Blog

The Great Liao – Assen
Gepubliceerd op: 7 juli 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Museum

In het Drents museum is een zeer bijzondere expositie neergestreken. The Great Liao, afkomstig uit de nomadendynastie uit Mongolië.  Voor het eerst in de geschiedenis zijn deze schatten te zien op Nederlandse bodem. Tot 29 oktober kun je de expositie in Assen bekijken.

Bij binnenkomst was mijn eerste reactie ”wow”…  Nadat je de geblindeerde deuren passeert komt The Great Liao meteen op je af, zowel de vloer als de muur maken grote indruk. Even moet ik wennen aan alles, het is super mooi gedaan, je loopt echt een andere wereld binnen.

The great Liao, expositie, Drents Museum

De entree van de expositie

 

Wat begon als kleine nederzetting langs de Liao rivier, groeide door de jaren heen uit naar een dynastie van immense omvang. Door handel en verdragen met naast gelegen volken groeide de nomadenstam door en door, totdat hele delen van centraal Azië in handen was van deze stam. Je kunt spreken van een echt imperium.

Alle voorwerpen die te zien zijn, zijn bijzondere vondsten. Veel van de voorwerpen zijn terug gevonden in graftombes. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is het gouden masker van prinses Chen, zij stierf in 1018 op 17 jarige leeftijd. Zij kreeg een gouden masker om aan te geven wat haar status binnen de Liao dynastie was. Ook bestond er een aparte administratie voor het Noorden hier woonden voornamelijk de steppebewoners en nomaden, terwijl het zuiden door Chinese boeren en handelaren werd bevolkt.

Overzicht van The Great Liao, Drents museum, Assen

Overzicht van de tentoonstelling

 

Naast het masker is er nog een pronkstuk, je kan ook binnenstappen in een graftombe, deze is nagemaakt en heel gaaf uitgevoerd in deze expositie. Je moet het meemaken om het te ervaren. Deze graftombe is van de Zhang-familie uit Xuanhua. Deze is in goede staat terug gevonden bij opgravingen. De muurschilderingen zijn echt een lust voor het oog.

Muurtekening, Drentsmuseum, Assen

Muurtekeningen van de graftombes

De expositie bezoeken kan nog t/m 29 oktober 2017

 • Museumjaarkaart geldig: Ja
 • Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur
  in de zomervakantie ook open op maandag 10, 17, 24 en  31 juli + 7, 14, 21, 28 augustus
 • Toegankelijkheid: Uitgebreide info >> Toegankelijkheid
 • Pin aanwezig: Ja
 • Honden toegestaan: Geregistreerde hulp- en geleidehonden zijn van harte welkom in het museum.
 • Duur bezoek: ongeveer 1 uur.
 • Voor de kinderen: Zie afbeelding.
Familierroute in het drets museum, The great liao expositie

Er is een familieroute, zodat ook de kinderen op leuke manieren leren over de Liao dynastie

 

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 144 andere abonnees

Geef een reactie

5 Reacties

 1. Jelly Bijker

  Lijkt me erg leuk, dacht in eerste instantie ga ik hier naar toe..na het lezen denk ik, hier moet ik heen!!

  Antwoord
 2. Door Suzanne

  Ziet er interessant uit. Tijd om weer eens een bezoekje te brengen aan het Drents Museum .

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Leuk, er zijn leuke tentoonstelling op dit moment. Zeker de moeite waard.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Codename Energy – Assen – jajofotografie - […] expositie is goed te combinerem met ” The Great Liao” Daar is een familieroute […]
 2. Welkom in Assen – Tag – jajofotografie - […] Het mooiste gebouw is het Drents Museum. Het staat prachtig op de brink, er zijn onlangs bankjes en nieuwe…
 3. Tips voor Drenthe – jajofotografie - […] in over Assen. Je kan het Drents Museum bezoeken. Momenteel is hier een mooie expositie te zien. The Great…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Het boek van Marleen Hartog draagt de titel Skoftig, dat woord is in 2014 gekozen tot mooiste woord in het West-Fries, Skoftig. De betekenis is vet, cool of tof. Een positieve krachtterm dus. Skoftig is de eerste thriller van de in West Friesland geboren Marleen...

Lees meer
Persoonlijke update deel III

Persoonlijke update deel III

Tja, deze persoonlijke update had ik met alle liefde niet gescheven. Maar helaas kamp ik exact vandaag 6 maanden met de gevolgen van een herseschudding. Wat die gevolgen zijn? Ik neem je mee in mijn opgelopen schade & herstel. Er zijn inmiddels dagen waarvan ik...

Lees meer
Esmeer – Bos van de toekomst

Esmeer – Bos van de toekomst

Tussen Huis ter Heide & Veenhuizen in de kop van Drenthe ligt aan de stille kant van de Kolonievaart de wandeling Esmeer, als je met de auto komt ben je een paar 100 meter te gast op het fietspad, houd hier rekening mee. Het is een korte wandeling van 3km. Maar...

Lees meer

Pin It on Pinterest