Oer’t Veld Route – Orvelte
Oer’t Veld Route – Orvelte

Orvelte, Drentser gaat het echt niet worden. Staatsbosbeheer heeft hier een prachtige wandelroute uitgestippeld: Oer’t Veld Route. Deze route is 4 of 6 km (daarover later meer)

Vermoedelijk ontstond Orvelte op de huidige plaats tussen de 11e en 13e eeuw. De naam komt uit een samentrekking van ‘over het veld’ of zoals de Drent het zal zeggen ‘Oer ‘t veld’. De vroegste vermelding van het dorp is gevonden in een akte uit 1362 waarin een landbouwer uit Orvelte wordt genoemd. In 1612 heeft Orvelte 13 landbouwers die hun land moesten veroveren tussen het overal aanwezige bos‘. (Bron: www.orvelte.net)

Parkeren op een parkeerplaats bij Orvelte kost €3,- het dorp Orvelte is een auto-vrije-zone. Het dorp is een soort openluchtmuseum, je betaalt entree bij bepaalde boerderijen. Je kan naar ZooBizar, de kleinste zoo van Nederland in een oude Saksische boerderij.

Orvelte, Wandelen, Oer't Vels Route, Staatsbosbeheer, Drenthe,

In het dorp orvelte

Brunstingerhof, Drents Landschap, Orvelte, Historisch, Los Hoes, Mens en Dier

Brunstingerhof, gebouwd omstreeks 1600.

Op de gevel van het Brunstingerhof staat geschreven dat in dit huis mens en dier onder één dak leefden, omstreeks 1600 werden deze boerderijen gebouwd. In de jaren 60 is dit pand naar Orvelte gekomen. Op dit moment zoekt Drents Landschap naar een invulling van deze boerderij, en is hij niet te bezichtigen.

Oer’t Veld Route

De route start in het dorp, onder onze rode route staat ook een roze route. Het houten pad van Theodoor. Deze leuke route is speciaal voor de aller kleinsten. Hier kan je als kleine wandelaar de grootste avonturen beleven. Maak muziek, of klim over de spannende hindernis. Leer over de bloemen en planten in de natuur.

Orvelte, Varkentje, Theodoor, Houtenpad, Beleving, Avontuur

Begin van het Pad van Theodoor

Pad van Theodoor, Hindernis, Houten speelgoed, Speeltoestellen, Avonturen pad, Drenthe

Hindernisbaan van Theodoor.

De rode Oer’t veld route komt hier langs. Het pad er naar toe is erg leuk. Je loopt als het ware door de landerijen, tussen de haver en rogge kom je dan uit bij het pad van Theodoor. Wij laten het pad van Theodoor achter ons en vervolgens onze weg. Ik heb al een paar keer geroepen dat het echt super Drents is hier, en je toch echt niet op vakantie hoeft te gaan als je hier woont, de zon schijnt en je in goed gezelschap bent.

Koeien, Drenthe, Bruggetje, Oer't veld route, Wandelen

Over bruggetjes en langs de koeien

Oer't Veld Route, Orvelte, Drenthe, Wandelen, Natuur, Historisch

Loei nieuwsgierige koeien.

Omgeving

Na een stuk struinen langs een prachtige oude boom, aan de rand van het veld heb je zicht op een mooi natuurspel, bomen, vennen, springende kikkers. Langzaam naderen wij het heideveld. Dit heideveld wordt begrazen door de schaapskudde. Door het begrazen komt de heide weer helemaal terug.

Orvelte, heide, Oer't Veld Route, Drenthe, Wandelen, Natuur, landschap

Heide bij Orvelte

Oer't Veld Route, Drenthe, Natuur, Wandelen, Landschap  Orvelte

Deze boom-boog is de entree tot een mooi deel van de route

Bij de oude ijzertijd boerderij drinken wij wat water, en eten wij een koekje. Dankzij veel vrijwilligers en door staatsbosbeheer staat deze oude boerderij hier. Door opgravingen is gebleken dat dit soort boerderijen in Drenthe hebben gestaan. Ook de bijbehorende “Spijker” is erbij gebouwd. De spijker is de voorraadkamer naast de boerderij.

Boerderij, Historisch, Drenthe, Wandelen, rode route, Staatsbosbeheer

Boerderij op de route.

Spijker, Voorraad, Palen, Drenthe, Wandeling, Staatsbosbeheer, Route

De spijker

4 of 6 km?

Als je de boerderij voorbij bent kom je op de splitsing waar je moet kiezen tussen 4 & 6 kilometer. Gezien de tijd, wij lopen aan het eind van de middag, kiezen wij voor de 4 km. Als het een keer minder warm is, ben ik natuurlijk erg benieuwd naar het Reijntjesbos. Waar de extra kilometers langs gaan.

Oer't Veld Route, Drenthe, Orvelte, Wandelen, Drents Landschap, Staatsbosbeheer.

Plus twee kilometer is rechtdoor

Wij volbrengen het rondje. In Orvelte kan je bij terugkomst heerlijk op een terrasje neerploffen en een welverdiende versnapering nuttigen. Er zijn genoeg gelegenheden.

Houten pad van Theodoor, Staatsbosbeheer, Drenthe, voor kinderen, wandelroute, OrvelteAls ik dit kan, kan iedereen het hoor. Niet te hard lachen, dat is slecht voor je evenwicht. 😉

Geef een reactie

2 Reacties

  1. maria en cees

    Het is presies zoals omschreven wij zijn erg vaak in Orvelte en herkennen dit allemaal super mooi.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. De Maand Juni – jajofotografie - […] Oer’t veld route – Orvelte  […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest