Blog

Noordelijk Scheepvaartmuseum – Groningen
Gepubliceerd op: 19 november 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Dagje uit | Museum | Stedentrip

In een prachtig pand in hartje Groningen zit het scheepvaartmuseum. Het gebouw heeft aan de voorkant grote rode luiken en springen zeker in het oog. Het ontvangst was vriendelijk. Wij waren nog net op tijd voor de tijdelijke expositie koffie, de geur brengt mij meteen terug naar het Museum van Douwe Egberts in Joure.

Wij worden verwelkomd door Grete, zij leeft in 1470 in Groningen. Het Damsterdiep bestaat net, er wordt bier gebrouwen en bij brand dient elke bewoner een emmer water te brengen om te blussen. Ook de Poelepoort en Peperstraat zijn er al. In de hanze periode worden boter kaas en spek vanuit Groningen naar andere steden gebracht. Vanuit andere plaatsen komen goederen doormiddel van de scheepvaart naar Groningen. Deze animatiefilm is echt hartstikke leuk gemaakt.

Scheepvaartmuseum, Groningen, Hanzestad

In deze ruimte start je de route door het gebouw.

In de tweede ruimte stuiten wij op een open liggend boek. De bladzijde laat de Vaart in Assen zien. Toeval of niet, leuk om tegen te komen is het wel. Wij horen een verdieping boven ons kinderen enthousiast lopen, ze zijn opzoek naar een volgende stukje van de puzzel. Als wij ze in beeld krijgen blijken het allemaal kleine piraten te zijn, die een verjaardagsfeestje vieren.

Vaart, Assen, Scheepvaart museum, groningen

De oude foto van de Vaart in Assen.

Het museum heeft heel veel verschillende aspecten die te maken hebben met scheepvaart, maar ook met die van de scheepsbouw. De meeste objecten zijn geschonken aan het museum. De nadruk ligt echt op de scheepvaart en scheepsbouw in het noorden van Nederland.

Er is ook ruimte om zelf eens wat te proberen, manlief heeft aan het roer gestaan. Wij hebben de mastworp, en andere knopen geoefend, dat valt echt wel tegen. Ook staat er een woongedeelte nagebouwd. (vergeef me dat ik de goede benaming niet weet, ik gok op kajuit..)

Scheepvaart museum, Groningen, Museum.

Kajuit

Vergeet ook af en toe niet naar buiten te kijken, je hebt een mooi uitzicht op de drukke onderliggende straat, als je dan toch aan het kijken bent, kijk ook even boven je hoofd. Wat een te gek middeleeuws pand is dit. Niet te geloven dat het al zo oud is.

Dit voorjaar schreef blogster Vera van Vera Wandelt al over het Noordelijk Scheepvaart Museum in Groningen. Zij ging rekenend door groningen en kwam langs dit museum.

Voordat je het museum verlaat loop dan de machinekamer niet voorbij. Oude motoren staan hier rijkelijk. Wij hebben erg genoten van het museum. De koffie expositie heeft plaats gemaakt voor een expo over Abel Tasman. Op 8 december kan je de tweede tijdelijke expositie bekijken met de titel: ”Kerstvloed 1717: de grootste natuurramp in Groningen van de afgelopen 300 jaar”

Scheepvaart museum, Boot, Gebouw, Groningen

De achterkant van het museum

 • Museumkaart is geldig
 • Toegangsprijzen: volw €6,- kids vanaf 7jr €3,50
 • Toegankelijkheid: het is niet rolstoelvriendelijk. De wissel-exposities zijn te bereiken middels een traplift.
 • Openingstijden: di t/m za 10.00 – 17.00 uur zondag 13.00 – 17.00 uur.
 • Pin is aanwezig
 • Duur van ons bezoek: ruim 1 uur.

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 145 andere abonnees

Geef een reactie

8 Reacties

 1. Stien den Braber

  Wat een mooi pand en mooie foto’s ook. Fijn weekend.

  Antwoord
 2. verawandelt

  Tijdens de wiskundewandeling waren we te druk met de rekensommen. Volgende keer brengen we zeker een bezoek aan dit leuke museum. Leuk dat je me vermeld hebt. Fijne zondagavond. Groetjes Vera

  Antwoord
 3. Zakina

  Leuk geschreven stuk en mooie foto’s. Een mooie promotie van ons museum 🙂

  Het is een schipperswoning en huisjes waren vroeger heel klein. De open bedstee is van Vader en Moeder en de kinderen sliepen in de andere bedstee. Als die vol was en er kwam nog een kind bij die niet meer in het baby-bakje (heet vast anders) paste, dan ging die in het kastje onder de bedstee (trapje opzij) en dat noemde men ook wel ‘Het ondergeschoven kindje”

  Per 1 mei 2018 worden de toegangsprijzen verhoogd

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Wat een leuk dat je wat extra informatie geeft. Je kan niet geloven dat men toen met zoveel mensen is een piepkleine ruimte kon leven. Het ondergeschoven kind, dat was het dus letterlijk. Bijzonder. Bedankt voor je reactie.

   Groet Jeanine.

   Antwoord
   • Zakina

    Dankje, ja echt bizar, maar het was vroeger gewoon zo.
    Het ondergeschoven kindje lag ook weleens in een la of zoals we uit een liedje kennen een stijfselkistje.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. De maand November 2017 – jajofotografie - […] De beleving van ons bezoek vind je hier: Noordelijk Scheepvaart Museum – Groningen […]
 2. Jaaroverzicht Musea – jajofotografie - […] Het hele verhaal: Noordelijk Scheepvaart Museum. […]
 3. Groninger Museum – De Ploeg – jajofotografie - […] George Martens – Zijn tjalk ‘Alida’ komt veelvuldig voor in de werken die je kan omschrijven als Gronings expressionisme.…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Gastblog Sanne’s plantenbieb in Veendam

Gastblog Sanne’s plantenbieb in Veendam

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
Hersenschudding – collecte week hersenstichting

Hersenschudding – collecte week hersenstichting

Collecte || Dit jaar géén huis-aan-huis collecte, wél een online collecte. Jouw bijdrage is onmisbaar, want juist in deze tijd mogen we mensen met een hersenaandoening niet laten zitten! (Bron: hersenstichting) Ondertussen probeer ik steeds verder te wandelen en af en...

Lees meer
Gastblog – Monique, interieur @Bij_Spiertjes_Thuis.

Gastblog – Monique, interieur @Bij_Spiertjes_Thuis.

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest