Veenpluisroute – Grolloo
Veenpluisroute – Grolloo

Wandeltijd! Deze wandeling heb ik ook in April gemaakt. Sterker nog, op tweede Paasdag al. Alleen ontbrak mij de zin om te bloggen. Dat kon je al lezen in mijn maandoverzicht van April.

Desalniettemin mag ik deze route jullie zeker niet onthouden. De 7km lange route door boswachterij Grolloo is prachtig. De foto’s hebben een blauwe gloed, dit komt door de paasvuren die de avond ervoor in vlammen zijn opgegaan.

Veenpluisroute – Grolloo

Op de parkeerplaats waar de wandeling begint, treft ik mijn vriendin met wie ik deze tocht ga maken. Het is best fris, zelfs een beetje regenachtig. Maar wij gaan toch!

Op de website van staatbosbeheer hebben wij het pfd bestand gedownload zodat wij weten wat wij onderweg tegen komen. Het begint al snel bij het blanke veen. In juni groeit de veenpluis hier zo hard dat het een spectaculair gezicht moet zijn. Vandaag is de aanblik toch een beetje somber.

Wandeling, Grolloo, Blanke Veen, Veenpluis,

Blanke veen

Wij stappen door het mooie drentse gebied. De paaltjes zijn heel goed te volgens en wij missen er niet één. Wij komen langs de sparren die keurig gelijnd in het bos staan. Dit komt lezen wij, doordat het bos lange tijd in dienst stond van de houtproductie.

Houtproductie, boomstammen, staatsboscbeheer, vrenpluisroute

Boomstammen in het bos.

Wat een wandeling voor mij leuk maakt zijn onverwachte ondergronden. Zoals de smalle houten paden in Dwingeloo.

Ook hier is een grote houten vlonder die je over het veengebied laat lopen. Met aan het eind de Tjasker. Een typische molen die in het Drentsche land nogal eens opdoemt. Deze molens werden vroeger gebruikt om stukken veen droog te leggen, zodat er turfgestoken kon worden. Gelukkig staat deze mooierd hier nog. Als je meer wil leren over het turfsteken in Drenthe, is het Veenpark in Barger Compascuum wellicht een leuk uitje.

Veenpluisroute, Tjasker, Veengebied, Drenthe, molen,

Houten vlonder

Tjasker, Veenpluisroute, Drenthe, Grolloo

Tjasker

De Tjasker laten wij achter ons. Op een gegeven moment zien wij de radiotelescopen die in Westerbork staan door de bomen heen piepen. Voor ons gevoel zijn wij daar helemaal niet in de buurt. Maar een blik op Google Maps leert ons iets anders. Gelukkig, wij volgen nog steeds de goede paaltjes.

Sterrenwacht, Wandelen, Grolloo, Westerbork,

Radiotelescopen tussen de bomen.

Als wij dan de auto weer hebben gevonden is het droog, dit geeft ons de gelegenheid om nog even op een bankje neer te ploffen die aan de rand van de zandvlakte staan. Mijn vriendin heeft thee meegenomen om de wandeling goed af te sluiten.

Thee, Grolloo, boswachterij Grolloo, Staatsbosbeheer, wandelen

Wij drinken een kopje thee bij terugkomst..

Geef een reactie

8 Reacties

 1. Wanda

  Bedankt voor de tip! Grolloo is niet te ver bij ons vandaan, dus ideaal om een keertje op zondagmiddag naar toe te gaan!

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Leuk om te horen. Ben benieuwd wat je ervan gaat vinden. In juni bloeit de veenpluis. Dat lijkt mij een moment om nóg eens te gaan.

   Groet Jeanine.

   Antwoord
 2. Villasappho

  Jammer dat het zo ver weg is. Wat een prachtige foto’s.

  Antwoord
 3. natuurfreak

  Bedankt voor deze mooie veenpluisroute.Een zeer fotogenieke plant

  Antwoord
 4. Gian Sanders

  Leuk! Gisteren was ik ook nog in Grolloo, maar dan met een wel heel andere bestemming.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Boswandeling – Spier II – jajofotografie - […] je echt zien. Ik vroeg mij af of ik dit ooit eerder zo bewust heb gezien. Of zou het…
 2. De Maand Mei – jajofotografie - […] In April zijn er geen blog gepubliceerd. Maar in mei maak ik dat weer goed. Ik schrijf over een…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest