The American Dream – Assen
The American Dream – Assen

In de Drentse hoofdstad voel je het al een tijd, de Drentse versie van het vrijheidsbeeld staat op de kop van de Vaart. Veel winkeliers hebben de stars en stripes verwerkt in etalages. The Americam Dream is in Assen neergestreken. Niet alleen in Assen, ook in het duitse Emden kan je een deel van deze expositie bezoeken.

Wij zijn via de Gouverneurstuin, naar het museum gelopen. Er ligt een klein laagje sneeuw, de zon doet haar best het te smelten. Zondagochtend even na 11.00 uur de deuren van het museum zijn net geopend als wij onze jas in een kluisje stoppen.

The American Dream, Drents Museum, Realisme, Assen

De Gouverneurstuin in Assen

Als wij de zaal van de expositie betreden, pakken wij een boekje mee. Wij horen iemand zingen, het duurt even voor wij begrijpen dat het een bezoeker is die meezingt met haar koptelefoon.

The American Dream

Europa begint na de tweedewereldoorlog aan de wederopbouw, er is echter ook een groep mensen die “The American Dream” najagen. De kunst van de toekomst: abstract modernisme. Ook het realisme doet zijn intrede het echte leven van de gewone mens wordt hier weergegeven. In de periode 1945 – 1965 is de koude oorlog, maar ook de strijd tussen zwart en wit. De kunstenaars in de expostie geven een blik op deze roerige tijd in Amerika.

Realisme, Idelle Weber, Trash, Drents Museum, The American Dream, Assen

Idelle Weber (1932) – Cooper Union Trash, 1974

Op het schilderij van Idelle Weber word stilleven van afval weergegeven, een teken van de consumptiemaatschappij. Het is zo realistisch geschilderd dat je de glazen fles bijna wil oppakken. Ik vind dit echt te gek gemaakt.

Naast de meest geweldige schilderijen staan er ook beelden, en een geschilderde box van Andy Warhol. Ook dit is een teken van de consumptiemaatschappij, een familiepak schuursponsjes. Het is op ware grote gemaakt. Nog steeds heb ik in Nederland nog nooit zo’n grote familie box van iets gezien.

Andy Warhol (1928 – 1987) – Brillo Soap pads Box, 1964

Muziek

Er zijn meerdere plekken waar je naar heerlijke muziek kan luisteren, of kan meezingen. Wij luisteren naar het nummer Did You See Jackie Robbinson Hit That Ball? Uit 1949. Gezongen door Count Basie. Het nummer gaat over de eerste Afro-Amerikaanse honkballer in de Major League. Via Spotify kan je de hele ” The American Dream – playlist” luisteren.

The American Dream, Drenthe, Assen, Muziek, Count Basie.

Hier kan je gaan zitten en luisteren

Wij hebben de hele expositie die opgedeeld is in verschillende onderwerpen, denk aan Mens, Platteland, Stilleven en Verhaal bekeken. Emden lonkt nu natuurlijk ook.

De expositie The American Dream kan je bezoeken tot 27 mei 2018. Als je toch in Assen bent heb ik nog wat tips voor eten, drinken en locaties in Assen. 

Lichtenstein, The American Dream, Drents Museum, Museumkaart, Drenthe

Roy Lichtenstein (1923 – 1997) As I Opened Fire, 1966 (tijdelijk te zien tot 11-02-2018)

The American Dream, Drents Museum, Drenthe, Assen, expositie

Het Drents Museum

Geef een reactie

2 Reacties

 1. 31flowers

  Leuk! Deze tentoonstelling ga ik even noteren, lijkt mij interessant om ook heen te gaan.

  Antwoord
 2. natuurfreak

  Maar denk ook dat er al heel veel bellenvan die droom stuk gesprongen zijn bij veel mensen

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. De Drentse Droom – jajofotografie - […] The American Dream in Assen is neegestreken is wel duidelijk. Maar dat je ook kan genieten van de Drenste…
 2. Monumentaal Assen – jajofotografie - […] ons bezoek aan ”The American Dream” zijn wij als echte assenaren natuurlijk heel nieuwsgiering naar de expositie Monumentaal […]
 3. Vakantie tips Drenthe – jajofotografie - […] Alles lezen?“The American Dream” […]
 4. De Maand Februari – jajofotografie - […] Het hele verhaal: “The American Dream” […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest