Blog

Ons Echte Goud – Assen
Gepubliceerd op: 4 april 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Assen | Evenementen | Museum

Tijdens de nationale museum week zetten musea in heel Nederland de pronkstukken in de etalage. In Assen betekend dat het meisje van Yde centraal staat. Zij is onderdeel van de vaste collectie van het Drents Museum. Het meisje van Yde werd slechts 16 jaar jong. In 1897 werd zij gevonden in het veen bij Yde, ze lag toen bijna 2000 jaar in het veen.

Om 16.00 begon de opening, veel mensen in Assen gaven aan deze oproep gehoor. Een mooie opkomst voor een bijzondere opening.

Kop van de vaart, Museumweek, nationale Museumweek, ons echte goud.

De Koepel op de kop van de vaart

De zwarte koepel die plaats heeft op de kop van de vaart is vanmiddag officieel geopend. De enthousiaste presentatie was in handen van Klaas van Kruistum. De opening werd omlijst door een optreden van Tangarine, zij schreven een nummer speciaal voor het meisje van Yde.

Tangarine, Ons echte goud, Assen, Museumweek, Nationale museumweek,

Tangerine

Na het optreden was het tijd voor de officiële opening. Dit werd gedaan door de burgermeester van Assen, de Burgermeester van de gemeente Tynaarlo, daar ligt het dorpje Yde. De mannen van Tangarine en de conservator van het Drents museum.

Klaas van Kruistum, Marco Out, Assen, Tangarine, Museumweek, Ons echte goud

De delegatie die ”ons echte goud” als eerste mocht bekijken.

Na de officiële opening, mochten de eerste liefhebbers naar binnen, terwijl ik in de rij stond te wachten heb ik Klaas even gesproken, hij vertelde dat hij het oprecht leuk vond om het over musea te hebben, dat musea erg belangrijk zijn voor de toekomst, als we maar willen leren van het verleden. Afgelopen zondag was hij in Dordrecht geweest bij de opening van letterkast, dit heeft het onderwijs in begin van de 19e eeuw zo onwijs veranderd, en verbeterd. Dat moet je koesteren en wordt deze week dus ook mee gepronkt.

Klaas van Kruistum, Museumweek, presentator, Assen, Drents Museum

Klaas van Kruistum

Het bezoek aan de koepel was betoverend, een elfachtige verschijning verteld wat ze de jaren van haar aanwezigheid in het Drents museum heeft meegemaakt. Je moet jezelf laten onderdompelen door het verhaal van dit meisje.

De koepel is te bezoeken t/m zondag.

Klaas van Kruistum, Museumweek, presentator, Assen, Drents Museum

Het meisje van Yde,  Veenlijk, Ons echte goud, Museumweek, Museum, Drents Museum, Assen, Tynaarloo, Yde

Oog in oog met het meisje van Yde

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 145 andere abonnees

Geef een reactie

2 Reacties

  1. Jelly Bijker

    Superleuk!! Zo hebben we weer een interessant object, wat ook nog regionale geschiedenis heeft, op onze kop van de Vaart!

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jaaroverzicht Evenementen – jajofotografie - […] Het verslag: Ons echte goud. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
Gastblog: Het huis verbouwen – Yamie Sparidaans

Gastblog: Het huis verbouwen – Yamie Sparidaans

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest