The Great Liao – Assen

In het Drents museum is een zeer bijzondere expositie neergestreken. The Great Liao, afkomstig uit de nomadendynastie uit Mongolië.  Voor het eerst in de geschiedenis zijn deze schatten te zien op Nederlandse bodem. Tot 29 oktober kun je de expositie in Assen bekijken.

Bij binnenkomst was mijn eerste reactie ”wow”…  Nadat je de geblindeerde deuren passeert komt The Great Liao meteen op je af, zowel de vloer als de muur maken grote indruk. Even moet ik wennen aan alles, het is super mooi gedaan, je loopt echt een andere wereld binnen.

The great Liao, expositie, Drents Museum
De entree van de expositie

 

Wat begon als kleine nederzetting langs de Liao rivier, groeide door de jaren heen uit naar een dynastie van immense omvang. Door handel en verdragen met naast gelegen volken groeide de nomadenstam door en door, totdat hele delen van centraal Azië in handen was van deze stam. Je kunt spreken van een echt imperium.

Alle voorwerpen die te zien zijn, zijn bijzondere vondsten. Veel van de voorwerpen zijn terug gevonden in graftombes. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is het gouden masker van prinses Chen, zij stierf in 1018 op 17 jarige leeftijd. Zij kreeg een gouden masker om aan te geven wat haar status binnen de Liao dynastie was. Ook bestond er een aparte administratie voor het Noorden hier woonden voornamelijk de steppebewoners en nomaden, terwijl het zuiden door Chinese boeren en handelaren werd bevolkt.

Overzicht van The Great Liao, Drents museum, Assen
Overzicht van de tentoonstelling

 

Naast het masker is er nog een pronkstuk, je kan ook binnenstappen in een graftombe, deze is nagemaakt en heel gaaf uitgevoerd in deze expositie. Je moet het meemaken om het te ervaren. Deze graftombe is van de Zhang-familie uit Xuanhua. Deze is in goede staat terug gevonden bij opgravingen. De muurschilderingen zijn echt een lust voor het oog.

Muurtekening, Drentsmuseum, Assen
Muurtekeningen van de graftombes

De expositie bezoeken kan nog t/m 29 oktober 2017

  • Museumjaarkaart geldig: Ja
  • Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur
    in de zomervakantie ook open op maandag 10, 17, 24 en  31 juli + 7, 14, 21, 28 augustus
  • Toegankelijkheid: Uitgebreide info >> Toegankelijkheid
  • Pin aanwezig: Ja
  • Honden toegestaan: Geregistreerde hulp- en geleidehonden zijn van harte welkom in het museum.
  • Duur bezoek: ongeveer 1 uur.
  • Voor de kinderen: Zie afbeelding.
Familierroute in het drets museum, The great liao expositie
Er is een familieroute, zodat ook de kinderen op leuke manieren leren over de Liao dynastie

 

8 gedachten over “The Great Liao – Assen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: