Blog

The Great Liao – Assen
Gepubliceerd op: 7 juli 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Museum

In het Drents museum is een zeer bijzondere expositie neergestreken. The Great Liao, afkomstig uit de nomadendynastie uit Mongolië.  Voor het eerst in de geschiedenis zijn deze schatten te zien op Nederlandse bodem. Tot 29 oktober kun je de expositie in Assen bekijken.

Bij binnenkomst was mijn eerste reactie ”wow”…  Nadat je de geblindeerde deuren passeert komt The Great Liao meteen op je af, zowel de vloer als de muur maken grote indruk. Even moet ik wennen aan alles, het is super mooi gedaan, je loopt echt een andere wereld binnen.

The great Liao, expositie, Drents Museum

De entree van de expositie

 

Wat begon als kleine nederzetting langs de Liao rivier, groeide door de jaren heen uit naar een dynastie van immense omvang. Door handel en verdragen met naast gelegen volken groeide de nomadenstam door en door, totdat hele delen van centraal Azië in handen was van deze stam. Je kunt spreken van een echt imperium.

Alle voorwerpen die te zien zijn, zijn bijzondere vondsten. Veel van de voorwerpen zijn terug gevonden in graftombes. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is het gouden masker van prinses Chen, zij stierf in 1018 op 17 jarige leeftijd. Zij kreeg een gouden masker om aan te geven wat haar status binnen de Liao dynastie was. Ook bestond er een aparte administratie voor het Noorden hier woonden voornamelijk de steppebewoners en nomaden, terwijl het zuiden door Chinese boeren en handelaren werd bevolkt.

Overzicht van The Great Liao, Drents museum, Assen

Overzicht van de tentoonstelling

 

Naast het masker is er nog een pronkstuk, je kan ook binnenstappen in een graftombe, deze is nagemaakt en heel gaaf uitgevoerd in deze expositie. Je moet het meemaken om het te ervaren. Deze graftombe is van de Zhang-familie uit Xuanhua. Deze is in goede staat terug gevonden bij opgravingen. De muurschilderingen zijn echt een lust voor het oog.

Muurtekening, Drentsmuseum, Assen

Muurtekeningen van de graftombes

De expositie bezoeken kan nog t/m 29 oktober 2017

 • Museumjaarkaart geldig: Ja
 • Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur
  in de zomervakantie ook open op maandag 10, 17, 24 en  31 juli + 7, 14, 21, 28 augustus
 • Toegankelijkheid: Uitgebreide info >> Toegankelijkheid
 • Pin aanwezig: Ja
 • Honden toegestaan: Geregistreerde hulp- en geleidehonden zijn van harte welkom in het museum.
 • Duur bezoek: ongeveer 1 uur.
 • Voor de kinderen: Zie afbeelding.
Familierroute in het drets museum, The great liao expositie

Er is een familieroute, zodat ook de kinderen op leuke manieren leren over de Liao dynastie

 

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 146 andere abonnees

Geef een reactie

5 Reacties

 1. Jelly Bijker

  Lijkt me erg leuk, dacht in eerste instantie ga ik hier naar toe..na het lezen denk ik, hier moet ik heen!!

  Antwoord
 2. Door Suzanne

  Ziet er interessant uit. Tijd om weer eens een bezoekje te brengen aan het Drents Museum .

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Leuk, er zijn leuke tentoonstelling op dit moment. Zeker de moeite waard.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Codename Energy – Assen – jajofotografie - […] expositie is goed te combinerem met ” The Great Liao” Daar is een familieroute […]
 2. Welkom in Assen – Tag – jajofotografie - […] Het mooiste gebouw is het Drents Museum. Het staat prachtig op de brink, er zijn onlangs bankjes en nieuwe…
 3. Tips voor Drenthe – jajofotografie - […] in over Assen. Je kan het Drents Museum bezoeken. Momenteel is hier een mooie expositie te zien. The Great…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Een muur verven in de bijkeuken

Een muur verven in de bijkeuken

Een muur verven klinkt niet als een enorme klus. Dat is het ook bepaald niet, maar ik had het ook nog nooit gedaan. Ik voel mij net Pippi Langkous; “ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik dat wel kan.” Om te kunnen beginnen.. De voorbereidingen zijn al...

Lees meer
Boterkoek van Abel Bakt.

Boterkoek van Abel Bakt.

Abel Bakt brengt geluk in de brievenbus! Wat een fijne verrassing om een boterkoek uit de brievenbus te halen.Na mijn revalidatie-dag kom ik moe thuis, het is intens om jezelf opnieuw te leren kennen en te ontdekken wat wel en niet kan. Uit gewoonte kijk ik in de...

Lees meer
Gastblog Pettercreations – Het atelier van Tamara

Gastblog Pettercreations – Het atelier van Tamara

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest