Jaaroverzicht Musea
Jaaroverzicht Musea

In 2017 bezocht ik zestien musea, in sommige gevallen meer dan 1 per dag. Tijdens een weekendje weg, of in de vakantie tikt het wel aan. Een samenvatting maken is wel lastig, maar ik ga het proberen.

Te beginnen met de eerste van 2017:

Nederlands volksbuurt museum in Utrecht: 

‘Als je verder het voormalig schoolgebouw inloopt kom je een vriendelijke meneer tegen die je graag iets afhandig maakt. Ik ga niet te veel weggeven, maar dit museum is zo bijzonder leuk. Als je die vriendelijke meneer gepasseerd bent kom je in de steeg. Ook in dit interactieve stuk van het museum ontmoet je mooie, lieve, mensen met verhalen over het leven in de volksbuurt’

Het hele verhaal: Nederlands volksbuurt museum – Utrecht

dsc01692

Nederlands Volksbuurt Museum

De fundatie – Zwolle 

‘Wat een gave schilderijen hebben wij gezien, ik heb werkelijk nog nooit zo lang voor verschillende kunstwerken gestaan eigenlijk ben ik nog niet uitgekeken. Eén thuis aan de muur zou erg leuk zijn. Je blijft kijken en ontdekken in de kunstwerken, deze werken zijn eigenlijk helemaal geen schilderijen; ze zijn gemaakt door middel van digitale fotografie, verf en kunsthars op dibond. Je kan er van alles op vinden. Van prachtige teksten, tot tropische vogels, maar ook een groene jungle. Echt heel erg gaaf!’

Het hele verhaal: Joseph Klibansky – De fundatie – Zwolle

dsc01960

pinokkio van Joseph Klibansky

Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

‘Herinneringskamp Westerbork op fietsafstand van mijn woonplaats ligt het doorvoerkamp uit de tweede wereld oorlog. Op nog geen 25 kilometer van huis, wat veiligheid betekend voor mij was dit concentratie kamp gevestigd. Alles behalve veiligheid. onzekerheid, angst, onveiligheid uitzichtloos? Zijn dat de woorden die op deze plek horen?

Dit museum is niet heel groot, wel loop je tussen de herinneringen. Je kan lades opentrekken,  luisteren naar verhalen. Maar ook de voorwerpen die je kan zien zijn stille getuigen van de tweede wereld oorlog.’

Het hele verhaal: Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

dsc02710

Prikkeldraad in Kamp Westerbork

Doe museum – Veendam 

‘Vorige maand werd mijn kleine vriendin 5 jaar. Tijd voor een verjaardagsfeestje, haar mama had een heel leuk idee namelijk; met 6 vriendjes en vriendinnetjes naar het Doe Museum te gaan. Een beetje hulp op zo’n dag kon vriendin A wel gebruiken, dus tante Jeanine (ik dus) ging gezellig mee.

Het ligt natuurlijk wel heel erg in mijn straatje zo’n museum, ik ben er ook zeker voorstander om kinderen kennis te laten maken met een museum. Het Doe Museum in Veendam is erg laagdrempelig voor kids. Er is echt van alles te doen zoals spelen met lego, als je iets gaafs gemaakt hebt, mag je het ook tentoonstellen’

Het hele verhaal: Doe museum – Veendam

Schilderezel, Doe Museum, Verven, Kunst

Er is veel leuks te doen

Openluchtmuseum Ootmarsum

‘Ondek het Land van Heeren & Boeren, dat is wat je kan doen in het Openluchtmuseum in Ootmarsum. Laat dit nou het soort museum zijn wat ik graag bezoek, zeker bij mooi weer. Lekker buiten, boerderijen bezoeken, schuren bekijken en beleven hoe het 100 jaar geleden was in Twente.

In de smederij krijg je een indruk van het werk wat er verzet moest worden. Niet alleen door de mens maar ook zeker door de dieren. Die hadden het 100 jaar geleden ook zwaar.’

Het hele verhaal: Openluchtmuseum Ootmarsum

Rechts het Klöpkeshoes. Op de achtergrond de kerktoren van Ootmarsum. Kerk, Ootmarsum, kunst, museum

Rechts het Klöpkeshoes. Op de achtergrond de kerktoren van Ootmarsum

Hennie Kuiper – Noord Deurningen

‘Tijdens onze vakantie zijn wij gaan kijken bij het museum van Hennie Kuiper. Ons fietsrondje maken wij zo dat we aan het einde van de route hier een kijkje kunnen nemen. Ook verkopen ze hier ijs, dit bleek ’s avonds op tv een europees kampioen te zijn, het ijs dus. Dit hadden wij niet helemaal mee gekregen toen wij daar ons (h)eerlijke ijsje zaten te eten bij de Ijskuip.

Hennie Kuiper werd in 1949 geboren op de boerderij waar nu zijn eigen museum gevestigd is. Hij won in 1972 tijdens de olympische spelen in München een gouden medaille.’

Het hele verhaal: Hennie Kuiper – Noord Deurningen

Olympische fiets, Munchen 1972

De olympische fiets van Hennie Kuiper. In 1972 won hij goud op deze fiets.

Museum Joure 

‘In het centrum van Joure staat dit museum en met meerdere losse gebouwen is dit een zeer veelzijdig museum. Vroeger was dit de Douwe Egberts fabriek en er is nog altijd ruimte om  te leren over de geschiedenis van koffie, zo mag je zelf je koffie malen. Je kan ook op een koffiekop plaats nemen en naar de film over het ontstaat van de fabriek en het productie proces te kijken. De vitrines zijn gevuld met koffiepotten en serviezen die je door de jaren heen hebt kunnen sparen met de welbekende DE punten die je van de pakken af kan knippen.’

Het hele verhaal : Museum Joure

Schommel, joure museum, water

De schommel die je boven het water laat zweven.

Noorderlijk scheepvaart museum – Groningen

‘Het museum heeft heel veel verschillende aspecten die te maken hebben met scheepvaart, maar ook met die van de scheepsbouw. De meeste objecten zijn geschonken aan het museum. De nadruk ligt echt op de scheepvaart en scheepsbouw in het noorden van Nederland.

Er is ook ruimte om zelf eens wat te proberen, manlief heeft aan het roer gestaan. Wij hebben de mastworp, en andere knopen geoefend, dat valt echt wel tegen. Ook staat er een woongedeelte nagebouwd. (vergeef me dat ik de goede benaming niet weet, ik gok op kajuit..)’

Het hele verhaal: Noordelijk Scheepvaart Museum.

Scheepvaart museum, Groningen, Museum.

Kajuit

 

Museum Tag. 

In 2017 schreef ik mijn eigen tag, De museum tag. Helaas werd deze niet zoveel overgenomen. Dus bezoek jij veel musea (of niet) en vind je het leuk om deze tag in te vullen dan mag jij dat uiteraard doen. Jij krijgt een linkje naar jouw ingevulde tag.

‘Zoals de vaste bezoekers van mijn blog weten, schrijf ik regelmatig over musea. Het lijkt mij nu leuk om daar een vragenlijst (tag) over te maken, in te vullen en te verspreiden. Bezoek jij of blog je ook over musea? Vul deze vragenlijst dan in, als jij hem invult laat dat in een reactie onder dit bericht weten en ik zal een linkje plaatsen naar jou blog onder aan deze blog.’

Linkje naar de tag: Museum Tag

museum tag

 

Geef een reactie

2 Reacties

 1. Door Suzanne

  Leuk om je jaaroverzicht te lezen! In 2015 had ik mezelf de uitdaging gesteld om elke maand een museum te bezoeken en kwam uiteindelijk op 19 musea uit. In de jaren daarna heb ik dit aantal niet meer gehaald, maar heb nog steeds in mijn achterhoofd om toch weer wat meer naar musea te gaan. Met jouw tips kom ik zeker een eind (en die museum-tag staat nog in mijn blogpostplanning voor de eerste maanden van 2018).

  Alvast een interessant en museumrijk 2018 toegewenst!

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Wat leuk! Elke maand een museum. 19 is erg veel zeg. De museum-tag zie ik wel verschijnen. Lukt mij leuk om te lezen. Bedankt voor je reactie.

   Fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2018.
   Groetjes Jeanine.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wandelen-Tag 2018 – Vera Wandelt - […] maakte de blog “Terug- en vooruitkijken”. Jeanine van de blog Jajofotografie  maakte het “Jaaroverzicht musea” en blogster Wanda Wandelt…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest