Blog

Natuurcentrum Ameland
Gepubliceerd op: 28 januari 2018
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Museum

Als je op Ameland bent zijn er verschillende musea die je echt “moet” bekijken Maritiem centrum Abraham Fock is daar één van. Maar ook het natuurcentrum in Nes is een aanrader.

De imposante potvis die voor de deur ligt trekt de aandacht, de uitkijktoren prijkt groots boven het gebouw uit. Wij lopen naar binnen en starten bij de film over Ameland en de natuurgebieden die hier zijn. Denk aan polders, kwelders, zee en duinen.

Al snel na de film komen wij Drenthe tegen, en wel het turf uit Drenthe.

De boompjes die aangeplant werden in de 19e eeuw, op delen van Ameland bleven dood gaan door droogte. Middels de turf uit Drenthe die meegeplant werd ontstond er een waterbuffer. Turf houdt het vocht vast en daar drinken de boompjes van als het droog word. De boompjes werden geplant om het stuivende zand vast te leggen, en voor de houtproductie.

Natuurcentrum Ameland, Ameland, Natuur, Staatsbosbeheer

Tuureluur

De vogels op Ameland zijn ook dankzij de bomen op het eiland neergestreken. Bijvoorbeeld de velduil, bruine kiekendief en wulp. Onderweg naar het natuurcentrum komen wij al rotganzen tegen, een heel weiland vol. In het centrum leren wij dat deze hier overwinteren.

Er zijn ook tal van spelletjes te doen. Weet jij drie feitjes over de vogels goed te kiezen dan gaat er een lampje branden. (Lekkerlijk en figuurlijk)

Natuurcentrum Ameland, Vogels, natuur, Ameland, staatbosbeheer

Spelletje in het centrum.

Op de eerste verdieping hangt een skelet van een potvis en zwemmen platvissen. Het filmpje van de in 1997 aangespoelde potvissen is alleen voor mensen met een sterke maag.

Het is een zeer uitgebreid en leerzaam centrum die je tijdens een bezoek aan Ameland zeker niet mag overslaan. Met je museumkaart heb je hier vrije toegang.

Na ons bezoek zijn wij teruggelopen naar Nes om daar bij Van Heeckeren een Amelander Koffie te drinken.

Natuurcentrum Ameland, Koffie, Van Heeckeren,

Amelander koffie

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 143 andere abonnees

Geef een reactie

1 Reactie

  1. Stien den Braber

    Wat leuk dat je op Ameland bent. Het is al zo lang geleden dat ik op een waddeneiland was. Misschien toch weer eens in mijn gedachten houden.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. De Maand Januari 2018 – jajofotografie - […] Natuurcentrum Ameland […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Het boek van Marleen Hartog draagt de titel Skoftig, dat woord is in 2014 gekozen tot mooiste woord in het West-Fries, Skoftig. De betekenis is vet, cool of tof. Een positieve krachtterm dus. Skoftig is de eerste thriller van de in West Friesland geboren Marleen...

Lees meer
Persoonlijke update deel III

Persoonlijke update deel III

Tja, deze persoonlijke update had ik met alle liefde niet gescheven. Maar helaas kamp ik exact vandaag 6 maanden met de gevolgen van een herseschudding. Wat die gevolgen zijn? Ik neem je mee in mijn opgelopen schade & herstel. Er zijn inmiddels dagen waarvan ik...

Lees meer
Esmeer – Bos van de toekomst

Esmeer – Bos van de toekomst

Tussen Huis ter Heide & Veenhuizen in de kop van Drenthe ligt aan de stille kant van de Kolonievaart de wandeling Esmeer, als je met de auto komt ben je een paar 100 meter te gast op het fietspad, houd hier rekening mee. Het is een korte wandeling van 3km. Maar...

Lees meer

Pin It on Pinterest