Blog

Museum Joure
Gepubliceerd op: 27 juli 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Museum

Als je na je bezoek aan de spitkeet nog tijd over hebt, of als je voor langere tijd in Friesland bent, rij dan eens naar Joure. Je vind daar het Museum Joure, hier kom je in de wereld van Douwe Egbert en Pickwick. Maar ook kan je een kijkje nemen bij de friese klokken.

In het centrum van Joure staat dit museum en met meerdere losse gebouwen is dit een zeer veelzijdig museum. Vroeger was dit de Douwe Egberts fabriek en er is nog altijd ruimte om  te leren over de geschiedenis van koffie, zo mag je zelf je koffie malen. Je kan ook op een koffiekop plaats nemen en daarde film over het ontstaat van de fabriek en het productie proces te bekijken. De vitrines zijn gevuld met koffiepotten en serviezen die je door de jaren heen hebt kunnen sparen met de welbekende DE punten die je van de pakken af kan knippen.

Museum Joure, Koffie, Douwe Egberts, Koffiemolens

De koffiemolens zoals ze bij onze overgroot oma’s in de kast hebben gestaan. (stel ik me zo voor)

Als je een verdieping naar boven gaat kom je uit bij de thee afdeling, hier vind je ook veel serviezen. Ook voor de oorsprong van thee is aandacht. Het leukste van deze afdeling is zelf je eigen theezakje maken. Maar ook de geschiedenis van thee is interessant om te lezen.

Pichkick thee, theezakjes, joure museum

De tafel waar je een thee zakje kan maken. met keus uit 4 smaken.

Wij vervolgen onze weg naar een volgend gebouw, we moeten hiervoor naar buiten. Als we buiten zijn komen we langs een tuin met schommels. Grote schommels die boven het water langs waaien. Ik kan dit niet negeren, dus ik zweef even door de Friese frisse lucht.

Schommel, joure museum, water

De schommel die je boven het water laat zweven.

Er is veel aandacht voor de frieze klokken. In de tweede wereld oorlog is er een deel van de originele werkplaats verloren gegaan, het is nu vervangen door replica’s. Het is erg gaaf om de werkplaats te bekijken. Na het bezoek aan de werkplaats zijn we overgestoken naar een gebouw dat je kan bereiken door een bruggetje over te steken. Het museum is mooi gesitueerd. Als we, na het oversteken, het volgende gebouw binnenlopen komen we in een kopergieterij. De gemeente architect Jan Lanting ontwierp dit gebouw in 1911.

Joure Museum, Bruggetje, Drukkerij

Het gebouw waar de drukkerij in gevestigd is.

In de kopergieterij komen we allerhande voorwerpen tegen die hier gemaakt zijn, denk aan stijgbeugels en singelgespen voor de paardentuig. Maar ook voor de klokken worden hier de versiersels gemaakt. Als we doorlopen komen wij in een drukkerij, dat is echt heel gaaf. Hier kan je zelf een boekenlegger bedrukken met een mooie tekst. Ook kan je proberen om letters in spiegelbeeld goed te leggen, zodat je het ”gedrukt” zou kunnen lezen. Lastige opgave om verkeerd om te lezen.  Bij thuiskomst zag ik dat het alsnog niet klopt. De o van Jajo had anderom moeten staan volgens mij. (zie afbeelding hieronder)

Wij sluiten ons bezoek af in het bijbehorende museum café. In dit pand woonden de voormalig eigenaren van de Douwe Egberts. We nemen plaats in één van de voormalige woonkamers van de familie de Jong en drinken hier onze koffie en genieten van een stukje oranjekoek.

servies, oud, joure, museum

Mooi, zichtbaar oud, servies.

Museumjaarkaart geldig: Ja

 • Museumjaarkaant geldig: Ja
 • Toegangsprijzen: Volwassenen €4,50 – kinderen van 4 t/m 12 €2,50 – (tot 4 jr gratis)
 • Openingstijden: April t/m Oktober. Di t/m Za 10.00 – 17.00  Zondag 13.00 – 17.00
 • Toegankelijkheid:
 • Pin aanwezig: Ja
 • Honden toegestaan: Honden zijn aangelijnd welkom, behalve in de woningen.
 • Duur bezoek: Wij zijn anderhalf uur binnen geweest.
 • Voor de kinderen: De kidsroute ”Oan it wurk”. Hier kunnen de kinderen zelf ook een zakje thee maken.

 

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 145 andere abonnees

Geef een reactie

16 Reacties

 1. Jelly Bijker

  Voor de tweede keer hier geweest en het mooie is dat ik dan weer dingen zie of opmerk wat me de eerste keer niet is op gevallen. Blijf het een fascinerend museum vinden. Ook prettig dat het een binnen en buiten museum is, een stukje lopen om bij het volgende huisje te komen is geen straf.
  Door de ligging van het museum, in het centrum, is het zeker de moeite om een wandeling door dit leuke stadje te maken!
  xxx

  Antwoord
 2. verawandelt

  Dag Jeanine, wat een mooie onontdekte musea heeft Nederland toch! Wat een fraaie blog met plaatjes van foto’s. Fijn weekend alvast. Groeten Vera

  Antwoord
 3. Andrea De jong

  Wat een leuk museum! En doe schommel had ik zelf ook niet kunnen weerstaan. Als ik in de buurt kom ga ik er zeker heen.

  Antwoord
 4. Nicole Orriëns

  Wauw, die schommel! Daar zou ik echt graag eens op zitten. Dit ga ik zeker onthouden.

  Antwoord
 5. Mirjam Klever-Bouhuijzen

  Lijkt mij een leuk museum om te combineren met een wandeling in en om Joure. Mooie foto’s en leuk zo’n eigen gemaakte boekenlegger !!

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Dank voor je reactie. Gaaf he, zo’n boekenlegger. Die blijft speciaal.

   Antwoord
 6. Evi Colson

  Hele mooie foto’s ! Ik ben nog nooit in Friesland geweest, maar dit museum zou ik wel eens willen bezoeken.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   De rest van Friesland is ook echt prachtig! Echt een bezoekje waard. Maar ik heb hetzelfde met Zeeland, ook nog nooit geweest.

   Antwoord
 7. missk510

  zo’n leuke blogpost. Echt een fijn museum. Ben er zelf nog niet geweest maar mocht ik ooit in de buurt zijn is het zeker een goeie om eens te bezoeken. De schommel is heerlijk 🙂

  Antwoord
 8. Gabriëlle

  Leuk, wat een fijn museum! Ik had er nog nooit van gehoord, oeps. Ik zou echt uren op die schommel kunnen blijven zitten, erg gaaf 🙂

  Antwoord
 9. maaikelut

  Hahaha, na het lezen van je artikel heb ik meteen zin gekregen in koffie. #verslaafd

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Noordelijk Scheepvaartmuseum – Groningen – jajofotografie - […] In een prachtig pand in hartje Groningen zit het scheepvaartmuseum. Het gebouw heeft aan de voorkant grote rode luiken…
 2. Jaaroverzicht Musea – jajofotografie - […] Het hele verhaal : Museum Joure […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
Gastblog: Het huis verbouwen – Yamie Sparidaans

Gastblog: Het huis verbouwen – Yamie Sparidaans

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest