Blog

Nederlands volksbuurt museum – Utrecht
Gepubliceerd op: 19 januari 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Dagje uit | Museum

Deze week een must-see museum als je het mij vraagt, in wijk C van Utrecht vind je het Nederlands volksbuurt museum.

De entree van het museum is een warm welkom, eenmaal door de eerste deur loop je een gevoelsmatige woonkamer in. Na de uitleg over het museum, het in ontvangst nemen van de benodigde attributen en het zien van de introductie film, mochten we naar binnen.

We zijn begonnen met het luisteren naar de 3 verhalen over de volksbuurten, en ook naar 3 dialecten. we kozen voor Amsterdams, Utrechts, en Engels erg bijzonder. En nog zeggen dat Drents moeilijk te volgen is.. 😉 Ieder zijn eigen taaltje in Nederland, mooi om te horen.

Als je verder het voormalig schoolgebouw inloopt kom je een vriendelijke meneer tegen die je graag iets afhandig maakt. Ik ga niet te veel weggeven, maar dit museum is zo bijzonder leuk. Als je die vriendelijke meneer gepasseerd bent kom je in de steeg. Ook in dit interactieve stuk van het museum ontmoet je mooie, lieve, mensen met verhalen over het leven in de volksbuurt.

Je kan je weg vervolgen via een trap, of lift. Op de eerste verdieping vind je een ruimte waar je een mooi uitzicht hebt op de Jacobikerk, aan de muur tref je een kast met geuren, dit was echt hilarisch. Mijn man (die een niet goed werkende neus heeft) ging bijna over zijn nek.. gevolg daarvan was dat ik die geur even heb overgeslagen.

Wij hebben ons echt super vermaakt. Ook voor de kinderen is dit hartstikke leuk.

Helaas konden wij een petitie tekenen omdat het museum met sluiten wordt bedreigd ivm het niet verkrijgen van subsidie. Voor 2017 zijn ze gered, maar in 2018 dreigt sluiting alsnog. Ik was hier zeer verbaast over, een museum wat zo’n mooi stukje geschiedenis in leven houd mag volgens mij niet verloren gaan.

 • Museumjaarkaart: Ja
 • openingstijden: klik hier
 • Lift aanwezig: Ja.
 • Toegankelijkheid: goed.
 • Hond toegestaan: ?
 • Duur bezoek: 1 uur.
 • Voor de jeugd: Joop & Jopie

Heel veel plezier als jullie op bezoek gaan!

 

 

 

 

 

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 143 andere abonnees

Geef een reactie

4 Reacties

 1. verawandelt

  Dag Jeanine, deze stond op mijn lijstje om te bezoeken. Na jouw inspirerende blog moeten we er zeker eens langs.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Leuk om te horen Vera, ik ben benieuwd wat je er van gaat vinden. 😃

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Preview “Utrecht acht keer anders” – Vera Wandelt - […] in Nederland in beeld. Blogster Jeanine Bults Bijker schreef onlangs na haar bezoek een blog […]
 2. Jaaroverzicht Musea – jajofotografie - […] Het hele verhaal: Nederlands volksbuurt museum – Utrecht […]
 3. Architectuur Wandeling Utrecht – JaJoFotografie - […] Het Volksbuurtmuseum hebben wij al eens bezocht en beschreven […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Blogtour: Marleen Hartog – Skoftig

Het boek van Marleen Hartog draagt de titel Skoftig, dat woord is in 2014 gekozen tot mooiste woord in het West-Fries, Skoftig. De betekenis is vet, cool of tof. Een positieve krachtterm dus. Skoftig is de eerste thriller van de in West Friesland geboren Marleen...

Lees meer
Persoonlijke update deel III

Persoonlijke update deel III

Tja, deze persoonlijke update had ik met alle liefde niet gescheven. Maar helaas kamp ik exact vandaag 6 maanden met de gevolgen van een herseschudding. Wat die gevolgen zijn? Ik neem je mee in mijn opgelopen schade & herstel. Er zijn inmiddels dagen waarvan ik...

Lees meer
Esmeer – Bos van de toekomst

Esmeer – Bos van de toekomst

Tussen Huis ter Heide & Veenhuizen in de kop van Drenthe ligt aan de stille kant van de Kolonievaart de wandeling Esmeer, als je met de auto komt ben je een paar 100 meter te gast op het fietspad, houd hier rekening mee. Het is een korte wandeling van 3km. Maar...

Lees meer

Pin It on Pinterest