Blog

Natura Docet Wonderyck – Denekamp
Gepubliceerd op: 1 juni 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Museum

Natura Docet Wonderryck het was zoveel meer dan wij ervan hadden verwacht. Waar je begint met het meeduiken met een torenvalk om een muis te vangen, eindig je buiten met een leuke wandeling. Alles daar tussenin gaat je zeker bijblijven.

Wat mij het meest is bijgebleven is het verhaal over Ida, een klein aapje dat in het Duitse woud leefde. Ze leerde veel dingen van haar moeder, maar vond toch op tragische wijze de dood. Na 47 miljoen jaar is ze gevonden in het kratermeer vlak bij Darmstadt (in 1983) als fossiel, een heel goed bewaard exemplaar. Eigenlijk alle gevonden fossielen uit dat gebied zijn erg goed bewaard gebleven, tot aan haren en veren aan toe. Dit is een tijdelijke expositie waar je de zakdoekjes mee mag nemen. De ogen van Ida vertederen je meteen. Het verhaal van Ida is ook te lezen in boekvorm, met illustraties van Esther van Hulsen.

Aapje Ida. Tijdelijke Expositie in Denekamp

Het grote schilderij van aapje Ida buiten bij de ingang.

Elke ruimte in dit museum heeft zijn eigen naam en invulling. Twente bij nacht klinkt spannend en donker. Een erg gave ruimte waar je dingen ziet die je overdag nooit zult zien. Ook vind je daar een 3D film, deze film is het kijken zeker waard. Je waant je midden in Twente samen met Meester Bernink. Dankzij deze Meester Bernink bestaat dit museum, hij was 1e directeur en verzamelde dieren, vlinders en fossielen uit Twente. Zijn werkkamer is nog altijd te zien. Ook alle dieren die opgezet zijn in dit museum komen van zijn hand.

De tafel in de werkamer. Natura Docet. Denekamp

De tafel in de werkkamer.

De wonderkamers zijn de kamers waar je de dieren uit Twente kan zien. Op de 2e verdieping vind je honderden bijzondere dieren uit de rest van de wereld, zoals een vogelbekdier, het vel(letje) van een slang, een poolvosje en zelfs een flamingo.

Poolvosje, en meeuw in de vitrine. Natura Docet, Wonderryck Denekamp

Poolvosje kijkt je indringend aan.

In de kamer Funky Forrest komt het kind in jezelf naar boven. Hier is een interactief bos, doormiddel van verplaatsbare boomstammen op de grond kan jij het watertoevoer verzorgen voor het bos. Als je dit goed doet gaat het bos leven, groeien en bloeien. Tijdens ons bezoek waren er geen kinderen en durfden wij wel een spelletje te doen.

Funky Forrest in Wonderryck. Speciaal voor de kinderen.

De boomstammen houden het water tegen. Maar kunnen ook zorgen voor een goede richting.

Nadat wij binnen alles bekeken hadden lonkte de tuin. Daar loopt een route langs de verschillende facetten van het Twentse land. Zo ligt er een levende eikenboom plat over een beekje. Je komt langs de Es en je kan op visite bij de bijen. De stapstenen in het water aan het begin van de route zorgde bij manlief voor plezier. Het museum café is vrij te bezoeken, je kan genieten van een lekker gebakje of lunch. De kinderen kunnen met schepnetjes op avontuur gaan in het bijgelegen watertje. Ook kan je de wandeling in de tuin maken.

Stapstenen vennetje, Natura Docet. Denekamp

Manlief trotseert de stapstenen in het vennetje.

 

 • Museumjaarkaart: Ja
 • Openingstijden en prijzen: klik hier
 • Toegankelijkheid: Rolstoeltoegankelijk en lift aanwezig.
 • Pin aanwezig: Ja
 • Honden toegestaan: ? Kan het nergens vinden.
 • Duur bezoek: ruim 1 uur, de wandeling duurde bij ons 3 kwartier.
Ratje in het Natura Docet.

Hallo…

Zeehond hangt in het Natura Docet.

Ook zijn er verschillende waterdieren te zien

 

 

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 145 andere abonnees

Geef een reactie

6 Reacties

 1. Jelly Bijker

  Erg leuk uitstapje, voor groot en klein. De belevingstuin was voor mij een welkome verrassing. Totaal niet verwacht een zo’n leuk museum in het prachtige Denekamp!

  Antwoord
 2. verawandelt

  Dag Jeanine, wat een ontroerend verhaal en een verrassend museum. Groeten Vera

  Antwoord
 3. Linda

  Leuke blog weer Jeanine! Het lijkt me een heel interessant museum!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tips voor Twente (2) – jajofotografie - […] Natura docet wonderryck Twente in Denekamp. Ontmoet hier dieren uit de wildernis ga terug naar de oerknal of beleef…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Gastblog – Monique, interieur @Bij_Spiertjes_Thuis.

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest