijn elkaars model op modeltekenavonden. Op deze avonden schuiven ze aan in elkaars ateliers. Er zijn heel veel portretten geschilderd. De ruimte waar ze hangen ziet er ontzettend mooi uit. Allemaal gezichten, allemaal anders. De schilderijen zijn heel erg kleurrijk. Deze ruimte spreekt mij persoonlijk het meest aan.

100 jaar de ploeg, Groninger museum, Portretten De Ploek, Kunstkring, Cultuur, Geschiedenis
Portretten van de ploeg
Portretten, Groningen, Groninger museum, 100 jaar de ploeg, de ploeg, cultuur, kunstkring
portretten

Door 100 jaar de ploeg is er in Groningen veel te doen rondom deze kunstkring. Op de website www.100jaardeploeg.nl kan je het programma vinden. Het programma bestaat onder andere uit een wandel- en fietsroute langs hotspots uit de ploegtijd. Maar ook uit colleges, een muziek festival, rondvaart en een congres.

Van Gogh, Jan Altink, Johan Dijkstra, Bach, Van Gogh, De ploeg, 100 jaar de ploeg
Werken van Jan Altink, Johan Dijkstra, FH Bach en Van Gogh

3 gedachten over “Groninger Museum – De Ploeg

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: