Jopie Huisman museum – Workum
Jopie Huisman museum – Workum

In het prachtige stadje Workum in Friesland is het museum van Jopie huisman gevestigd. Dit museum heeft hij bij leven gekregen. Het laat het verloop van Jopie zijn leven zien. Als jij binnenkomt en de audiotour in ontvangst hebt genomen kan je beginnen bij de korte film over het leven van Jopie Huisman. Zijn zoon vertelt over zijn vader en neemt de bezoeker mee door zijn eigen jeugd.

Jopie huisman, Workum, museum

Prachtige straat waar je het museum zal vinden

Wij beginnen bij de werken die hij maakte in het begin van zijn leven, waar hij als jonge jongen een schetsboek kreeg en zo ontdekte dat hij kon tekenen. Naarmate hij ouder werd moest hij hard werken als vodden- en ijzerboer. Hij ontmoette veel mensen, sommige van die mensen heeft hij in zijn schilderijen gebruikt. De vodden waren voor hem ook een dankbaar onderwerp voor zijn werk.

Er is ook een periode in zijn leven dat hij karikaturen schildert. De kleurrijke grote werken nemen het leger op de hak. Hij had er weinig mee, zo kan je horen via de audiotour. Over veel van zijn werken vertelt hij zelf een verhaal. Alsof hij jou zelf een rondleiding geeft, de audiotour kan je ook volgen in het Fries, Duits of Engels. Het zijn leuke anekdotes die hij beleefde tijdens zijn werkzame leven.

Zelfportret, Jopie Huisman, Ingang, Museum

Zijn zelfportret hangt boven de ingang

Wat op mij ook indruk heeft gemaakt zijn de talloze brieven die hij toegezonden kreeg als hij op tv was geweest.  De brieven kan je lezen in een van de nissen die het museum rijk is. Ze zijn op zeer groot formaat opgehangen. Je leest de meest mooie maar ook ontroerende gebeurtenissen die werden toe vertrouwd aan Jopie middels de post. Het is je in deze dagen niet meer voor te stellen dat jij je idool een brief schrijft, verder dan een tweetje komt het niet meer. (of zit ik hier heel erg naast?)

Workum, toren, kerk, Museum, Jopie Huisman

Workum

Workum is werkelijk een plaatje, zoals ik al aan het begin vertelde. Met zeer veel mooie huizen, het grote plein waar je in 1 van de restaurants een kopje koffie, thee, frisje kan drinken, vergeet zeker een stukje Friese oranje koek niet. Ontzettend lekker, zeker in Friesland.

 • Museumkaart geldig: Ja
 • Toegangsprijzen: Volwassenen 8,50. Kinderen 4 t/m12 jaar 2,50
 • Openingstijden: van 1 april t/m 31 oktober: ma. t/m za. van 10.00 – 17.00 uur
 • van 1 november t/m 30 december dagelijks van 13.00 – 17.00 uur.
 • Op zon- en feestdagen van 13.00 – 17.00 uur. 1e Kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag gesloten
 • Toegankelijkheid: Het hele museum is rolstoeltoegankelijk
 • Pin aanwezig: Ja
 • Honden toegestaan: Hulp- en geleidehonden zijn welkom
 • Duur bezoek: 60 minuten
 • Voor de kinderen: Er is een speurtocht voor kinderen.

www.jopiehuismanmuseum.nl

Voor iedereen die een brief wil sturen:

Jopie Huisman Museum
Noard 6
8711 AH Workum
T 0515 54 31 31

Oranjekoek, workum, Friesland, Gebak

Oranjekoek hoort bij een bezoek aan Friesland

Geef een reactie

4 Reacties

 1. A. de Jager

  Workum is een stad. Heeft in 1399 stadsrechten gekregen. Is de zevende in de rij van de Friese Elfstedentochten.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Bedankt boor de tip. Ik had het gisteren al aangepast, maar dat was blijkbaar niet verwerkt. Nu wel als het goed is. 😃 Fijne dag vandaag.

   Antwoord
 2. verawandelt

  Dag Jeanine, het is een tijd geleden dat ik dit Friese stadje bezocht, maar het kan zeker niet kwaad om weer eens te gaan en dat te combineren met een bezoek aan het Jopie Huisman museum en mijn favoriete gebakje, oranjekoek. Leuke blog weer! Groeten Vera

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. De maand November 2017 – jajofotografie - […] De beleving van mijn bezoek vind je hier: Jopie Huisman Museum – Workum […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest