Blog

Hennie Kuiper – Noord Deurningen
Gepubliceerd op: 3 augustus 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Museum

Tijdens onze vakantie zijn wij gaan kijken bij het museum van Hennie Kuiper. Ons fietsrondje maken wij zo dat we aan het einde van de route hier een kijkje kunnen nemen. Ook verkopen ze hier ijs, dit bleek ’s avonds op tv een europees kampioen te zijn, het ijs dus. Dit hadden wij niet helemaal mee gekregen toen wij daar ons (h)eerlijke ijsje zaten te eten bij de Ijskuip.

Hennie Kuiper werd in 1949 geboren op de boerderij waar nu zijn eigen museum gevestigd is. Hij won in 1972 tijdens de olympische spelen in München een gouden medaille. Hij werd tweede in de Tour de France en won twee keer een tour etappe.

Olympische Goud, Medaille, Hennie Kuiper.

De Medaille van Hennie Kuiper.

Manlief is een echte tour liefhebber dus een bezoek aan dit museum mocht echt niet ontbreken. Je ziet hier bij binnenkomst meteen een serie truien van Nederlands beste renners, de roze giro trui van Tom Dumoulin uit 2017. Maar ook een trui van Marianne Vos en Lars Boom kan je niet missen. Middels een trap kom je in een ruimte met veel herinneringen aan de carrière van Hennie kuiper. Een prachtige wandtekening van de berg waar hij twee keer een overwinning wist te pakken tijdens de tour, de Alpe d’Huez.

Hennie kuiper, Tour de France ,Wilskracht

Muurschildering van de Alpe d’Huez.

Je komt langs veel vitrines met voorwerpen die de verhalen over zijn carrière kracht bijzetten. Bijvoorbeeld het plaatje met schroeven die hij heeft gehad na zijn sleutelbeenbreuk die hij opgelopen heeft tijdens een val in 1978. Maar ook een kei uit het parcour van Luik Bastenaken Luik.

Hennie Kuiper, letsel, val, Alpe d'Huez

Fixatieschroeven

Ook is er een grote collectie aan boeken. Er is geen renner vergeten, iedereen die een biografie heeft staat hier. Kijk ook even naar de verzameling bidons boven op de boekenkast. Je hebt echt ogen te kort om elk boek te bekijken.  Er staan ook een aantal fietsen die door de jaren heen van Hennie zijn geweest. Je kan je bijna niet voorstellen dat je daar hard op kan fietsen. Geen versnellingen, dikke banden. Wat ik zelf erg gaaf vond was de tijdritfiets van Erik Breukink.

Alpe d'Huez, boeken over Hennie Kuiper in Deurningen

Bibliotheek met enorm veel boeken over wielrennen.

Olympische fiets, Munchen 1972

De olympische fiets van Hennie Kuiper. In 1972 won hij goud op deze fiets.

Het museum vind je bij de Ijskuip, op Erve Kuiper. Het ijs is echt heerlijk. Voor de kinderen is er genoeg vertier, een groot springkussen. Schommels, kleine trekkers.

Om de slogan Twensiliaans genieten moest ik echt glimlachen. Ze zijn afgelopen week verkozen tot het beste ijs van Europa. De smaak in mijn bakje was de smaak die de titel won. Klein detail; ik wist het op het moment van eten nog niet. ’s Avonds kreeg ik een appje van mijn moeder ” Hebben jullie bij de Ijskuip gegeten? Kijk dan even SBS6”. Echt heel toevallig.

Ijskuip, twente, Hennie Kuiper

Dit is voor mij echt een traktatie! En Europa’s lekkerste ijsje!

Erve Kuiper is ook een vlinderpunt. Over deze vlinderpunten schreef ik al eerder op mijn blog. Je vind het in ”Tips voor Twente” Deze vlinderpunten symboliseren de hoogtepunten van Noord-Oost Twente, bij elke vlinder is er iets speciaals te zien, doen of beleven. Ieder vlinderpunt is tevens een oplaadpunt voor e-bikes.

info:

 • Het Museum is gratis te bezoeken.
 • De kinderen spelen voor niks in de speeltuin
 • Het ijs is echt een dikke vette aanrader!
 • Je kan veel leren over de boerderij.
 • linkje naar de website: Erve Kuiper

Adres:

Schotbroekweg 2,
7591 ND Denekamp

+31 (0)541 – 293 875

info@ervekuiper.nl

 

 

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 144 andere abonnees

Geef een reactie

4 Reacties

 1. Jelly Bijker

  Leuk verhaal over een legendarische wielrenner. Wat hebben wij altijd van deze “fietser” genoten! Zelfs een eigen museum..in een mooie omgeving.
  xxx

  Antwoord
 2. natuurfreak

  Mooi museum om te bezoeken en gek dat ze in deze tijd niet meer reclame maken voo de heerlijke ijsjes

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Jaaroverzicht Musea – jajofotografie - […] Het hele verhaal: Hennie Kuiper – Noord Deurningen […]
 2. Instagram tag. – jajofotografie - […] zomervakantie. Wij hebben in twente heerlijk gekampeerd. Bij de ijskuip kan je naast het museum van Hennie Kuiper bezoeken,…
 3. Twente wat ben je mooi! – jajofotografie - […] snel!…. Lekker hoor. Ik ben wel toe aan een ijsje. Naast ijs kan je hier ook het museum van…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Het boek van Marleen Hartog draagt de titel Skoftig, dat woord is in 2014 gekozen tot mooiste woord in het West-Fries, Skoftig. De betekenis is vet, cool of tof. Een positieve krachtterm dus. Skoftig is de eerste thriller van de in West Friesland geboren Marleen...

Lees meer
Persoonlijke update deel III

Persoonlijke update deel III

Tja, deze persoonlijke update had ik met alle liefde niet gescheven. Maar helaas kamp ik exact vandaag 6 maanden met de gevolgen van een herseschudding. Wat die gevolgen zijn? Ik neem je mee in mijn opgelopen schade & herstel. Er zijn inmiddels dagen waarvan ik...

Lees meer
Esmeer – Bos van de toekomst

Esmeer – Bos van de toekomst

Tussen Huis ter Heide & Veenhuizen in de kop van Drenthe ligt aan de stille kant van de Kolonievaart de wandeling Esmeer, als je met de auto komt ben je een paar 100 meter te gast op het fietspad, houd hier rekening mee. Het is een korte wandeling van 3km. Maar...

Lees meer

Pin It on Pinterest