Blog

Filters voor mijn camera
Gepubliceerd op: 8 juni 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: fotografie

Twijfelen over de aanschaf van een hele nieuwe lens, wel doen, niet doen… piekerpieker!

De oplossing bleek heel simpel. De tip kwam naar mij toe tijdens mijn fotocursus. Als je twijfelt over een aanschaf van een dure lens, probeer het dan eens met een filter. Het effect komt in de buurt van een lens alleen is dit veel goedkoper. Zo kan je in alle rust uitproberen of het wat is.

Inmiddels heb ik de daad bij het woord gevoegd, ik heb 3 soorten macrofilters gekocht van het merk Hoya. Ik kan ze rechtstreeks op mijn 55 – 210mm lens schroeven en doormiddel van een verloopring kan ik ze ook op mijn 16 – 50 mm lens gebruiken. Ik betaalde voor een set van drie filter €45,- aanzienlijk goedkoper dan een nieuwe lens.

Ze zitten in een heel mooi beschermhoesje die precies in mijn fotocamera-tas past. Nu heb ik er nog maar even mee geprutst. Maar het werkt wel erg tof moet ik zeggen. De drie filter die ik nu heb zijn de +1 , +2 en +4. Er zijn nog 2 soorten te verkrijgen maar ik laat het eerst hierbij.

Close up van de Hibiscus in de tuin

Close up van de Hibiscus in de tuin

In het doosje van deze filters zat een boekje met welke filters er nog meer te krijgen zijn. Ik had dat boekje natuurlijk beter dicht kunnen laten. Je word er wel hebberig van. Een hele donkere filter (zogenoemde ND filters) zorgt bijvoorbeeld dat je een langere sluitertijd kan gebruiken zonder dat de foto overbelicht raakt. Yes, please!

macrofilter gebruikt bij de hibiscus

Close up van de hibiscus

macrofilters, hoya, closeup fotografie

Dit zijn de 3 filters. In een bewaar mapje.

Macro foto van de Geranium in onze tuin

Macro van de Geranium in onze tuin

Onlangs maakte ik een foto (hieronder) met de grijs verloopfilter die ik al tijden in mijn tas meesleep. Dat effect is ook zo te gek. ”gewoon doen” is het antwoord dus. Er volgen binnenkort vast meer filters in de collectie. Of ik elk geval wat foto’s gemaakt met de macro filters.

Hebben jullie filters voor de camera? Zoja, welke en waarom? Tips zijn welkom.

Grijsverloopfilter bij de tulpenvelden in de Noordoostpolder

Grijs verloopfilter bij de tulpenvelden in de Noordoostpolder.

Test, macrofilter, aarbei

Aardbei is ook een mooi testfruitje voor de macrofilter.

 

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 146 andere abonnees

Geef een reactie

8 Reacties

 1. Angelina

  Wat goed dat je je op deze manier kan uitleven met de verschillende soorten lezen.. met een leuk restultaat! Kan me echt voorstellen dat je er hebberig van word!

  Antwoord
 2. Stien den Braber

  Mooie foto’s! Is dat geen gedoe, om steeds te wisselen met lenzen? Of besluit je gewoon: vandaag neem ik deze lens? Ik heb een klein cameraatje. Want dan neem ik het tenminste mee als ik onderweg ben. Ik ben dan ook geen echte fotograaf, meer een soort “plaatjesschieter”, dat is wel duidelijk.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Het wisselen van een filter is bijna geen werk. Ook een lens is net zo makkelijk als een potje jam open draaien. (om maar een voorbeeld te noemen.) Ik was ook bang voor gedoe lastige toestanden, maar dat valt heel erg mee. Ik heb een systeemcamara, mooi compact, en fijn mee te nemen tijdens een uitje, of wandeling. Maar een compact camera heb ik ook jaren gehad, makkelijk in je jaszak. zeker waar.

   Groetjes, Jeanine.

   Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Gebruik je die vaak? Dat is mijn twijfel namelijk. Vandaar eerst de filters.

   Antwoord
 3. altijdmooiweer

  Een macrolens is echt de moeite van het investeren waard, bovendien is het een heel veelzijdige lens die je voor zoveel vormen van fotografie kunt gebruiken.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Ja, inmiddels raak ik steeds meer overtuigd. bedankt voor je reactie.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Een muur verven in de bijkeuken

Een muur verven in de bijkeuken

Een muur verven klinkt niet als een enorme klus. Dat is het ook bepaald niet, maar ik had het ook nog nooit gedaan. Ik voel mij net Pippi Langkous; “ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik dat wel kan.” Om te kunnen beginnen.. De voorbereidingen zijn al...

Lees meer
Boterkoek van Abel Bakt.

Boterkoek van Abel Bakt.

Abel Bakt brengt geluk in de brievenbus! Wat een fijne verrassing om een boterkoek uit de brievenbus te halen.Na mijn revalidatie-dag kom ik moe thuis, het is intens om jezelf opnieuw te leren kennen en te ontdekken wat wel en niet kan. Uit gewoonte kijk ik in de...

Lees meer
Gastblog Pettercreations – Het atelier van Tamara

Gastblog Pettercreations – Het atelier van Tamara

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest