Filters voor mijn camera

Twijfelen over de aanschaf van een hele nieuwe lens, wel doen, niet doen… piekerpieker!

De oplossing bleek heel simpel. De tip kwam naar mij toe tijdens mijn fotocursus. Als je twijfelt over een aanschaf van een dure lens, probeer het dan eens met een filter. Het effect komt in de buurt van een lens alleen is dit veel goedkoper. Zo kan je in alle rust uitproberen of het wat is.

Inmiddels heb ik de daad bij het woord gevoegd, ik heb 3 soorten macrofilters gekocht van het merk Hoya. Ik kan ze rechtstreeks op mijn 55 – 210mm lens schroeven en doormiddel van een verloopring kan ik ze ook op mijn 16 – 50 mm lens gebruiken. Ik betaalde voor een set van drie filter €45,- aanzienlijk goedkoper dan een nieuwe lens.

Ze zitten in een heel mooi beschermhoesje die precies in mijn fotocamera-tas past. Nu heb ik er nog maar even mee geprutst. Maar het werkt wel erg tof moet ik zeggen. De drie filter die ik nu heb zijn de +1 , +2 en +4. Er zijn nog 2 soorten te verkrijgen maar ik laat het eerst hierbij.

Close up van de Hibiscus in de tuin
Close up van de Hibiscus in de tuin

In het doosje van deze filters zat een boekje met welke filters er nog meer te krijgen zijn. Ik had dat boekje natuurlijk beter dicht kunnen laten. Je word er wel hebberig van. Een hele donkere filter (zogenoemde ND filters) zorgt bijvoorbeeld dat je een langere sluitertijd kan gebruiken zonder dat de foto overbelicht raakt. Yes, please!

macrofilter gebruikt bij de hibiscus
Close up van de hibiscus
macrofilters, hoya, closeup fotografie
Dit zijn de 3 filters. In een bewaar mapje.
Macro foto van de Geranium in onze tuin
Macro van de Geranium in onze tuin

Onlangs maakte ik een foto (hieronder) met de grijs verloopfilter die ik al tijden in mijn tas meesleep. Dat effect is ook zo te gek. ”gewoon doen” is het antwoord dus. Er volgen binnenkort vast meer filters in de collectie. Of ik elk geval wat foto’s gemaakt met de macro filters.

Hebben jullie filters voor de camera? Zoja, welke en waarom? Tips zijn welkom.

Grijsverloopfilter bij de tulpenvelden in de Noordoostpolder
Grijs verloopfilter bij de tulpenvelden in de Noordoostpolder.
Test, macrofilter, aarbei
Aardbei is ook een mooi testfruitje voor de macrofilter.

 

8 gedachten over “Filters voor mijn camera

Voeg uw reactie toe

 1. Mooie foto’s! Is dat geen gedoe, om steeds te wisselen met lenzen? Of besluit je gewoon: vandaag neem ik deze lens? Ik heb een klein cameraatje. Want dan neem ik het tenminste mee als ik onderweg ben. Ik ben dan ook geen echte fotograaf, meer een soort “plaatjesschieter”, dat is wel duidelijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het wisselen van een filter is bijna geen werk. Ook een lens is net zo makkelijk als een potje jam open draaien. (om maar een voorbeeld te noemen.) Ik was ook bang voor gedoe lastige toestanden, maar dat valt heel erg mee. Ik heb een systeemcamara, mooi compact, en fijn mee te nemen tijdens een uitje, of wandeling. Maar een compact camera heb ik ook jaren gehad, makkelijk in je jaszak. zeker waar.

   Groetjes, Jeanine.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: