Compagniepad – Veendam
Compagniepad – Veendam
 • Wandeling Compagniepad in Veendam
 • Startpunt de kinderboerderij in Borgerswold.
  Woldlaan 5.
 • Afstand van de wandeling is 4,5 km

In Veendam ligt het schitterende park Borgerswold. De kinderboerderij is het startpunt van onze wandeling, er beginnen echter twee routes die je eventueel aan elkaar kunt knopen voor een 9,5 km lange route.

Wij kiezen voor de groene route, het compagniepad, deze 4,5 kilometer lange wandelroute is aangegeven met groene pijlen.

De eerste veencompagnieën zijn ontstaan in het hoogveen van Friesland, maar ook in Oost-Groningen zijn er al snel compagnieën die hier zelfstandig aan de slag gaan met het ginnen van turf. De veenkoloniën zijn dankzij deze manier van turfwining ontstaan. Turf werd met platbodemschepen verplaatst door kanalen. De arbeiders zijn gaan wonen langs de kanalen waardoor er lintdorpen zijn ontstaan.

Veendam, Veenkoloniën, Compagniepad, Wandelroute, Borgerswold

Op deze wandeling kom je door het lintdorp Borgercompagnie

Als wij onze wandeling beginnen zijn wij heel benieuwd naar de omgeving. De wandelroutes zijn hier uitgezet in 2014, ze zijn dus relatief nieuw. Al snel mogen wij de verharde weg verlaten en duiken wij de drassige paden van het compagniepad op.

Veendam, Veenkoloniën, Brug, compagniepad, Wandelroute

Brug van de veenkoloniën.

Onderweg worden wij verrast door vele bruggetjes en net zoveel water. Het is een leuke bijkomstigheid om ongeveer op de helft van de route een stuk door Borgercompagnie te lopen, dit lintdorp heeft een gemoedelijke sfeer. Het water geeft een mooie spiegeling van de bomen en de huizen.

Compagniepad, Veendam, Veenkoloniën, Wandelroute

Leuke brug onderweg tijdens de wandeling.

Als je deze wandeling gaat maken draag dan zeker stevige schoenen, of laarzen, sommige delen zijn echt wel nat en glibberig. Maar absoluut de moeite waard om hier eens het park te gaan ontdekken.

Natuurlijk missen wij door het kletsen ergens een groen bordje, de route wordt ineens wel erg heuvelig en steil. Het lijkt hier wel de Belgische Ardennen zeg ik nog, als wij ineens rechts een pijl zien die voor ons bedoeld is. Die weg loopt keurig langs de hoge heuvel. Dit is niet de eerste keer dat wij een paaltje missen en op het mountainbikepad lopen. In Dwingeloo ging het ook al eens mis.

Na het voltooien van de wandeling zijn wij nog bij de kinderboerderij gaan kijken. Het was hier nog wel een beetje stil, de kippen zaten binnen samen met de konijnen. Het hangbuikzwijn liet zich nog wel even zien.

Veendam, Veenkoloniën, compagniepad, Wandelen, Wandelroute

Op de kinderboerderij.

Dat de bijnaam van Veendam “parkstad” is, snap ik volkomen. Wat een ontzettend mooie locatie om te wandelen, mountainbiken en zelfs waterskiën behoort tot de mogelijheden.

Ook kan je in Veendam genieten van een hapje of een drankje bij bijvoorbeeld parkzicht. Het heeft ons heerlijk gesmaakt. Hotel Parkzicht vind je aan het museumplein 3 in Veendam.

High Tea, Parkzicht, Veendam, Parkstad, Wandelen

Hightea bij Parkzicht

Veendam, Parkstad, Parkzicht, Hightea wandelen, Wandelroute.

Onderweg naar de Hightea

Geef een reactie

5 Reacties

 1. Wanda

  Leuk om mijn Veendam door jouw ogen te zien! Deze route heb ik zelf ook al gelopen en volgens mij missen er gewoon een paar paaltjes want ook ik ga elke keer de mist in.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Het zou goed kunnen dat er paaltjes missen. Wij kletsen ook gewoon te veel onderweg. 🙈 Dat werkt ook niet. De pijlen zitten wel op ongebruikelijke plekken, daar moesten wij wel aan wennen. Maar al met al, voor herhaling vatbaar.

   Antwoord
 2. Villasappho

  Die kippen zijn schattig! Mooie omgeving, jammer dat het zo ver weg is.

  Antwoord
 3. Waar was Paulien?

  Leuke wandeling in een voor mij toch wel onbekend stuk Nederland. Het is mooi bij jullie in het hoge Noorden.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Absoluut waar. Wij wonen hier fijn & mooi. Als je in de buurt bent ben je welkom hoor. 😃

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest