Noordelijk Scheepvaartmuseum – Groningen

In een prachtig pand in hartje Groningen zit het scheepvaartmuseum. Het gebouw heeft aan de voorkant grote rode luiken en springen zeker in het oog. Het ontvangst was vriendelijk. Wij waren nog net op tijd voor de tijdelijke expositie koffie, de geur brengt mij meteen terug naar het Museum van Douwe Egberts in Joure.

Wij worden verwelkomd door Grete, zij leeft in 1470 in Groningen. Het Damsterdiep bestaat net, er wordt bier gebrouwen en bij brand dient elke bewoner een emmer water te brengen om te blussen. Ook de Poelepoort en Peperstraat zijn er al. In de hanze periode worden boter kaas en spek vanuit Groningen naar andere steden gebracht. Vanuit andere plaatsen komen goederen doormiddel van de scheepvaart naar Groningen. Deze animatiefilm is echt hartstikke leuk gemaakt.

Scheepvaartmuseum, Groningen, Hanzestad
In deze ruimte start je de route door het gebouw.

In de tweede ruimte stuiten wij op een open liggend boek. De bladzijde laat de Vaart in Assen zien. Toeval of niet, leuk om tegen te komen is het wel. Wij horen een verdieping boven ons kinderen enthousiast lopen, ze zijn opzoek naar een volgende stukje van de puzzel. Als wij ze in beeld krijgen blijken het allemaal kleine piraten te zijn, die een verjaardagsfeestje vieren.

Vaart, Assen, Scheepvaart museum, groningen
De oude foto van de Vaart in Assen.

Het museum heeft heel veel verschillende aspecten die te maken hebben met scheepvaart, maar ook met die van de scheepsbouw. De meeste objecten zijn geschonken aan het museum. De nadruk ligt echt op de scheepvaart en scheepsbouw in het noorden van Nederland.

Er is ook ruimte om zelf eens wat te proberen, manlief heeft aan het roer gestaan. Wij hebben de mastworp, en andere knopen geoefend, dat valt echt wel tegen. Ook staat er een woongedeelte nagebouwd. (vergeef me dat ik de goede benaming niet weet, ik gok op kajuit..)

Scheepvaart museum, Groningen, Museum.
Kajuit

Vergeet ook af en toe niet naar buiten te kijken, je hebt een mooi uitzicht op de drukke onderliggende straat, als je dan toch aan het kijken bent, kijk ook even boven je hoofd. Wat een te gek middeleeuws pand is dit. Niet te geloven dat het al zo oud is.

Dit voorjaar schreef blogster Vera van Vera Wandelt al over het Noordelijk Scheepvaart Museum in Groningen. Zij ging rekenend door groningen en kwam langs dit museum.

Voordat je het museum verlaat loop dan de machinekamer niet voorbij. Oude motoren staan hier rijkelijk. Wij hebben erg genoten van het museum. De koffie expositie heeft plaats gemaakt voor een expo over Abel Tasman. Op 8 december kan je de tweede tijdelijke expositie bekijken met de titel: ”Kerstvloed 1717: de grootste natuurramp in Groningen van de afgelopen 300 jaar”

Scheepvaart museum, Boot, Gebouw, Groningen
De achterkant van het museum
  • Museumkaart is geldig
  • Toegangsprijzen: volw €6,- kids vanaf 7jr €3,50
  • Toegankelijkheid: het is niet rolstoelvriendelijk. De wissel-exposities zijn te bereiken middels een traplift.
  • Openingstijden: di t/m za 10.00 – 17.00 uur zondag 13.00 – 17.00 uur.
  • Pin is aanwezig
  • Duur van ons bezoek: ruim 1 uur.

7 gedachten over “Noordelijk Scheepvaartmuseum – Groningen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: