Museum Joure

Als je na je bezoek aan de spitkeet nog tijd over hebt, of als je voor langere tijd in Friesland bent, rij dan eens naar Joure. Je vind daar het Museum Joure, hier kom je in de wereld van Douwe Egbert en Pickwick. Maar ook kan je een kijkje nemen bij de friese klokken.

In het centrum van Joure staat dit museum en met meerdere losse gebouwen is dit een zeer veelzijdig museum. Vroeger was dit de Douwe Egberts fabriek en er is nog altijd ruimte om  te leren over de geschiedenis van koffie, zo mag je zelf je koffie malen. Je kan ook op een koffiekop plaats nemen en daarde film over het ontstaat van de fabriek en het productie proces te bekijken. De vitrines zijn gevuld met koffiepotten en serviezen die je door de jaren heen hebt kunnen sparen met de welbekende DE punten die je van de pakken af kan knippen.

Museum Joure, Koffie, Douwe Egberts, Koffiemolens
De koffiemolens zoals ze bij onze overgroot oma’s in de kast hebben gestaan. (stel ik me zo voor)

Als je een verdieping naar boven gaat kom je uit bij de thee afdeling, hier vind je ook veel serviezen. Ook voor de oorsprong van thee is aandacht. Het leukste van deze afdeling is zelf je eigen theezakje maken. Maar ook de geschiedenis van thee is interessant om te lezen.

Pichkick thee, theezakjes, joure museum
De tafel waar je een thee zakje kan maken. met keus uit 4 smaken.

Wij vervolgen onze weg naar een volgend gebouw, we moeten hiervoor naar buiten. Als we buiten zijn komen we langs een tuin met schommels. Grote schommels die boven het water langs waaien. Ik kan dit niet negeren, dus ik zweef even door de Friese frisse lucht.

Schommel, joure museum, water
De schommel die je boven het water laat zweven.

Er is veel aandacht voor de frieze klokken. In de tweede wereld oorlog is er een deel van de originele werkplaats verloren gegaan, het is nu vervangen door replica’s. Het is erg gaaf om de werkplaats te bekijken. Na het bezoek aan de werkplaats zijn we overgestoken naar een gebouw dat je kan bereiken door een bruggetje over te steken. Het museum is mooi gesitueerd. Als we, na het oversteken, het volgende gebouw binnenlopen komen we in een kopergieterij. De gemeente architect Jan Lanting ontwierp dit gebouw in 1911.

Joure Museum, Bruggetje, Drukkerij
Het gebouw waar de drukkerij in gevestigd is.

In de kopergieterij komen we allerhande voorwerpen tegen die hier gemaakt zijn, denk aan stijgbeugels en singelgespen voor de paardentuig. Maar ook voor de klokken worden hier de versiersels gemaakt. Als we doorlopen komen wij in een drukkerij, dat is echt heel gaaf. Hier kan je zelf een boekenlegger bedrukken met een mooie tekst. Ook kan je proberen om letters in spiegelbeeld goed te leggen, zodat je het ”gedrukt” zou kunnen lezen. Lastige opgave om verkeerd om te lezen.  Bij thuiskomst zag ik dat het alsnog niet klopt. De o van Jajo had anderom moeten staan volgens mij. (zie afbeelding hieronder)

Wij sluiten ons bezoek af in het bijbehorende museum café. In dit pand woonden de voormalig eigenaren van de Douwe Egberts. We nemen plaats in één van de voormalige woonkamers van de familie de Jong en drinken hier onze koffie en genieten van een stukje oranjekoek.

servies, oud, joure, museum
Mooi, zichtbaar oud, servies.

Museumjaarkaart geldig: Ja

 • Museumjaarkaant geldig: Ja
 • Toegangsprijzen: Volwassenen €4,50 – kinderen van 4 t/m 12 €2,50 – (tot 4 jr gratis)
 • Openingstijden: April t/m Oktober. Di t/m Za 10.00 – 17.00  Zondag 13.00 – 17.00
 • Toegankelijkheid:
 • Pin aanwezig: Ja
 • Honden toegestaan: Honden zijn aangelijnd welkom, behalve in de woningen.
 • Duur bezoek: Wij zijn anderhalf uur binnen geweest.
 • Voor de kinderen: De kidsroute ”Oan it wurk”. Hier kunnen de kinderen zelf ook een zakje thee maken.

 

18 gedachten over “Museum Joure

Voeg uw reactie toe

 1. Voor de tweede keer hier geweest en het mooie is dat ik dan weer dingen zie of opmerk wat me de eerste keer niet is op gevallen. Blijf het een fascinerend museum vinden. Ook prettig dat het een binnen en buiten museum is, een stukje lopen om bij het volgende huisje te komen is geen straf.
  Door de ligging van het museum, in het centrum, is het zeker de moeite om een wandeling door dit leuke stadje te maken!
  xxx

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: