Blog

Filters voor mijn camera
Gepubliceerd op: 8 juni 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: fotografie

Twijfelen over de aanschaf van een hele nieuwe lens, wel doen, niet doen… piekerpieker!

De oplossing bleek heel simpel. De tip kwam naar mij toe tijdens mijn fotocursus. Als je twijfelt over een aanschaf van een dure lens, probeer het dan eens met een filter. Het effect komt in de buurt van een lens alleen is dit veel goedkoper. Zo kan je in alle rust uitproberen of het wat is.

Inmiddels heb ik de daad bij het woord gevoegd, ik heb 3 soorten macrofilters gekocht van het merk Hoya. Ik kan ze rechtstreeks op mijn 55 – 210mm lens schroeven en doormiddel van een verloopring kan ik ze ook op mijn 16 – 50 mm lens gebruiken. Ik betaalde voor een set van drie filter €45,- aanzienlijk goedkoper dan een nieuwe lens.

Ze zitten in een heel mooi beschermhoesje die precies in mijn fotocamera-tas past. Nu heb ik er nog maar even mee geprutst. Maar het werkt wel erg tof moet ik zeggen. De drie filter die ik nu heb zijn de +1 , +2 en +4. Er zijn nog 2 soorten te verkrijgen maar ik laat het eerst hierbij.

Close up van de Hibiscus in de tuin

Close up van de Hibiscus in de tuin

In het doosje van deze filters zat een boekje met welke filters er nog meer te krijgen zijn. Ik had dat boekje natuurlijk beter dicht kunnen laten. Je word er wel hebberig van. Een hele donkere filter (zogenoemde ND filters) zorgt bijvoorbeeld dat je een langere sluitertijd kan gebruiken zonder dat de foto overbelicht raakt. Yes, please!

macrofilter gebruikt bij de hibiscus

Close up van de hibiscus

macrofilters, hoya, closeup fotografie

Dit zijn de 3 filters. In een bewaar mapje.

Macro foto van de Geranium in onze tuin

Macro van de Geranium in onze tuin

Onlangs maakte ik een foto (hieronder) met de grijs verloopfilter die ik al tijden in mijn tas meesleep. Dat effect is ook zo te gek. ”gewoon doen” is het antwoord dus. Er volgen binnenkort vast meer filters in de collectie. Of ik elk geval wat foto’s gemaakt met de macro filters.

Hebben jullie filters voor de camera? Zoja, welke en waarom? Tips zijn welkom.

Grijsverloopfilter bij de tulpenvelden in de Noordoostpolder

Grijs verloopfilter bij de tulpenvelden in de Noordoostpolder.

Test, macrofilter, aarbei

Aardbei is ook een mooi testfruitje voor de macrofilter.

 

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 144 andere abonnees

Geef een reactie

8 Reacties

 1. Angelina

  Wat goed dat je je op deze manier kan uitleven met de verschillende soorten lezen.. met een leuk restultaat! Kan me echt voorstellen dat je er hebberig van word!

  Antwoord
 2. Stien den Braber

  Mooie foto’s! Is dat geen gedoe, om steeds te wisselen met lenzen? Of besluit je gewoon: vandaag neem ik deze lens? Ik heb een klein cameraatje. Want dan neem ik het tenminste mee als ik onderweg ben. Ik ben dan ook geen echte fotograaf, meer een soort “plaatjesschieter”, dat is wel duidelijk.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Het wisselen van een filter is bijna geen werk. Ook een lens is net zo makkelijk als een potje jam open draaien. (om maar een voorbeeld te noemen.) Ik was ook bang voor gedoe lastige toestanden, maar dat valt heel erg mee. Ik heb een systeemcamara, mooi compact, en fijn mee te nemen tijdens een uitje, of wandeling. Maar een compact camera heb ik ook jaren gehad, makkelijk in je jaszak. zeker waar.

   Groetjes, Jeanine.

   Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Gebruik je die vaak? Dat is mijn twijfel namelijk. Vandaar eerst de filters.

   Antwoord
 3. altijdmooiweer

  Een macrolens is echt de moeite van het investeren waard, bovendien is het een heel veelzijdige lens die je voor zoveel vormen van fotografie kunt gebruiken.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Ja, inmiddels raak ik steeds meer overtuigd. bedankt voor je reactie.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Het boek van Marleen Hartog draagt de titel Skoftig, dat woord is in 2014 gekozen tot mooiste woord in het West-Fries, Skoftig. De betekenis is vet, cool of tof. Een positieve krachtterm dus. Skoftig is de eerste thriller van de in West Friesland geboren Marleen...

Lees meer
Persoonlijke update deel III

Persoonlijke update deel III

Tja, deze persoonlijke update had ik met alle liefde niet gescheven. Maar helaas kamp ik exact vandaag 6 maanden met de gevolgen van een herseschudding. Wat die gevolgen zijn? Ik neem je mee in mijn opgelopen schade & herstel. Er zijn inmiddels dagen waarvan ik...

Lees meer
Esmeer – Bos van de toekomst

Esmeer – Bos van de toekomst

Tussen Huis ter Heide & Veenhuizen in de kop van Drenthe ligt aan de stille kant van de Kolonievaart de wandeling Esmeer, als je met de auto komt ben je een paar 100 meter te gast op het fietspad, houd hier rekening mee. Het is een korte wandeling van 3km. Maar...

Lees meer

Pin It on Pinterest