Museum Schokland

Tijdens ons bezoek aan het tulpenfestival in de Noordoostpolder hebben wij een stop gemaakt bij Museum Schokland.

Museum Schokland

Je bezoek begint in de expositieruimte, deze begint in de ijstijd. Er zijn tal van historische vondsten te zien. Voor kinderen is dit erg leuk, de botten van de dieren geven een goed beeld van de grote van de dieren die hier ooit hebben gelopen. Het is erg interactief, je kan hier zelfs voor archeoloog spelen.

Schokland, Museum, Archeoloog, Geschiedenis
Archeoloog spelen kan hier

De vondsten zijn hier rijk uitgestald. Je kan trechterbekers zien, veel botten, kruiken, houten wielen. Alles wat er in de loop van de eeuwen is achtergebleven is te zien. Zoals in zoveel delen in Nederland is het water hier de grootste bedreiging geweest, maar ook een goede conservator.

Strijd tegen het water.

Schokland was een eiland in de Zuiderzee, de naam schokland stamt uit 18e eeuw. Vanaf die tijd wordt Schokland ook kleiner. In de 20e eeuw is het alleen nog een strook van enkele kilometers. Het eiland is een makkelijke prooi voor het woeste water van de Zuiderzee. Op Schokland is het leven arm, de hygiene is er slecht de regering is in de 1859 genoodzaakt het leven op schokland te beëindigen, de bewoners verlaten het eiland voor goed.

Schokland, Water, Dijken, Noordoostpolder.
expositieruimte

Buiten gebeuren

Het is stalend weer als wij hier zijn, wat fijn is. Zo kunnen wij heerlijk buiten de boel bekijken en verkennen. De objecten die buiten staan zijn allemaal voorzien van een nummer. Deze nummers corresponderen met de nummers in het boekje wat je mee krijgt als je het museum binnenkomt. Het is onwerkelijk te bedenken dat wij eigenlijk op de zeebodem lopen. Het wordt voelbaar als je aan de voet van de hoge zwarte zeewering staat en naar boven kijkt. Het topje van het historische kerkje uit 1834 is het enige wat je kan zien.

Schokland, Kerk, Museum, Noordoostpolder.
karakteristieke aanblik van Schokland.

Wij zijn na dit bezoek aan Schokland echt onder de indruk van dit museum. Ongelooflijk dat hier geleefd is, maar ook bizar dat jij huis en haard moet achterlaten door de zee.

Wij hebben de route van het tulpenfestival weer opgepakt en afgemaakt. Dit kan nog tot 6 mei, dus ga als je kan daar eens kijken. wat een prachtig kleurenspel. Vergeet je fotocamera niet!

Ben jij al eens op Schokland geweest?

Lieve groet,

Jeanine.

Museum Schokland, Noordoostpolder, Museum, Geschiedenis, Polder
Schokland
Tulpenroute, Noordoostpolder, Tulpen, Schokland
Na schokland, hebben wij deze prachtige velden bekeken.

Een gedachte over “Museum Schokland

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: