Openluchtmuseum – Ootmarsum.
Openluchtmuseum – Ootmarsum.

Ondek het Land van Heeren & Boeren, dat is wat je kan doen in het Openluchtmuseum in Ootmarsum. Laat dit nou het soort museum zijn wat ik graag bezoek, zeker bij mooi weer. Lekker buiten, boerderijen bezoeken, schuren bekijken en beleven hoe het 100 jaar geleden was in Twente.

In de smederij krijg je een indruk van het werk wat er verzet moest worden. Niet alleen door de mens maar ook zeker door de dieren. Die hadden het 100 jaar geleden ook zwaar. Dat weet ik omdat wij bij binnenkomst een audiotour mee kregen, op z’n twents heet dat : Luusterkeske (veel mooier natuurlijk!)

Openluchtmuseum, Ootmarsum, Heeren en Boeren

Overzichtje van een deel van het museum

Het Luusterkeste kan in elke boerderij, schuur of huis worden geactiveerd. Vervolgens word er een verhaal verteld over de herkomst van gezegden en spreekwoorden bijvoorbeeld. Vooral in de bakkerij vielen veel spreekwoorden op hun plek. Als je antwoord wil op de vraag waar ”het ondergeschoven kind” vandaan komt moet je zeker een bezoekje gaan brengen aan dit museum.

De ingerichte boerderijen geven je een beeld over hoe het leven er moet zijn geweest. Wij vragen ons nog wel af hoe je met 12 kinderen en 2 volwassenen kan wonen in een niet hele grote voorkamer van een boerderij. Ook de oude werktuigen, die in mijn verbeelding gebruikt zijn door de vader in huis, hebben een prominente plek in het museum.

De landbouwwerktuigen staan bij de kapschuur op een plein.

Oude werktuigen in het museum.

Als je het Luusterkeste activeert in ”het Loshoes” dan komen er weer hele andere verhalen naar voren. Spannende verhalen zijn het in ieder geval wel.

Dit museum bezoeken is een leuke start van een langer verblijf in Twente. Wij kwamen later in ons weekend in Twente namelijk een Klöpkeshoes tegen. In dit openluchtmuseum hadden wij daar al kennis mee gemaakt, het is een sober en primitief huis waar een vrouwelijk familielid van de boer in het Loshoes woonde. Dit is een tipje van de sluier, over het hele verhaal zou ik een heel blog kunnen schrijven.

Rechts het Klöpkeshoes. Op de achtergrond de kerktoren van Ootmarsum. Kerk, Ootmarsum, kunst, museum

Rechts het Klöpkeshoes. Op de achtergrond de kerktoren van Ootmarsum

Bij het bezoek aan het openluchtmuseum krijg je automatisch toegang tot het ”Drostenhuis” in Ootmarsum. Dat huis hoort als het ware bij het openluchtmuseum maar bevind zich daar niet. Wij hebben het niet bezocht daar heb ik  nu wel een beetje spijt van. Bij een volgend bezoek aan Ootmarsum gaan we daar zeker even kijken. Het voelt nu alsof wij iets gemist hebben.

In de Klompenmakerij kan je klompen zien van stuk hout tot aan een draagbaar exemplaar. Openluchtmuseum, Klompen, Ootmarsum

Klompenmakerij

 

 • Museumjaarkaart geldig: Ja
 • Openingstijden en prijzen: klik hier
 • Toegankelijkheid: Er zijn rolstoelen aanwezig voor mensen die slecht ter been zijn.
 • Pin aanwezig: Ja
 • Honden toegestaan: Alle honden zijn welkom, mits aangelijnd
 • Duur bezoek: ongeveer 2 uur.
Een selfie in de spiegel van de woonboerderij. Openluchtmuseum, boerderij, overijssel,

MuseumSelfie

 

 

Geef een reactie

8 Reacties

 1. verawandelt

  Dag Jeanine, wat een prachtige foto’s in dit fraaie openluchtmuseum. Ideaal om met dit mooie weer te bezoeken. Groeten Vera

  Antwoord
 2. De Gans (Marije)

  En weer kom je met zo’n aanrader. Onze to do lijst wordt steeds langer. Wat een mooie foto’s en wat een leuke plek!
  Ben benieuwd war het volgebde wordt ☀

  Antwoord
 3. natuurfreak

  Dat is inderdaad boeiend en leerrijk.Wij hebbenook zo’n site in de Limburg.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tips voor twente (1) – jajofotografie - […] van Frans Tip 3: Het openluchtmuseum in Ootmarsum, wij bezochten het op zaterdagmorgen. Via deze link vind je mijn blog die…
 2. Tips voor Twente (2) – jajofotografie - […] een bezoek aan Ootmarsum. In Ootmarsum vind je naast het openluchtmuseum een weelde aan kunst. Het is een kunstzinnig…
 3. Jaaroverzicht Musea – jajofotografie - […] Het hele verhaal: Openluchtmuseum Ootmarsum […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest