Ons Echte Goud – Assen

Tijdens de nationale museum week zetten musea in heel Nederland de pronkstukken in de etalage.  In Assen betekend dat het meisje van Yde centraal staat. Zij is onderdeel van de vaste collectie van het Drents Museum. Het meisje van Yde werd slechts 16 jaar jong. In 1897 werd zij gevonden in het veen bij Yde, ze lag toen bijna 2000 jaar in het veen.

Om 16.00 begon de opening, veel mensen in Assen gaven aan deze oproep gehoor. Een mooie opkomst voor een bijzondere opening.

 

DSC04053.jpg
De Koepel op de kop van de vaart

 

De zwarte koepel die plaats heeft op de kop van de vaart is vanmiddag officieel geopend. De enthousiaste presentatie was in handen van Klaas van Kruistem. De opening werd omlijst door een optreden van Tangarine, zij schreven een nummer speciaal voor het meisje van Yde.

 

DSC04113
Tangerine

Na het optreden was het tijd voor de officiële opening. Dit werd gedaan door de burgermeester van Assen, de Burgermeester van de gemeente Tynaarlo, daar ligt het dorpje Yde. De mannen van Tangarine en de conservator van het Drents museum.

 

DSC04133.jpg
De delegatie die ”ons echte goud” als eerste mocht bekijken.

Na de officiële opening, mochten de eerste liefhebbers naar binnen, terwijl ik in de rij stond te wachten heb ik Klaas even gesproken, hij vertelde dat hij het oprecht leuk vond om het over musea te hebben, dat musea erg belangrijk zijn voor de toekomst, als we maar willen leren van het verleden. Afgelopen zondag was hij in Dordrecht geweest bij de opening van letterkast, dit heeft het onderwijs in begin van de 19e eeuw zo onwijs veranderd, en verbeterd. Dat moet je koesteren en wordt deze week dus ook mee gepronkt.

 

DSC04143.jpg
Klaas van Kruistem

 

Het bezoek aan de koepel was betoverend, een elfachtige verschijning verteld wat ze de jaren van haar aanwezigheid in het Drents museum heeft meegemaakt. Je moet jezelf laten onderdompelen door het verhaal van dit meisje.

De koepel is te bezoeken t/m zondag.

DSC04126.jpg

 

DSC04156.jpg

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Ons Echte Goud – Assen

Add yours

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: