Blog

Codename Energy – Assen
Gepubliceerd op: 12 juli 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Museum

Hoeveel fossiele brandstof is er nog? Hoe was dat vroeger. Wat doen we nu? en hoe zal het ”later” zijn. Op deze vragen krijg je antwoord in de super interactieve tentoonstelling ” Codename Energy ”.

Speciaal voor jong, maar zeker ook goed voor oud. Hier word je bewust gemaakt hoe wij omgaan met energie. Bij binnenkomst word je hartelijk welkom geheten door twee laboranten die je graag meenemen door het energy lab. gedurende je bezoek moet je raadsels oplossen, kan je bellen met het verleden en een kijkje nemen in de toekomst. Als je dit allemaal goed doet krijg je codes, die kan je opschrijven in je speciale boekje die je ontvangt bij binnenkomst.

ouderwese telefoon, codename energy, Assen

Met deze tijdtelefoon bel je met 1950.

Bel eens met het verleden, je hoort via de tijdtelefoon hoe het leven met energie in 1950 was, maar ook hoe het er in 1990 aan toe ging. Ook kan je via de tijdlijn die aan de muur hangt, een goed beeld krijgen hoe het verloop is gegaan. Er is ruim aandacht voor de geschiedenis in Drenthe, Bijvoorbeeld het turf afgraven, zoals ze ook in het Veenpark doen. De kinderen in die tijd werkten al op jonge leeftijd in het veen.

Onderweg kwamen wij groene en blauwe buis uiteinden tegen. Het begin hadden we even gemist, maar het werd al snel duidelijk dat wij op afstand met elkaar konden communiceren, dit leek ons ook wel handig voor in huis. Groen voor de badkamer, blauw voor de bijkeuken.

Communicatie systeem, code neem energy, drents museum

Het begin van het communicatie systeem.

De spellen werden door manlief met veel plezier gedaan, niet eens in 1x foutloos. Dus lijkt het voor mij ook leerzaam voor de ”oudere” mens. Je word echt even met de neus op de feiten gedrukt. Welke energievormen zijn er. Hoe, welke en hoeveel gebruiken we nu echt? Na het (uiteindelijk) goed invullen kregen we weer een stukje code.

Codename energy, Drents museum, enegrie,

Op deze interactieve tafel kom je erachter, welke en hoeveel energie we gebruiken.

Nu er in Frankrijk weer gefietst word is het ”wattage trappen” ook weer aan de orde van de dag. Ze hadden een erg mooi en sprekend voorbeeld over het wattages fietsen. Je kan hier je eigen kracht ook nog even meten, wij waren hier echt goed als team! (vonden we zelf…) De bovenbenen van deze baanwielrenner zijn echt enorm, echter kreeg hij met erg veel moeite een broodrooster aan de praat. Kan je nagaan hoeveel energie dat vraagt.

wattage fietsen, drents museum, codename energy

700 watt kunnen fietsen, kijk eens naar de bovenbenen.

Aan het einde van de expo mag je je verzamelde codes ingeven en komt er nog een wijze les van de laboranten. Ik ga niks weggeven, die code mag je zelf kraken!

Deze expositie is goed te combinerem met ” The Great Liao” Daar is een familieroute aanwezig.

Wij bevelen deze expositie echt aan, aan gezinnen met kind(eren), de kids zijn bezig en leren er veel. Het stukje geschiedenis in combinatie met de toekomst maakt deze tentoonstelling erg compleet.  Ook voor de ouders gaat er vast een lichtje branden.

 • Museumjaarkaart geldig: Ja
 • Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur
  in de zomervakantie ook open op maandag 10, 17, 24 en  31 juli + 7, 14, 21, 28 augustus
 • Toegankelijkheid: Uitgebreide info >> Toegankelijkheid
 • Pin aanwezig: Ja
 • Honden toegestaan: Geregistreerde hulp- en geleidehonden zijn van harte welkom in het museum.
 • Duur bezoek: vergeten bij te houden..
 • Voor de ouders: Het plezier van de kinderen. 😉

 

 

 

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 144 andere abonnees

Geef een reactie

2 Reacties

 1. verawandelt

  Dag Jeanine, wat heeft het Drents museum veel te bieden. Moet ik zeker eens gaan bezoeken als ik in de buurt van assen ben. Groeten Vera

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. De Museum Tag – jajofotografie - […] Drents museum vind ik erg leuk. Momenteel kan je “The great Liao” bezoeken. Maar ook Codename Energy, speciaal voor…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Het boek van Marleen Hartog draagt de titel Skoftig, dat woord is in 2014 gekozen tot mooiste woord in het West-Fries, Skoftig. De betekenis is vet, cool of tof. Een positieve krachtterm dus. Skoftig is de eerste thriller van de in West Friesland geboren Marleen...

Lees meer
Persoonlijke update deel III

Persoonlijke update deel III

Tja, deze persoonlijke update had ik met alle liefde niet gescheven. Maar helaas kamp ik exact vandaag 6 maanden met de gevolgen van een herseschudding. Wat die gevolgen zijn? Ik neem je mee in mijn opgelopen schade & herstel. Er zijn inmiddels dagen waarvan ik...

Lees meer
Esmeer – Bos van de toekomst

Esmeer – Bos van de toekomst

Tussen Huis ter Heide & Veenhuizen in de kop van Drenthe ligt aan de stille kant van de Kolonievaart de wandeling Esmeer, als je met de auto komt ben je een paar 100 meter te gast op het fietspad, houd hier rekening mee. Het is een korte wandeling van 3km. Maar...

Lees meer

Pin It on Pinterest