Blog

Museum Schokland
Gepubliceerd op: 3 mei 2018
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Museum

Tijdens ons bezoek aan het tulpenfestival in de Noordoostpolder hebben wij een stop gemaakt bij Museum Schokland.

Museum Schokland

Je bezoek begint in de expositieruimte, deze begint in de ijstijd. Er zijn tal van historische vondsten te zien. Voor kinderen is dit erg leuk, de botten van de dieren geven een goed beeld van de grote van de dieren die hier ooit hebben gelopen. Het is erg interactief, je kan hier zelfs voor archeoloog spelen.

Schokland, Museum, Archeoloog, Geschiedenis

Archeoloog spelen kan hier

De vondsten zijn hier rijk uitgestald. Je kan trechterbekers zien, veel botten, kruiken, houten wielen. Alles wat er in de loop van de eeuwen is achtergebleven is te zien. Zoals in zoveel delen in Nederland is het water hier de grootste bedreiging geweest, maar ook een goede conservator.

Strijd tegen het water.

Schokland was een eiland in de Zuiderzee, de naam schokland stamt uit 18e eeuw. Vanaf die tijd wordt Schokland ook kleiner. In de 20e eeuw is het alleen nog een strook van enkele kilometers. Het eiland is een makkelijke prooi voor het woeste water van de Zuiderzee. Op Schokland is het leven arm, de hygiene is er slecht de regering is in de 1859 genoodzaakt het leven op schokland te beëindigen, de bewoners verlaten het eiland voor goed.

Schokland, Water, Dijken, Noordoostpolder.

expositieruimte

Buiten gebeuren

Het is stalend weer als wij hier zijn, wat fijn is. Zo kunnen wij heerlijk buiten de boel bekijken en verkennen. De objecten die buiten staan zijn allemaal voorzien van een nummer. Deze nummers corresponderen met de nummers in het boekje wat je mee krijgt als je het museum binnenkomt. Het is onwerkelijk te bedenken dat wij eigenlijk op de zeebodem lopen. Het wordt voelbaar als je aan de voet van de hoge zwarte zeewering staat en naar boven kijkt. Het topje van het historische kerkje uit 1834 is het enige wat je kan zien.

Schokland, Kerk, Museum, Noordoostpolder.

karakteristieke aanblik van Schokland.

Wij zijn na dit bezoek aan Schokland echt onder de indruk van dit museum. Ongelooflijk dat hier geleefd is, maar ook bizar dat jij huis en haard moet achterlaten door de zee.

Wij hebben de route van het tulpenfestival weer opgepakt en afgemaakt. Dit kan nog tot 6 mei, dus ga als je kan daar eens kijken. wat een prachtig kleurenspel. Vergeet je fotocamera niet!

Ben jij al eens op Schokland geweest?

Lieve groet,

Jeanine.

Museum Schokland, Noordoostpolder, Museum, Geschiedenis, Polder

Schokland

Tulpenroute, Noordoostpolder, Tulpen, Schokland

Na schokland, hebben wij deze prachtige velden bekeken.

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 145 andere abonnees

Geef een reactie

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. De Maand Mei – jajofotografie - […] Museum Schokland […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Gastblog – Monique, interieur @Bij_Spiertjes_Thuis.

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest