Als je op Ameland bent zijn er verschillende musea die je echt “moet” bekijken Maritiem centrum Abraham Fock is daar één van. Maar ook het natuurcentrum in Nes is een aanrader.
De imposante potvis die voor de deur ligt trekt de aandacht, de uitkijktoren prijkt groots boven het gebouw uit. Wij lopen naar binnen en starten bij de film over Ameland en de natuurgebieden die hier zijn. Denk aan polders, kwelders, zee en duinen.
Al snel na de film komen wij Drenthe tegen, en wel het turf uit Drenthe.
De boompjes die aangeplant werden in de 19e eeuw, op delen van Ameland bleven dood gaan door droogte. Middels de turf uit Drenthe die meegeplant werd ontstond er een waterbuffer. Turf houdt het vocht vast en daar drinken de boompjes van als het droog word. De boompjes werden geplant om het stuivende zand vast te leggen, en voor de houtproductie.

Tuureluur
De vogels op Ameland zijn ook dankzij de bomen op het eiland neergestreken. Bijvoorbeeld de velduil, bruine kiekendief en wulp. Onderweg naar het natuurcentrum komen wij al rotganzen tegen, een heel weiland vol. In het centrum leren wij dat deze hier overwinteren.
Er zijn ook tal van spelletjes te doen. Weet jij drie feitjes over de vogels goed te kiezen dan gaat er een lampje branden. (Lekkerlijk en figuurlijk)

Spelletje in het centrum.
Op de eerste verdieping hangt een skelet van een potvis en zwemmen platvissen. Het filmpje van de in 1997 aangespoelde potvissen is alleen voor mensen met een sterke maag.
Het is een zeer uitgebreid en leerzaam centrum die je tijdens een bezoek aan Ameland zeker niet mag overslaan. Met je museumkaart heb je hier vrije toegang.
Na ons bezoek zijn wij teruggelopen naar Nes om daar bij Van Heeckeren een Amelander Koffie te drinken.

Amelander koffie
Wat leuk dat je op Ameland bent. Het is al zo lang geleden dat ik op een waddeneiland was. Misschien toch weer eens in mijn gedachten houden.