Blog

Openluchtmuseum De spitkeet – Harkema
Gepubliceerd op: 21 juli 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Museum

We stappen terug in de tijd. 1850 – 1950 een wandeling door een eeuw heen. Hoe de mensen in Friesland leefden kan je hier ervaren, het waren barre tijden. Dit openluchtmuseum heeft een oppervlakte van 4 hectare. Middels een plattegrond loop je een mooie route langs huizen, water en boomgaarden.

Tijdens ons bezoek was het niet echt openluchtmuseumweer namelijk regen, klapje onweer erbij echt herfst in de zomer (wie vaker mijn blog bezoekt weet dat dit bijna bij mij hoort..) (piepklein) voordeeltje; het was lekker rustig. Wat heel vriendelijk was, wij kregen een paraplu mee voor onderweg. Dat is service!

De spitkeet harkema, Malmolen gebouw voor arme gezinnen

Malmolen werd gebruikt om arme gezinnen in onder te brengen.

De Malmolen is het eerste huis wat wij bekeken op de route. Wat mij meteen opviel waren de echte(!) geraniums voor de ramen. Dat blijkt door het hele museum zo te zijn. Ik vind dat zo knap om deze allemaal mooie in de bloei te houden. Dit gezegd hebbende ziet het er binnen ook erg mooi uit, de wetenschap dat je in deze ruimte van 4 bij 4 moest wonen met je gezin maakt het enigszins benauwd. Met 2 man was het al redelijk vol. En in 1928 waren de gezinnen vast groter dan vandaag.

Sunlightzeep, emaille, de spitkeet

Mooi stilleven in één van de huizen.

Als wij doorlopen komen wij aan bij een holwoning, over benauwd gesproken, dit is echt armoede, het verhaal verteld dat rond 1900 zo geleefd werd. De holwoning die we hier zien heeft nog ramen, maar dat was vroeger niet altijd het geval. Het was er donker, vochtig en heel klein. Ook staat er, een eindje verderop, een baarhuisje. In dit huis werd de baar bewaard. Ook andere ”gereedschappen” voor een uitvaart werden hier opgeslagen. Ook werd de overledene hier opgebaard, vaak omdat deze persoon een besmettelijke ziekte had. In het Groningse Opende staat het origineel nog steeds.

Holwoning in Harkema, openluchtmuseum de Spitkeet.

Holwoning uit 1900. Zelfs met ramen kan je binnen geen hand voor ogen zien.

Na de oorlog in 1945 ontstond er woning schaarste, zeker in het grensgebied van Groningen en Friesland was de nood hoog. Om dan toch een woning te kunnen betrekken na het huwelijk werd er, als het erf groot genoeg was, een kippenhok omgebouwd tot woning. Zo hadden de jonge gezinnen een plek om zelfstandig en gratis te wonen op het erf van de ouders. Dit zogenoemde pikehok voelde mij best behaaglijk aan, het was nog steeds armoedig natuurlijk, maar wel knus en gezellig.

Openluchtmuseum, pikehok, 1945 in gebruik

Het Pikehok dat na 1945 werd gebruikt.

Douwe Egberts, Potjes, Blikken, pikehok, harkema

De potjes en koffie op het plankje boven de gootsteen in het Pikehok.

Aan het einde van de route kom je nog door fruithof, een mooie boomgaard met hoogstambomen, deze zijn later in de tijd vervangen voor laagstambomen. Die laagstambomen zijn makkelijker te plukken. Er hingen toen wij er waren al mooie appels en pruimen aan. De oogst zal wel goed zijn dit jaar.

Appelboom, Fruithof, Harkema

Appel in de maak.

Wij hebben in de schaapskooi, het begin- en eindstation van het museum, een heerlijk kopje koffie gedronken. Hier hebben ze ook een Rust.nl zoals ik ook beschreef in mijn blog tips voor twente . Wij hebben genoten van een heerlijk kopje koffie met appelgebak, dit kan je ook nuttigen als je langs fietst of wandelt zonder het museum te bezoeken. Er is ook een leuke museumshop waar je een aandenken kan kopen.


 • Museumjaarkaart geldig: Ja
 • toegangsprijzen: Volwassenen €4,50 – kinderen van 4 t/m 12 €2,50 – (tot 4 jr gratis)
 • Openingstijden: April t/m oktober. Di t/m Za 10.00 – 17.00  Zondag 13.00 – 17.00
 • Toegankelijkheid: informatie over toegankelijkheid
 • Pin aanwezig: Ja
 • Honden toegestaan: Honden zijn aangelijnd welkom, behalve in de woningen.
 • Duur bezoek: wij zijn anderhalf uur binnen geweest.
 • Voor de kinderen: speeltuinen onderweg.
harkema, openlucht museum

Fietsen

 

 

 

 

 

 

 

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 145 andere abonnees

Geef een reactie

8 Reacties

 1. verawandelt

  Dag Jeanine, Harkema is dichtbij Buitenpost dat ik goed ken. Zelf ben ik hier nog nooit geweest, maar lijkt me zeer het bezoeken waard na het lezen van jouw blog. Wat een prachtige sfeerfoto’s weer. Fijn weekend. Groetjes Vera

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Dat klopt Vera, het ligt vlak bij elkaar inderdaad. Hopelijk zal een bezoek je bevallen. Fijn weekend. Groetjes Jeanine.

   Antwoord
 2. Linda

  Leuke blog weer Jeanine! Openluchtmuseum, altijd interessant.

  Antwoord
 3. De Gans (Marije)

  Wat weer een top tip aan het begin van de vakantie ☺☺ Dank je wel! X

  Antwoord
 4. natuurfreak

  Mooie foto’s en heel veel goede informatie.Wat een knap museum.Nooit geweten dat dit bestond

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Museum Joure – jajofotografie - […] je na je bezoek aan de spitkeet nog tijd over hebt, of als je voor langere tijd in Friesland…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
Gastblog: Het huis verbouwen – Yamie Sparidaans

Gastblog: Het huis verbouwen – Yamie Sparidaans

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest