Ons Echte Goud – Assen

Tijdens de nationale museum week zetten musea in heel Nederland de pronkstukken in de etalage. In Assen betekend dat het meisje van Yde centraal staat. Zij is onderdeel van de vaste collectie van het Drents Museum. Het meisje van Yde werd slechts 16 jaar jong. In 1897 werd zij gevonden in het veen bij Yde, ze lag toen bijna 2000 jaar in het veen.

Om 16.00 begon de opening, veel mensen in Assen gaven aan deze oproep gehoor. Een mooie opkomst voor een bijzondere opening.

Kop van de vaart, Museumweek, nationale Museumweek, ons echte goud.
De Koepel op de kop van de vaart

De zwarte koepel die plaats heeft op de kop van de vaart is vanmiddag officieel geopend. De enthousiaste presentatie was in handen van Klaas van Kruistum. De opening werd omlijst door een optreden van Tangarine, zij schreven een nummer speciaal voor het meisje van Yde.

Tangarine, Ons echte goud, Assen, Museumweek, Nationale museumweek,
Tangerine

Na het optreden was het tijd voor de officiële opening. Dit werd gedaan door de burgermeester van Assen, de Burgermeester van de gemeente Tynaarlo, daar ligt het dorpje Yde. De mannen van Tangarine en de conservator van het Drents museum.

Klaas van Kruistum, Marco Out, Assen, Tangarine, Museumweek, Ons echte goud
De delegatie die ”ons echte goud” als eerste mocht bekijken.

Na de officiële opening, mochten de eerste liefhebbers naar binnen, terwijl ik in de rij stond te wachten heb ik Klaas even gesproken, hij vertelde dat hij het oprecht leuk vond om het over musea te hebben, dat musea erg belangrijk zijn voor de toekomst, als we maar willen leren van het verleden. Afgelopen zondag was hij in Dordrecht geweest bij de opening van letterkast, dit heeft het onderwijs in begin van de 19e eeuw zo onwijs veranderd, en verbeterd. Dat moet je koesteren en wordt deze week dus ook mee gepronkt.

Klaas van Kruistum, Museumweek, presentator, Assen, Drents Museum
Klaas van Kruistum

Het bezoek aan de koepel was betoverend, een elfachtige verschijning verteld wat ze de jaren van haar aanwezigheid in het Drents museum heeft meegemaakt. Je moet jezelf laten onderdompelen door het verhaal van dit meisje.

De koepel is te bezoeken t/m zondag.

Klaas van Kruistum, Museumweek, presentator, Assen, Drents Museum

Het meisje van Yde,  Veenlijk, Ons echte goud, Museumweek, Museum, Drents Museum, Assen, Tynaarloo, Yde
Oog in oog met het meisje van Yde

3 gedachten over “Ons Echte Goud – Assen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: