Blog

Nationale Museumweek (in Drenthe)
Gepubliceerd op: 1 april 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Dagje uit | Museum

Voor de derde keer wordt de nationale museumweek gehouden. Als liefhebber van musea voelt dit als een feestweek. Eigenlijk wil ik overal wel even kijken. Hieronder volgen de musea die ik persé wil gaan zien of ik je heel erg kan aanraden, allemaal te vinden in Drenthe.

Elk museum heeft een pronkstuk, voor het Drents Museum is dat het meisje van Yde, voor kamp Westerbork is dat de commandantswoning. Op de website van de nationale museumweek deed ik alvast wat inspiratie op.

Assen

In Assen zal op dinsdag een grote zwarte koepel vereisen, aan de binnenkant komt een hologram van het meisje van Yde. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, hier moet ik heen. Waarschijnlijk ga ik daarna nog even kijken bij de vaste collectie in het Drents Museum bij het Meisje van Yde te kijken.

Onderweg in het Drents Museum, tijd voor een museumselfie

Eelde
In het kader van “100 jaar de stijl – Van Mondriaan tot Dutch Design” heeft het internationaal klompenmuseum een hele bijzondere klompen expositie “Klompen andere stijl” dit lijkt me zeker een bezoek waard.

Eveneens in Eelde bevind zich Museum De Buitenplaats. Het pronkstuk daar is “Het luchtschip” gemaakt door Jan Steen. Dit museum staat al een tijdje op mijn wensenlijstje, dus misschien maakt dit mijn feestweek compleet.

Westerbork 

Nog maar kort geleden bezochten manlief en ik Kamp Westerbork. Over dit bezoek schreef ik een blog. Je leest hem hier.

Spiegeling in het pronkstuk van Kamp Westerbork deze museumweek.

Dit is zeker de moeite van het bezoeken waard, de geschiedenis is hier voelbaar. Maar ook de wandeling langs het melkwegpad is zeer verassend en leerzaam.

Borger 

Hier vind je het hunebedmuseum. Typisch Drenthe natuurlijk. Een paar jaar geleden ben ik hier al eens geweest, de foto’s heb ik opgezocht en die zijn echt heel erg dramatisch. Tijd voor een nieuw bezoek en nieuwe foto’s. Het pronkstuk van dit museum is “Het goud van de hunebedbouwers” gevonden bij het hunebed tussen Drouwen en Borger, de scherven van 160 aardewerken potten.

 Veenhuizen 

Om de keus helemaal onmogelijk te maken kan je ook nog naar het gevangenismuseum gaan. In het weekend 8 & 9 april krijg je 50% korting op de entree prijs. Er zijn in het weekend draaidemonstraties in de elektriciteitscentrale, je kan op zondag een rondleiding krijgen, of stap in de boevenbus. Ook hier schreef ik al een blogje over. Lees hem hier. 

Een foto gemaakt tijdens ons bezoek.

Waar ga jij heen? 

Dit zijn mijn favorieten voor deze week.

Zoek jij in jouw eigen regio pronkstukken? Kijk even op www.nationalemuseumweek.nl.

Laat in een reactie weten welk museum jij gaat bezoeken tijdens de nationale museumweek.

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 146 andere abonnees

Geef een reactie

2 Reacties

 1. Jelly Bijker

  Zit weer helemaal in de museums. Vanmiddag door Veenhuizen gefietst, het was niet de moeite om het museum een bezoek te brengen, want je moet er toch de tijd voor nemen. Maar wel zitten genieten van een kop koffie, dan is het of je al in het museum rondloopt. Uiteindelijk is heel Veenhuizen een museumdorp toch?. Zeker een aanrader!!

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Ja, veenhuizen is inderdaad al heel
   Kunstig opzich. Mooi dorp, met bijzondere geschiedenis.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Een muur verven in de bijkeuken

Een muur verven in de bijkeuken

Een muur verven klinkt niet als een enorme klus. Dat is het ook bepaald niet, maar ik had het ook nog nooit gedaan. Ik voel mij net Pippi Langkous; “ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik dat wel kan.” Om te kunnen beginnen.. De voorbereidingen zijn al...

Lees meer
Boterkoek van Abel Bakt.

Boterkoek van Abel Bakt.

Abel Bakt brengt geluk in de brievenbus! Wat een fijne verrassing om een boterkoek uit de brievenbus te halen.Na mijn revalidatie-dag kom ik moe thuis, het is intens om jezelf opnieuw te leren kennen en te ontdekken wat wel en niet kan. Uit gewoonte kijk ik in de...

Lees meer
Gastblog Pettercreations – Het atelier van Tamara

Gastblog Pettercreations – Het atelier van Tamara

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest