Wandelroute Kibbelhoek – Dwingelderveld
Wandelroute Kibbelhoek – Dwingelderveld
 • Wandelroute Kibbelhoek – Dwingeloo
 • Startpunt: Natuurpoort Spier – Oude postweg 12
 • Aantal km: 6,5 km

Vanaf het informatiepunt in Spier bekijken wij welke wandeling wij gaan maken. Het is niet helemaal droog, maar we besluiten zonder paraplu de wandeling aan te gaan. De Kibbelhoek is de rode route.

Als snel zien wij dat er een uitkijkpunt is en besluiten dat deze een bezoekje verdient. Het is vrij nat onderweg, dus een paar goede wandelschoenen of stevige laarzen zijn geen overbodige luxe. Als wij het uitkijkpunt bereiken zien wij dat dit het schapenhoofd is dat je vanaf de A28 kan zien. Wij staan op de geluidswal die is aangelegd om de rust op het Dwingelderveld terug te brengen.

Drenthe Dwingelderveld A28 Wandelen

Uitzicht vanaf het uitkijkpunt

Als wij weer beneden staan, bedenken wij dat wij de rode route uit het oog verloren zijn. Wij volgen de gele/bruine route waar de uitkijktoren aan ligt, het duurt maar even voordat wij weer rode bordjes zien. De route is een mooie mix van verhard en onverhard. Wij slalommen soms letterlijk door dit prachtige stukje Drenthe.

Vennen, veentjes, heegveen, wandelen

Bomen aan het Holtveen.

In 1991 heeft het Dwingelderveld de status nationaal park gekregen de doelstelling die daar bijhoort is “Behoud en ontwikkeling van natuurwaarden”. Dieren en planten die waren verdwenen zijn door de ontginning en ontwikkeling van dit gebied weer terug, denk aan de Zonnedauw en Veenpluis.

Vennen, venen, Holtveen, Dwingelderveld

Dwingelderveld

Af en toe dreigt het harder te gaan regenen, gelukkig zet het niet echt door. Wij lopen vanuit open gebied weer het bos in. Het valt op dat het daar erg groen is, de dennen staan er rijkelijk. Het is hier glooiend voor het doorgaans platte Drenthe.

Bos, Drenthe, Dwingeloo

In het bos

Als wij weer terug komen bij ons startpunt gaan wij binnen bij “De Boslounge” het kopje koffie en plakje heidekoek gaan er goed in. De heidekoek is echt een aarader. Na onze omweg blijkt het dat wij bijna 7 km hebben gelopen. Vanaf dit startpunt zijn er meerdere wandel- & fietsroutes. Wat een heerlijk begin van de dag.

Route, Google, Wandeling, Lopen

Geef een reactie

4 Reacties

 1. verawandelt

  Dag Jeanine, wat een mooie foto’s en een leuke sneeuwvlokjes bij het lezen van jouw blog. Prachtig wandelgebied bij Spier. Ik wandelde daar destijds als training voor de vierdaagse. Fijne avond. Groeten Vera

  Antwoord
 2. JaJo-fotografie

  Dank je wel Vera, Wat een fijn gebied om te trainen.

  Groetjes, Jeanine.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wandelroute Boswandeling – Dwingelderveld – jajofotografie - […] wij af bij parkeerplaats dankzij de bevroren ramen van de auto werd het iets later. Tijdens onze wandeling in…
 2. Vakantie tips Drenthe – jajofotografie - […] Alles lezen? Kibbelroute Dwingeloo […]
 3. Boswandeling – Spier II – jajofotografie - […] kilometers gefietst. Tegenwoordig wandel ik er vaker. Het gebied is heel erg variërend. Als je de “Kibbelhoek” wandeling maakt…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest