Gevangenis museum – Veenhuizen
Gevangenis museum – Veenhuizen

Dit is een museum waar ik al eerder over schreef, echter hebben we nu een rondleiding gehad door ” de Rode pannen” een gevangenis die tot 2008 in gebruik was. Het is een onderdeel van het museum geworden. De rondleidingen worden gegeven door vrijwilligers.

De Rode Pannen

Bij binnenkomst heb ik meteen het ”Buch in de bajes” gevoel. Eigenlijk begint dit al voor je het gebouw binnenloopt. Je moet namelijk door een sluis van hekken. Dit voelt al niet alsof je hier heel graag wil zijn. De rondleiding begint met het kijken in de cellen. er is een eenpersoons cel maar ook een tweepersoons cel. Erg gezellig is het daar niet, wel lijkt het alsof de gedetineerde even aan het luchten is. Alles lijkt nogal bewoont. Dat zorgt voor een rare ervaring.

Gevangenismuseum Veenhuizen Rondleiding Rode Pannen

In de cel

Hier zaten echt mensen, je hoort ze bijna lawaai maken. In de rode pannen zaten gedetineerden die zich in de gevangenis hebben misdragen, ze krijgen straf tijdens de straf. Dat zitten ze hier uit. Als ze zich vervolgens nog niet goed kunnen aanpassen is er ook een isoleercel. Met een matras voor ’s nachts en een soort stoel voor overdag. Ze hadden dus één van de twee.

Isloeercel in het Gevangenismuseum Veenhuizen

Een dubbele deur voor de Isoleercel.

Rode pannen, Gevangenismuseum, Rondleiding, Museum

De Rode Pannen.

Ook hebben we op de luchtplaats gekeken, een piepklein hokje waar inderdaad kan luchten. Het opvangen van een straaltje zon moet ook nog net lukken. Over de bovenkant is er een net gespannen, om te voorkomen dat mensen van buiten iets over de muren van de luchtplaats kunnen gooien.

Bij het verlaten van de rode pannen moeten we weer door de sluit van hekken en worden we weer vrijgelaten, zo voelt het bijna. Het is echt een leuke rondleiding. Een mooie aanvulling op het bezoek van het museum. De rondleiding word van Dinsdag t/m zondag verzorgd, aan de kassa kan je de rondleiding bijboeken voor €2,-

Vrijgelaten, Sluishek, Museum, Gevangenis, Rondleiding

Het sluishek.

Het Gevangenis Museum.

Na de rondleiding zijn we het museum ingelopen, we waren er op een moment dat het rustig was. Alle tijd om alles te beluisteren en te bekijken. Of om iemand in de boeien te slaan.

Na de spectaculaire binnenkomst kan je je mening geven over verschillende stellingen van het strafrecht. Deze kan je dat ook meten aan de meningen van medebezoekers.

Voor de kinderen begint hier ook een leuke speurtocht met Lange Leo. Hier hebben we ook wat onderdelen van kunnen bekijken, erg leuk voor de kids. Maar ik denk stiekem ook voor de ouders.

Geboeid Museum Gevangenis

Een boeiende middag

De geschiedenis van veenhuizen word ook belicht in een deel van het museum. ”Het pauperparadijs” maar ook hoe het leven vroeger in het dorp was. Je loopt door de straffen van vroeger, maar ook door een koepel gevangenis. Je kan ook zelf even achter de tralies verdwijnen.

Uiteindelijk hebben wij zelf straffen uitgedeeld, leuk om eens zelf voor rechter te spelen. Je staat wel voor lastige beslissingen, zeker als de advocaat van de verdacht aankomt met omstandigheden (die er eigenlijk niks mee te maken hebben) om jou op een andere gedachte te brengen.

Rechter Advocaat Verdachte Straffen

Speel zelf voor rechter.

Ook het moderne strafrecht komt nog aan bod als je verder door het museum loopt. Maar ook de attributen die gemaakt worden in een gevangenis om toch iets mee uit te halen. Sommige dingen zijn wel erg creatief.

Aan het einde van het museum hebben wij even een lekker broodje en koffie gehad, ook als je het museum niet bezoekt kan je hier je koffie drinken, tijdens een fietsronde of wandeling in Veenhuizen.

 • Museumjaarkaart geldig: Ja
 • Openingstijden en prijzen: klik hier
 • Lift aanwezig : NVT
 • Pin aanwezig: Ja
 • Honden toegestaan: Enkel geregistreerde hulp- of geleidehonden zijn welkom
 • Duur bezoek: ongeveer 2 uur. (waarschijnlijk zelfs langer)
 • Info Rode Pannen: Klik hier
 • Voor de jeugd:
Bajes, Bioscoop, Museum, Gevangenis.

Hier kan je je kind altijd even achterlaten… 😉

 

 

 

Geef een reactie

1 Reactie

 1. Jelly Bijker

  Hee ik kan niet op de pagina komen om een reactie te geven., lukt niet
  Vlg mij moet er op de tweede regel ..dit voel— dit voelt zijn.
  En er staat piepklien, moet piepklein zijn Xxx mam
  Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tips voor Drenthe – jajofotografie - […] Het gevangenis museum – Veenhuizen < linkje naar volledige blog. […]
 2. Vakantie tips Drenthe – jajofotografie - […] Alles lezen? Gevangenis museum […]
 3. Wandelen door Veenhuizen – JaJoFotografie - […] van het gevangenismuseum, Het Pauper paradijs, en Maallust. Over het museum verscheen al eens een blog. Maar een wandeling…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest