Blog

Nederlands volksbuurt museum – Utrecht
Gepubliceerd op: 19 januari 2017
Geplaatst door: Jeanine Bijker
Categorie: Dagje uit | Museum

Deze week een must-see museum als je het mij vraagt, in wijk C van Utrecht vind je het Nederlands volksbuurt museum.

De entree van het museum is een warm welkom, eenmaal door de eerste deur loop je een gevoelsmatige woonkamer in. Na de uitleg over het museum, het in ontvangst nemen van de benodigde attributen en het zien van de introductie film, mochten we naar binnen.

We zijn begonnen met het luisteren naar de 3 verhalen over de volksbuurten, en ook naar 3 dialecten. we kozen voor Amsterdams, Utrechts, en Engels erg bijzonder. En nog zeggen dat Drents moeilijk te volgen is.. 😉 Ieder zijn eigen taaltje in Nederland, mooi om te horen.

Als je verder het voormalig schoolgebouw inloopt kom je een vriendelijke meneer tegen die je graag iets afhandig maakt. Ik ga niet te veel weggeven, maar dit museum is zo bijzonder leuk. Als je die vriendelijke meneer gepasseerd bent kom je in de steeg. Ook in dit interactieve stuk van het museum ontmoet je mooie, lieve, mensen met verhalen over het leven in de volksbuurt.

Je kan je weg vervolgen via een trap, of lift. Op de eerste verdieping vind je een ruimte waar je een mooi uitzicht hebt op de Jacobikerk, aan de muur tref je een kast met geuren, dit was echt hilarisch. Mijn man (die een niet goed werkende neus heeft) ging bijna over zijn nek.. gevolg daarvan was dat ik die geur even heb overgeslagen.

Wij hebben ons echt super vermaakt. Ook voor de kinderen is dit hartstikke leuk.

Helaas konden wij een petitie tekenen omdat het museum met sluiten wordt bedreigd ivm het niet verkrijgen van subsidie. Voor 2017 zijn ze gered, maar in 2018 dreigt sluiting alsnog. Ik was hier zeer verbaast over, een museum wat zo’n mooi stukje geschiedenis in leven houd mag volgens mij niet verloren gaan.

 • Museumjaarkaart: Ja
 • openingstijden: klik hier
 • Lift aanwezig: Ja.
 • Toegankelijkheid: goed.
 • Hond toegestaan: ?
 • Duur bezoek: 1 uur.
 • Voor de jeugd: Joop & Jopie

Heel veel plezier als jullie op bezoek gaan!

 

 

 

 

 

Blijg op de hoogte

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs.

Voeg je bij 145 andere abonnees

Geef een reactie

4 Reacties

 1. verawandelt

  Dag Jeanine, deze stond op mijn lijstje om te bezoeken. Na jouw inspirerende blog moeten we er zeker eens langs.

  Antwoord
  • JaJo-fotografie

   Leuk om te horen Vera, ik ben benieuwd wat je er van gaat vinden. 😃

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Preview “Utrecht acht keer anders” – Vera Wandelt - […] in Nederland in beeld. Blogster Jeanine Bults Bijker schreef onlangs na haar bezoek een blog […]
 2. Jaaroverzicht Musea – jajofotografie - […] Het hele verhaal: Nederlands volksbuurt museum – Utrecht […]
 3. Architectuur Wandeling Utrecht – JaJoFotografie - […] Het Volksbuurtmuseum hebben wij al eens bezocht en beschreven […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JAJOFOTOGRAFIE

Persoonlijk blog

Gastblog – Monique, interieur @Bij_Spiertjes_Thuis.

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Gastblog – de natuur in met: Sandra van Boggelen

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer
GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

GASTBLOG: VERHUIZEN OP KLEUR! @HOUSZ

Al een tijdje speel in met de gedachte om ruimte in te richten voor een gastblog. Tijdens het vernieuwen van mijn website is deze optie dan ook echt toegevoegd. Het lijkt mij zo leuk om meer mensen een stem te geven hier. Onderaan deze pagina vind je de opties om je...

Lees meer

Pin It on Pinterest