Openluchtmuseum – Ootmarsum.

Ondek het Land van Heeren & Boeren, dat is wat je kan doen in het Openluchtmuseum in Ootmarsum. Laat dit nou het soort museum zijn wat ik graag bezoek, zeker bij mooi weer. Lekker buiten, boerderijen bezoeken, schuren bekijken en beleven hoe het 100 jaar geleden was in Twente.

In de smederij krijg je een indruk van het werk wat er verzet moest worden. Niet alleen door de mens maar ook zeker door de dieren. Die hadden het 100 jaar geleden ook zwaar. Dat weet ik omdat wij bij binnenkomst een audiotour mee kregen, op z’n twents heet dat : Luusterkeske (veel mooier natuurlijk!)

Openluchtmuseum, Ootmarsum, Heeren en Boeren
Overzichtje van een deel van het museum

Het Luusterkeste kan in elke boerderij, schuur of huis worden geactiveerd. Vervolgens word er een verhaal verteld over de herkomst van gezegden en spreekwoorden bijvoorbeeld. Vooral in de bakkerij vielen veel spreekwoorden op hun plek. Als je antwoord wil op de vraag waar ”het ondergeschoven kind” vandaan komt moet je zeker een bezoekje gaan brengen aan dit museum.

De ingerichte boerderijen geven je een beeld over hoe het leven er moet zijn geweest. Wij vragen ons nog wel af hoe je met 12 kinderen en 2 volwassenen kan wonen in een niet hele grote voorkamer van een boerderij. Ook de oude werktuigen, die in mijn verbeelding gebruikt zijn door de vader in huis, hebben een prominente plek in het museum.

De landbouwwerktuigen staan bij de kapschuur op een plein.
Oude werktuigen in het museum.

Als je het Luusterkeste activeert in ”het Loshoes” dan komen er weer hele andere verhalen naar voren. Spannende verhalen zijn het in ieder geval wel.

Dit museum bezoeken is een leuke start van een langer verblijf in Twente. Wij kwamen later in ons weekend in Twente namelijk een Klöpkeshoes tegen. In dit openluchtmuseum hadden wij daar al kennis mee gemaakt, het is een sober en primitief huis waar een vrouwelijk familielid van de boer in het Loshoes woonde. Dit is een tipje van de sluier, over het hele verhaal zou ik een heel blog kunnen schrijven.

Rechts het Klöpkeshoes. Op de achtergrond de kerktoren van Ootmarsum. Kerk, Ootmarsum, kunst, museum
Rechts het Klöpkeshoes. Op de achtergrond de kerktoren van Ootmarsum

Bij het bezoek aan het openluchtmuseum krijg je automatisch toegang tot het ”Drostenhuis” in Ootmarsum. Dat huis hoort als het ware bij het openluchtmuseum maar bevind zich daar niet. Wij hebben het niet bezocht daar heb ik  nu wel een beetje spijt van. Bij een volgend bezoek aan Ootmarsum gaan we daar zeker even kijken. Het voelt nu alsof wij iets gemist hebben.

In de Klompenmakerij kan je klompen zien van stuk hout tot aan een draagbaar exemplaar. Openluchtmuseum, Klompen, Ootmarsum
Klompenmakerij

 

  • Museumjaarkaart geldig: Ja
  • Openingstijden en prijzen: klik hier
  • Toegankelijkheid: Er zijn rolstoelen aanwezig voor mensen die slecht ter been zijn.
  • Pin aanwezig: Ja
  • Honden toegestaan: Alle honden zijn welkom, mits aangelijnd
  • Duur bezoek: ongeveer 2 uur.
Een selfie in de spiegel van de woonboerderij. Openluchtmuseum, boerderij, overijssel,
MuseumSelfie

 

 

11 gedachten over “Openluchtmuseum – Ootmarsum.

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: