Douane en Belasting museum – Rotterdam

Iedereen heeft ermee te maken, de belastingdienst. Alle reizigers komen door de douane. In Rotterdam is er een museum aan beide gewijd. Aan de mooie Parklaan vind je dit leuke en zeer kindvriendelijke museum.

Wij werden ontvangen door een medewerker van het museum, hij vertelde dat wij boven in de tijdelijke expositie het beste kunnen beginnen. De tijdelijke expositie heet ”Van Farao tot fiscus” Het blijkt dat vanaf 3000v Chr. al belastingen worden geheven. Heel interessant om te lezen hoe dit ontstaan is, in deze tentoonstelling worden archeologische vondsten getoond, maar ook kan je hier luisteren naar Cicero. Dit is te bezoeken tot 18-03-2018.

Douane en Belasting museum Rotterdam
Mijn moeder luistert naar Cicero

Een verdieping lager kom je op een soort laboratorium, daar leggen ze uit hoe ze het percentage alcohol in drank kunnen meten, aan de hand daarvan word de belasting / accijns bepaald. Vroeger ging dat natuurlijk heel anders dan tegenwoordig. Je kan hier een quiz doen door het scannen van verschillende objecten, test je kennis!

Naast de accijns op alcohol, betaal je ook belastingen over het meedoen aan spelletjes. de verschillende lotto’s en toto’s zijn voorbeelden waar je kansspelbelasting over met betalen. (foto van de lottoballen staan onderaan deze blog)

Rotterdam, Douane en Belasting museum, Weekendje weg,
Middelen om het alcoholpercentage te meten

Belasting ontduiking en smokkel van waren komt ook aan bod. De smokkelfiets is wel een eyecatcher. In het spatbord en zadel verstopte men alcohol en sigaretten om dit de Belgische grens over te smokkelen. De flessen met zeepaardjes zijn een vreemde smokkelwaar als je het mij vraagt. Maar ze staan er dus echt. Net als cowboylaarzen van echt slangenleer..Bbrr

Het is een leuk museum die jou een andere kijk op belasting en douane geeft. Eigenlijk zie ik de douane en belastingen als vervelend en lastig. Leuker kunnen ze het wél maken, dan moet je dit museum eens bezoeken. Dan kan je onderstaande foto ook nog laten maken.

museum, foto, belastingmuseum, douanemuseum,
motorrijtuigenbelasting
Douane en Belasting museum, Rotterdam, museum
Lottoballen
Douane en Belasting museum, Rotterdam, Museum
Laarzen van slangenleer..

5 gedachten over “Douane en Belasting museum – Rotterdam

Voeg uw reactie toe

  1. Dag Jeanine, een tijdje geleden zijn we hier ook geweest. Met een paar vrienden deden we een dagje Douane. We bezochten dit museum, we aten een balletje gehakt bij de Ballentent (oud Douanekantoor) en we maakten een tocht met de Spido door de Rotterdamse haven. Groeten Vera

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: